Нова идеја о регионалној фудбалској лиги!

Ствар је коначно кренула са мртве тачке, формирана је чак и Радна група, али консултације са Уефом тек следе.

Фудбал 10.03.2015 | 22:20
Нова идеја о регионалној фудбалској лиги!

Идеја о организовању регионалне фудбалске лиге не напушта никога на просторима бивше Југославије. Медији у Македонији и Хрватској последњих дана брује о новом покушају да се дође до неког квалитетног решења и помињу 2018. као годину зачетка такмичења.

Како пишу Вечерње новости први човек ФС Македоније Илчо Ђорђиоски ставио се чак у улогу идејног творца, а пројекат се своди на региналну лигу од чак 42 клуба из 13 земаља југоисточне Европе (шест елиминисаних из квалификација за ЛШ и 36 елиминисаних из квалификација за Лигу Европе). Играло би се у пролећном делу сезоне, у терминима Лиге шампиона и Лиге Европе, а у њој би учествовали тимови који нису успели да презиме у овим такмичењима.

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић каже да се о овом предлогу већ говорило...
"Идеја није лоша. Причало се о њој недавно на нивоу националних фудбалских савеза из нашег окружења. Али морам да нагласим да ми схватамо потребу за овом лигом, да сви желе пуније трибине и веће приходе, али хоћемо да водимо и бригу о нашим клубовима. Дакле, да видимо шта је најбољи модел за све", изјавио је Караџић за Новости.

Генерални секретар ФСС Зоран Лаковић каже да је последња иницијатива другачија од свих осталих претходних, јер је коначно постоје конкретни предлози како би све било организовано.
"Представници 13 регионалних савеза састали су се пре месец дана у Љубљани у оквиру формиране Радне групе. На састанку је, наравно, био и ФСС. Већ тада је заузет став да се ништа конкретније не ради без сагласности и подршке УЕФА, која је прилично осетљива на покретање оваквих такмичења. Крајем марта ће бити познато много више ствари на Конгресу УЕФА. Самим тим, и наш став је јасан. Желимо да чујемо шта о свему мисли Европска фудбалска унија, јер нико не жели да крене погрешним путем. Пошто би се утакмице играле у терминима Лиге шампиона и Лиге Европе, то би значило да би и наши најбољи клубови могли да играју и домаћа такмичења".

Оно што је основни задатак организатора приликом покретања оваквог такмичења биће да се код УЕФА издејствује проходност у еврокупове. Неки основни предлог је да победник регионалне лиге иде директно у групну фазу Лиге шампиона, а да финалиста покушао кроз плеј-оф да се домогне елите.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

УГ

10.03.2015 22:17

Хоће поново крвопролића

ОДГОВОРИТЕ