Америка има пуну запосленост

Након охрабрујућег извјештаја о запошљавању из фебруара економисти банкарске групе БНП Парибас су прогласили "пуну запосленост" у Америци.

Свијет 06.03.2015 | 19:16
Америка има пуну запосленост

Пуна или потпуна запосленост подразумијева највећу стопу запослености коју економија може толерисати, односно ситуацију у којој посао могу пронаћи сви који то желе.

Предсједница Вијећа гувернера америчке централне банке (ФЕД) Јанет Yеллен је постизање пуне запослености поставила као један од услова за подизање каматних стопа и постепени прекид програма квантитативног олакшања. Yеллен је читаву каријеру посветила бризи за раднике и економским теоријама о запошљавању.

За разлику од Европске централне банке, ФЕД има "мандат за запошљавање" и обавезу да створи економске услове у којима је посао доступан свима.

Према посљедњем извјештаје, Сједињене Државе су у фебруару створиле 295,000 радних мјеста, а стопа незапослености је с 5.7 пала на 5.5 посто.

У биљешци БНП-а чији садржај преноси Бизнис Инсајдер пише да је: "Актуелна стопа незапослености (5.5%) пробила границу," коју је одредио ФЕД због чега очекује да ће Вијеће централне банке ускоро кренути с подизањем каматних стопа.

Бизнис Инсајдер је крајем фебруара јавио о запажању пенсилванијског сенатора Пата Тоомеyа током свједочења Јанет Yеллен на Капитол Хилу да пораст плата у Wал-Марту упућује на то да се Америка приближава "Наиру".

Ријеч је о акрониму који описује економију у којој је постигнута стопа запослености која промовише инфлацију плата и цијена.
Економисти оцјењује да је "Наир" постигнут.

ФЕД ће своје мишљење о здрављу америчке економије понудити касније овог мјесеца.

Извор: Индекс.хр

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Црни

06.03.2015 18:39

А Русија ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

реални

07.03.2015 06:27

Па наравно произвели су ратове на висе страна троси се орузје треба да се производи ново рат им у куци био да Бог да!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

07.03.2015 11:08

Нађох синоћ на ју тјубу "рекламни" видео са цјенама америчких борбених авиона. То је да ти се заврти у глави најблаже речено. Када се сабере колико су имали екстремно скупих војних пропалих пројеката Једино ријешење је доштампавање долара + оно што су опљачкали по цјелом свијету. Смо не знам докле могу тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

33% незапослених

08.03.2015 00:09

92,898,000 особа старијих од 16 Година нема посао у САД-у. То је највиса стопа од 1978, преноси Руссиа Тодаy.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Русији,

08.03.2015 00:12

Преноси Традинг ецономицс има око 5 милиона незапослених али нема бонова за оброк као у САД-у. Питање је да ли у Америку због цувених ' тацкица' или у Русију на борсц.

ОДГОВОРИТЕ