ФИБА против АБА - ево шта се причало!

МОНДО из поузданих извора сазнаје шта су на састанку Борда ФИБА говорили заговорници, а шта противници АБА лиге.

Кошарка 09.03.2015 | 19:20
ФИБА против АБА - ево шта се причало!

Борд ФИБА Европа огласио се у недељу увече саопштењем које је изазвало бурне реакције и многе недоумице код љубитеља кошарке на овим просторима.

Ово саопштење за медије послато је дан након што је суботу, у Минхену, био одржан састанак на којем је, између осталог, тема била регионална Јадранска, али и Балканска лига. У мејлу који су добиле бројне српске редакције наводи се да је Борд донео одлуку да поништи признање АБА лиге, донето 2009. године и да призна паралелну Балканску лигу, из које су српски клубови изашли исте сезоне када су заиграли они са територије такозване Републике Косово.

Шта се крије иза ове одлуке и какве би могле да буду последице?

МОНДО из поузданих извора сазнаје да одлука о поништавању признања АБА лиге није била стављена на гласање, да се чланови Борда нису изјашњавали да ли су за или против, већ да је после размене ставова начелно договорено да се о проблемима који се тичу регионалне Јадранске лиге, која има проходност у такмичења у организацији УЛЕБ и Евролиге, расправља на крају текуће сезоне када буду завршена сва национална такмичења у земљама које партиципирају у Јадранској лиги.

То се, између редова, и наводи у писму које је ФИБА доставила медијима.

Такође, исте вечери из Минхена стигла је порука да ФИБА Европа генерално није против регионалних такмичења, јер је "призната" Балканска лига, тако да су само подгрејане сумње у то да се ФИБА, тренутно, обрачунава са УЛЕБ и Евролигом преко АБА лиге, која је означена као "најслабија карика", а да је коначан циљ повратак најјачег европског клупског такмичења под окриље ФИБА.

Шта су били аргументи противника овакве АБА лиге, које је између осталог заступао и дојучерашњи потпредседник Кошаркашког савеза Србије и наш легендарни кошаркаш, Дејан Бодирога?

Према сазнањима МОНДА, челници Борда чули су да национални савези са простора СФРЈ немају никакав утицај на руковођење такмичењем у АБА лиги, као ни увид у финансијско пословање, изнете су замерке на промену календара такмичења, јер је укидањем Фајнал-фора у АБА лиги продужен календар такмичења и тако додатно смањен простор за одржавање националних првенстава, а када је прича отишла даље, помињало се и то да би ФИБА требало да искористи финансијску кризу у УЛЕБ (чији је обртни капитал наводно преполовљен у односу на време после оснивања паралелног такмичења), итд.

Међутим, на примедбу српске стране о томе да КСС није инволвиран у руковођење АБА лигом, уследио је контра аргумент да је КСС препустио и домаће такмичење канцеларији Кошаркашке лиге Србије и да тренутно не води бригу ни о националном првенству, уз реторичко питање: "Па, како онда да учествујете у вођењу регионалне лиге"?

Поређења ради, у земљама бивше Југославије национални савези воде такмичења, а у Хрватској конкретно на то обавезује и Закон о спорту. Ако би КСС желео ово да исправи, морао би прво једну сезону да потроши на промену Статута и враћање КЛС под своју јурисдикцију, али и ту се појавио проблем јер је Заједница клубова КЛС недвосмислено подржала пројекат АБА лиге и тако ставила до знања Савезу да не жели да окрене леђа пројекту регионалне кошарке.

Иза оваквог става КЛС може се лако препознати јединство водећих српских клубова, Партизана, Црвене звезде, Мега Лекса, Металца и осталих када је у питању могућност да се кроз АБА лигу играју јаке утакмице и стекне право играња у Евролиги и Еврокупу.

То су, речено нам је, између осталог били и аргументи које су изнели заговорници АБА лиге, међу којима је био и директор Хрватског кошаркашког савеза, Жељко Дракшић, члан Борда ФИБА од 1999. године.

У лобирању за наставак сарадње са АБА, поједини чланови Борда подсетили су на састанку да су сви клубови учесници Јадранске лиге, чак и они који су у почетку били против, попут Партизана, недвосмислено подржали пројекат, да је лига избацила огроман број младих играча, који сваког лета појачавају највеће европске и НБА клубове, да је посета на утакмицама добра, а да су у међувремену инциденти престали да се догађају и да, на крају, није логично доводити у питање исправност лиге која је 2009. године, такође од стране Борда ФИБА, призната по истим правилима и прописима по којима се сада доводи у питање њено постојање.

Да састанак није довео до зближавања ставова, потврдио је и мејл послат медијима, а према сазнањима МОНДА до лета ће бити још прегруписавања, лобирања, "саплитања" и договарања око даљих потеза једне и друге стране. Национални савези, попут српског, црногорског и босанско-херцеговачког, шансу виде у Балканској лиги, у којој би могли да "уђу" у власничку структуру и преузму бригу о организацији такмичења, с тим што би тада српски клубови морали да играју са косовским (ако уопште буду кренули за Савезом).

У Македонији и Словенији су подељена мишљења и није немогуће да све буде завршено изборима у савезима и променама у људству, док је Хрватски кошаркашки савез, иако суверено руководи домаћим такмичењима, изабрао страну и проценио да је за њихове клубове најбоље да наставе да играју у АБА лиги.

До лета, пренето је МОНДУ, из дела руководства ФИБА биће препоручено клубовима да се окрену националним такмичењима, да на крају сезоне не аплицирају за учешће у АБА лиги, док ће судијама бити најтеже, јер њих ФИБА заиста може да уцени и каже: "Ако будете судили регионалну лигу нећете бити на листи арбитара за ФИБА светска и европска првенства, а самим тим ни за Олимпијске игре".

На крају, али не и најмање битно, поставља се питање како КСС може да услови српске клубове да наредне сезоне не играју АБА лигу? Мало чиме. Конкретно, према актуелним прописима, само лиценцирањем кошаркаша, које се и даље обавља преко "Куће кошарке", а не преко канцеларије Лиге. Ни то није нерешив проблем за клубове, уколико се одлуче за учешће у АБА лиги наредне сезоне, јер би кошаркаше могли да региструју у УЛЕБ и Евролиги.

Шаховска партија траје, само је питање да ли су играчи на просторима екс-СФРЈ пијуни или краљеви, краљице, ловци и топови.

Коментари / 0

Оставите коментар