Тужилаштво опструише злочин у Бодеришту

На гробљу Грбавица код Брчког данас је служен парастос у знак сјећања на 8. март 1993. године када су на најсвирепији начин припадници тзв. Армије БиХ у селу Бодериште побили 13 заробљених српских бораца.

Република Српска 08.03.2015 | 16:09
Тужилаштво опструише злочин у Бодеришту

Парастосу су присуствовали министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић и предсједник БО РС Миломир Савчић, те министар индустрије и рударства Петар Ђокић и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић.

Ни 22 године од најмонструознијег злочина на подручју општине Брчко у отаџбинском рату од 1992-1995. нема одговора на питање ко је наредио и извршио масакр над ратним заробљеницима и то на дан већ договорене размјене.

„Ти људи су прво заробљени, па мучени и масакрирани. Више злочина у једном злочину над ратним заробљеницима. Умјесто да случај буде приоритет у раду тужилаштава, опструкције су очегледне и вишегодишње. Нама остаје борба за истину и правду од које нећемо одустати", рекао је предсједник БО РС Миломир Савчић.

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић нагласио је да су Срби кроз историју „увијек плаћали високу цијену слободе коју треба чувати као зјеницу ока, јер без ње нема живота", и најавио да ће Влада Републике Српске у оквиру могућности наставити да помаже породице погинулих и друге организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.

Иако је масакр у Бодеришту потпуно истражен, главни тужилац Брчко дистрикта Зекерија Мујкановић је предмет недавно поново прослиједио Тужилаштву БиХ. За Младена Босића, предсједника СДС-а и замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, то је доказ да дистрикт није испунио очекивања о питању правде за све.

„Поставља се питање шта су радили правосудни органи Републике Српске? Уколико Тужилаштво БиХ и Брчко дистрикта не подигну оптужнице против наредбодаваца и извршилаца злочина у Бодеришту, предмет треба да преузме Тужилаштво Републике Српске, јер у вријеме извршења злочина ово није био дистрикт, а злочин је извршен над борцима Војске Републике Српске, рекао је Босић.

Дан још увијек некажњеног крвавог пира над 13 Срба на чији су споменик након помена на мјесном гробљу данас положени вијенци, наметнутом вољом америчке администрације 15 година се слави као Дан Брчко дистрикта.

Случајност или лицемјерство?

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Оебс

08.03.2015 17:25

Па сто се не јави тузиластво Аустрије, мозе се и тамо предати захтјев и прије це кренути процес. Ја ово озбиљно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветеран

09.03.2015 05:29

Не смијемо заборавити те јунаке! Хајмо у мирне протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тил

09.03.2015 11:06

Ста су тразили у хрватском селу исли у сетњу или ста!!!

ОДГОВОРИТЕ