Ма, коју то и какву Балканску лигу признаје ФИБА?!

Многима и даље непозната, иако постоји од 2008, Еурохолд Балканска лига ступила је у центар пажње одлуком Борда ФИБА, којом је званично признала уместо АБА лиге.

Кошарка 09.03.2015 | 17:20
Ма, коју то и какву Балканску лигу признаје ФИБА?!

Покренута по сличном поступку као АБА лига, далеко слабија "Еурохолд Балканска лига" дошла је недељним саопштењем ФИБА у први план.

Међународна кошаркашка федерација је подржала и признала то такмичење, основано 2008, и, по свему судећи, уложиће труд у његов развој, уз помоћ локалних савеза који нису стали уз АБА лигу.

По свему судећи, ФИБА види Балканску лигу као алтернативу постојећој Јадранској. О каквом се такмичењу ради?

Тренутно, Балканску лигу игра осам клубова из држава у региону, укључујући и самопроглашено Косово. Активни учесници су Морнар, Сутјеска (Црна Гора), Рилски (Бугарска), Куманово, Кожув (Македонија), Крајова (Румунија), Пеја и Сигал (Косово).

С обзиром на то да су Евролига и Еврокуп организовани под окриљем УЛЕБ-а, јасно је да Балканска лига проходност тренутно може да има само у Еврочеленџ, треће по значају евро-такмичење, које је под кровом ФИБА.

Систем такмичења је једноставан. Десет тимова подељено је у две групе (А и Б), од по пет екипа. После осам кола, четири првопласиране формирају "Топ ејт" (који је у току), а најбоље четири из те фазе одлазе на Фајнал-фор.

Српски тимови не учествују од 2013/14, када су се у лигу укључили тимови са Косова. До тада, представници наше земље били су ОКК Београд, Напредак, Металац, Раднички КГ, Свислајон и Мега.

Титула је најчешће одлазила у Бугарску, јер су тамошњи клубови били шампиони три пута. Једном је првак био македонски Фени, а два пута израелски Хапоел Гилбоа Галил.

ФИБА подржава постојање те лиге од њеног оснивања и стала је уз њу од првог дана. Седиште такмичења је у Софији, а Кошаркашки савез Србије и даље има могућност да пријави учеснике за следећу сезону.

Коментари / 0

Оставите коментар