Tužilaštvo opstruiše zločin u Boderištu

Na groblju Grbavica kod Brčkog danas je služen parastos u znak sjećanja na 8. mart 1993. godine kada su na najsvirepiji način pripadnici tzv. Armije BiH u selu Boderište pobili 13 zarobljenih srpskih boraca.

Republika Srpska 08.03.2015 | 16:09
Tužilaštvo opstruiše zločin u Boderištu

Parastosu su prisustvovali ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik BO RS Milomir Savčić, te ministar industrije i rudarstva Petar Đokić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Ni 22 godine od najmonstruoznijeg zločina na području opštine Brčko u otadžbinskom ratu od 1992-1995. nema odgovora na pitanje ko je naredio i izvršio masakr nad ratnim zarobljenicima i to na dan već dogovorene razmjene.

„Ti ljudi su prvo zarobljeni, pa mučeni i masakrirani. Više zločina u jednom zločinu nad ratnim zarobljenicima. Umjesto da slučaj bude prioritet u radu tužilaštava, opstrukcije su očegledne i višegodišnje. Nama ostaje borba za istinu i pravdu od koje nećemo odustati", rekao je predsjednik BO RS Milomir Savčić.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da su Srbi kroz istoriju „uvijek plaćali visoku cijenu slobode koju treba čuvati kao zjenicu oka, jer bez nje nema života", i najavio da će Vlada Republike Srpske u okviru mogućnosti nastaviti da pomaže porodice poginulih i druge organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Iako je masakr u Boderištu potpuno istražen, glavni tužilac Brčko distrikta Zekerija Mujkanović je predmet nedavno ponovo proslijedio Tužilaštvu BiH. Za Mladena Bosića, predsjednika SDS-a i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, to je dokaz da distrikt nije ispunio očekivanja o pitanju pravde za sve.

„Postavlja se pitanje šta su radili pravosudni organi Republike Srpske? Ukoliko Tužilaštvo BiH i Brčko distrikta ne podignu optužnice protiv naredbodavaca i izvršilaca zločina u Boderištu, predmet treba da preuzme Tužilaštvo Republike Srpske, jer u vrijeme izvršenja zločina ovo nije bio distrikt, a zločin je izvršen nad borcima Vojske Republike Srpske, rekao je Bosić.

Dan još uvijek nekažnjenog krvavog pira nad 13 Srba na čiji su spomenik nakon pomena na mjesnom groblju danas položeni vijenci, nametnutom voljom američke administracije 15 godina se slavi kao Dan Brčko distrikta.

Slučajnost ili licemjerstvo?

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Oebs

08.03.2015 17:25

Pa sto se ne javi tuzilastvo Austrije, moze se i tamo predati zahtjev i prije ce krenuti proces. Ja ovo ozbiljno.

ODGOVORITE
Name

veteran

09.03.2015 05:29

Ne smijemo zaboraviti te junake! Hajmo u mirne proteste.

ODGOVORITE
Name

til

09.03.2015 11:06

Sta su trazili u hrvatskom selu isli u setnju ili sta!!!

ODGOVORITE