Nova ideja o regionalnoj fudbalskoj ligi!

Stvar je konačno krenula sa mrtve tačke, formirana je čak i Radna grupa, ali konsultacije sa Uefom tek slede.

Fudbal 10.03.2015 | 22:20
Nova ideja o regionalnoj fudbalskoj ligi!

Ideja o organizovanju regionalne fudbalske lige ne napušta nikoga na prostorima bivše Jugoslavije. Mediji u Makedoniji i Hrvatskoj poslednjih dana bruje o novom pokušaju da se dođe do nekog kvalitetnog rešenja i pominju 2018. kao godinu začetka takmičenja.

Kako pišu Večernje novosti prvi čovek FS Makedonije Ilčo Đorđioski stavio se čak u ulogu idejnog tvorca, a projekat se svodi na reginalnu ligu od čak 42 kluba iz 13 zemalja jugoistočne Evrope (šest eliminisanih iz kvalifikacija za LŠ i 36 eliminisanih iz kvalifikacija za Ligu Evrope). Igralo bi se u prolećnom delu sezone, u terminima Lige šampiona i Lige Evrope, a u njoj bi učestvovali timovi koji nisu uspeli da prezime u ovim takmičenjima.

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić kaže da se o ovom predlogu već govorilo...
"Ideja nije loša. Pričalo se o njoj nedavno na nivou nacionalnih fudbalskih saveza iz našeg okruženja. Ali moram da naglasim da mi shvatamo potrebu za ovom ligom, da svi žele punije tribine i veće prihode, ali hoćemo da vodimo i brigu o našim klubovima. Dakle, da vidimo šta je najbolji model za sve", izjavio je Karadžić za Novosti.

Generalni sekretar FSS Zoran Laković kaže da je poslednja inicijativa drugačija od svih ostalih prethodnih, jer je konačno postoje konkretni predlozi kako bi sve bilo organizovano.
"Predstavnici 13 regionalnih saveza sastali su se pre mesec dana u Ljubljani u okviru formirane Radne grupe. Na sastanku je, naravno, bio i FSS. Već tada je zauzet stav da se ništa konkretnije ne radi bez saglasnosti i podrške UEFA, koja je prilično osetljiva na pokretanje ovakvih takmičenja. Krajem marta će biti poznato mnogo više stvari na Kongresu UEFA. Samim tim, i naš stav je jasan. Želimo da čujemo šta o svemu misli Evropska fudbalska unija, jer niko ne želi da krene pogrešnim putem. Pošto bi se utakmice igrale u terminima Lige šampiona i Lige Evrope, to bi značilo da bi i naši najbolji klubovi mogli da igraju i domaća takmičenja".

Ono što je osnovni zadatak organizatora prilikom pokretanja ovakvog takmičenja biće da se kod UEFA izdejstvuje prohodnost u evrokupove. Neki osnovni predlog je da pobednik regionalne lige ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona, a da finalista pokušao kroz plej-of da se domogne elite.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

UG

10.03.2015 22:17

Hoće ponovo krvoprolića

ODGOVORITE