Ma, koju to i kakvu Balkansku ligu priznaje FIBA?!

Mnogima i dalje nepoznata, iako postoji od 2008, Eurohold Balkanska liga stupila je u centar pažnje odlukom Borda FIBA, kojom je zvanično priznala umesto ABA lige.

Košarka 09.03.2015 | 17:20
Ma, koju to i kakvu Balkansku ligu priznaje FIBA?!

Pokrenuta po sličnom postupku kao ABA liga, daleko slabija "Eurohold Balkanska liga" došla je nedeljnim saopštenjem FIBA u prvi plan.

Međunarodna košarkaška federacija je podržala i priznala to takmičenje, osnovano 2008, i, po svemu sudeći, uložiće trud u njegov razvoj, uz pomoć lokalnih saveza koji nisu stali uz ABA ligu.

Po svemu sudeći, FIBA vidi Balkansku ligu kao alternativu postojećoj Jadranskoj. O kakvom se takmičenju radi?

Trenutno, Balkansku ligu igra osam klubova iz država u regionu, uključujući i samoproglašeno Kosovo. Aktivni učesnici su Mornar, Sutjeska (Crna Gora), Rilski (Bugarska), Kumanovo, Kožuv (Makedonija), Krajova (Rumunija), Peja i Sigal (Kosovo).

S obzirom na to da su Evroliga i Evrokup organizovani pod okriljem ULEB-a, jasno je da Balkanska liga prohodnost trenutno može da ima samo u Evročelendž, treće po značaju evro-takmičenje, koje je pod krovom FIBA.

Sistem takmičenja je jednostavan. Deset timova podeljeno je u dve grupe (A i B), od po pet ekipa. Posle osam kola, četiri prvoplasirane formiraju "Top ejt" (koji je u toku), a najbolje četiri iz te faze odlaze na Fajnal-for.

Srpski timovi ne učestvuju od 2013/14, kada su se u ligu uključili timovi sa Kosova. Do tada, predstavnici naše zemlje bili su OKK Beograd, Napredak, Metalac, Radnički KG, Svislajon i Mega.

Titula je najčešće odlazila u Bugarsku, jer su tamošnji klubovi bili šampioni tri puta. Jednom je prvak bio makedonski Feni, a dva puta izraelski Hapoel Gilboa Galil.

FIBA podržava postojanje te lige od njenog osnivanja i stala je uz nju od prvog dana. Sedište takmičenja je u Sofiji, a Košarkaški savez Srbije i dalje ima mogućnost da prijavi učesnike za sledeću sezonu.

Komentari / 0

Ostavite komentar