Дефинисати статус Косова и Метохије

Заменица шефа УНМИК-а Џенифер Браш изјавила је да Косово и Метохија, без одређеног статуса, није добро за људе који у њему живе, Албанце и неалбанце.

Србија 09.03.2015 | 10:15
Дефинисати статус Косова и Метохије

Браш је у емисији "Слободно српски" истакла да се нада да ће дијалог у Бриселу помоћи да дође до нормализације односа између Србије и Космета како би се нормално живело.

"Можда грешим, али често кажем да су Србија и Космет међусобни таоци, јер перспективе Србије су ограничене све док нема решења за Косово. Исто важи и обрнуто, за Косово су перспективе ограничене док не нађе заједнички пут са Србијом", поручила је она.

Браш је нагласила да жели да дијалог донесе добре резултате, али да Брисел не буде само позориште, у којем, кад српски и косовски лидери постигну неко решење, то прође само уз велики аплауз.

На терену морају да постоје резултати, рекла је Браш у емисији чији је аутор Будимир Ничић.

Она није желела да детаљно коментарише недавне наводе Саветодавне комисије УН за људска права која је затражила од УНМИК-а да, због тога што није спровео ефикасну истрагу поводом нестанка Драгана Стевановића и Ивана Мајсторовића, јавно призна одговорност и да се извини породицама, као и о случају новинара Радио Приштине Маријана Мелонашија, који је нестао 2000. године, а истрага је по наводима Саветодавне комисије УН започета 2005. године и одмах затворена.

"И ја сам незадовољна, јер мислим да је у то време овде био хаос. УНМИК је тада радио оно што је могао, али ја лично нисам била тада овде. Било је много трагедија и свака трагедија је ужасна, али за те појединачне случајеве не могу да дам одговор, јер су то сложени случајеви и тренутно немам све детаље", казала је она.

Говорећи о масовном одласку Албанаца са Косова последњих месеци, заменица шефа УНМИК-а је казала да су могући разлози за то лоша економска ситуација, али и разочарење у, како је казала, пут којим се Косово и Метохија креће.

"Петнаест година од завршетка конфликта још се не зна куда иде Косово и Метохија. Можда су људи мало разочарани политичким перспективама, можда не знају да ли ће да Косово рецимо буде члан Уједињених нација, Европске уније итд. Мислим да и то има улогу", рекла је она.

Људи су разочарани, јер су се борили да добију неки међународни статус, да држава буде призната, а после толико година још тога нема, рекла је Браш у емисији "Слободно српски".

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Види

09.03.2015 09:33

Како сви који додју дувају у исту тикву.Прво их Амери обуце ста да раде и онда их саљу на Косово и Метохију.Србима преостаје само да се из ове прице искљуце и да цекају повољнији тренутак за акцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СФРЈ

09.03.2015 09:35

Од како је нестала СФРЈ на њеним некадашњим просторима никоме није добро и то се неће још дуго промијенити. Живјела идеја Карла Марxа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

09.03.2015 09:46

НИСТЕ НИ У ЈЕДНОМ ТРЕНУТКУ СТАЛИ ИЗА НЕСТАЛИХ СРБА И ЗАШТИТИЛИ ПРЕОСТАЛИ ДИО ТОГ НАРОДА. ДОЗВОЉАВАТЕ ДА ИЗРОДИ КАМЕНУЈУ СРБЕ КАДА БИ ОНИ ОБИЛАЗИЛИ ГРОБЉА И МАНАСТИРЕ КОЈИ СУ СТАРИ И ПО НЕКОЛИКО СТОТИНА ГОДИНА ВЕЧ ДОЗВОЉАВАТЕ ДА ТЕ ИСТЕ МАНАСТИРЕ ПАЛЕ И РУШЕ А СРБИЈУ СТЕ БОМБАРДОВАЛИ САМО НА СУМЊИ ДА БИ СЕ МОГЛО "НЕШТО ДЕСИТИ". ВИ СТЕ ЈЕДНА ОБИЧНА БАНДА КОЈА РУШИ СВЕ ШТО СТИГНЕ САМО ДА НЕ БИ КОЈА ДРЖАВА БИЛА БОЉА ОД ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цитизен с Косово и Метохија

09.03.2015 10:45

Пристојна госпојо, шта имате ви с Косовом, ваша држава је с оне стране велике баре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

09.03.2015 11:03

Не разумем Косово је одавно готова ствар. То је свима јасно. Питање је шта са Сандзаком и Војводином у далим преговорима са ЕУ, треба и то ресити за добро свију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

09.03.2015 11:17

"ЏЕНИФЕР" ДОЋИ ЋЕ ТИ ГЛАВЕ ОНИ СА КАПИЦАМА. 2020 ГОДИНЕ АМЕРИКА (САД) ЋЕ НЕСТАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

09.03.2015 13:14

Зика З. свака ти се позлатила...

ОДГОВОРИТЕ