И италијански пармезан погодила криза

Италијанска производња пармезана, вредна око четири милијарде евра погођена је кризом јер су откупне цене пале за чак 20 одсто.

Занимљивости 08.03.2015 | 19:52
И италијански пармезан погодила криза

Откупне цене оригиналног италијанског пармезана од јануара до децембра 2014. године су смањене са 9,12 на 7,31 евра по килограму, саопштило је Удружење пољопривредника Италије, Колдирети.


Оваква ситуација штетнија је за произвођаче пармезана него што је то био разорни земљотрес пре три године који је погодио покрајину Емилије-Ромање, кажу у Удружењу.

Италијански пармезан "ређано" (Пармигиано Реггиано) заштићеног имена и порекла, највише се "фалсификује" у САД.

Пармезан је тврд сир који се ситно ренда, или сече на танке листиће. Прави се од крављег или козијег млека, али је, заправо, прави пармезан само један.

Европкса Унија је заштитила назив пармезан под којиме се подразумева само онај сир који је произведен у италијанској области Ређо Емилија, у којем се налазе градови Парма, Болоња, Мантова.

Без обзира на то, појам пармезан је постао синоним за сваки тврди рендани сир.
Пармезан "ређано" се прави од крављег млека, тек помуженог. Краве морају да се хране искључиво травом или сеном. Једини допуштен адитив у млеку је со, и то морска.

Сир је спреман за употребу тек након што је одстајао 12 месеци, током којих се "чисти" и преврће, сваких седам дана.

Пре него што ови колутови сира буду пуштени у продају, оцењује их стучњак куцкањем по одређеним деловима колута и ослушкивањем звука на основу чега се одређује да ли у сиру има недозвољених рупа и пукотина.

Колутови коју прођу тест одлазе на "печатирање" врућим жигом са именом и заштитним знаком компаније. Употребљив је две године.

По неким документима пармезан се у Италији производио још у 13. веку, а помиње га и Бокачо још 1348. године у делу "Декамерон."

Произвођачи оригиналног италијанског пармезана огорчени су због нелојалне конкуренције "лажних" пармезана који се производе у свим деловима света.

Први пут прошле године производња "лажног" пармезана премашила је производњу "пермиђана региано".

Извоз "краља италијанског сира" у САД је у 2014. пао 10 одсто упркос повољном курсу евра у односу на долар, наводи се у саопштењу ове организације.

Истовремено Колдирети упозорава на чињеницу да је од 2007. до краја 2014. свако четврто газдинство за производњу пармезана угашено.

Производња "лажног" пармезана је прошле године прешла 300.000 тона , највише у САД, док је производња у Италији износила 295.000.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар