Ако спавате само сат времена краће, јешћете више

Резултати најновијег истраживања показали су да и најмања одступања од уобичајене свакодневне рутине у вези са спавањем могу имати негативан утицај на линију.

Здравље 06.03.2015 | 21:31
Ако спавате само сат времена краће, јешћете више

У истраживању Универзитета у Пенсилванији учествовало је 342 тинејџера, а научници су проучавали њихове навике спавања.

Пре него што су учесници подвргнути испитивањима, у просеку су ноћу спавали 7 сати. Како би испитивање било што објективније, сваки учесник током истраживања носио је актиграф – апарат који бележи и снима детаљне податке о циклусима спавања и будности.

Резултати истраживања потврдили су да недостатак сна изазива гојазност. Наиме, само сат времена сна мање довољан је окидач за гомилање сувишних килограма.

Међутим, оно што је изазвало велико изненађење је да је чак и додатних сат времена спавања имало исто дејство на учеснике.

Упркос томе што се чине безазленим, обе разлике подстакле су додатно уношење калорија - у просеку 200 у току дана. Тинејџери код којих је циклус сна био поремећен знатно чешће су посезали за поноћном ужином - током радних дана шансе за ноћно грицкање расле су за 60 одсто, док би се током викенда проценат попео на читавих 100 одсто.

Стручњаци наводе да би узок овог проблема могао да се крије у хормонском дисбалансу - недостатак сна узрокује појачано лучење хормона грелина (хормон који изазива осећај глади), док се производња хормона лептина (изазива осећај ситости) смањује.

Стручњаци истичу да није битно колико дуго спавате у току једне ноћи, већ како и колико често реметите циклус сна.

“Много је важније имати устаљени ритам спавања, него сваки дан спавати много краће или дуже од претходног”, изјавио је аутор истраживања, професор Фан Хе.

Претходна истраживања показала су да екстремна депривација сна (мање од четири сата сна дневно) драстично повећава проценат могућности за настанак гојазности.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар