Amerika ima punu zaposlenost

Nakon ohrabrujućeg izvještaja o zapošljavanju iz februara ekonomisti bankarske grupe BNP Paribas su proglasili "punu zaposlenost" u Americi.

Svijet 06.03.2015 | 19:16
Amerika ima punu zaposlenost

Puna ili potpuna zaposlenost podrazumijeva najveću stopu zaposlenosti koju ekonomija može tolerisati, odnosno situaciju u kojoj posao mogu pronaći svi koji to žele.

Predsjednica Vijeća guvernera američke centralne banke (FED) Janet Yellen je postizanje pune zaposlenosti postavila kao jedan od uslova za podizanje kamatnih stopa i postepeni prekid programa kvantitativnog olakšanja. Yellen je čitavu karijeru posvetila brizi za radnike i ekonomskim teorijama o zapošljavanju.

Za razliku od Evropske centralne banke, FED ima "mandat za zapošljavanje" i obavezu da stvori ekonomske uslove u kojima je posao dostupan svima.

Prema posljednjem izvještaje, Sjedinjene Države su u februaru stvorile 295,000 radnih mjesta, a stopa nezaposlenosti je s 5.7 pala na 5.5 posto.

U bilješci BNP-a čiji sadržaj prenosi Biznis Insajder piše da je: "Aktuelna stopa nezaposlenosti (5.5%) probila granicu," koju je odredio FED zbog čega očekuje da će Vijeće centralne banke uskoro krenuti s podizanjem kamatnih stopa.

Biznis Insajder je krajem februara javio o zapažanju pensilvanijskog senatora Pata Toomeya tokom svjedočenja Janet Yellen na Kapitol Hilu da porast plata u Wal-Martu upućuje na to da se Amerika približava "Nairu".

Riječ je o akronimu koji opisuje ekonomiju u kojoj je postignuta stopa zaposlenosti koja promoviše inflaciju plata i cijena.
Ekonomisti ocjenjuje da je "Nair" postignut.

FED će svoje mišljenje o zdravlju američke ekonomije ponuditi kasnije ovog mjeseca.

Izvor: Indeks.hr

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Crni

06.03.2015 18:39

A Rusija ?????

ODGOVORITE
Name

realni

07.03.2015 06:27

Pa naravno proizveli su ratove na vise strana trosi se oruzje treba da se proizvodi novo rat im u kuci bio da Bog da!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

07.03.2015 11:08

Nađoh sinoć na ju tjubu "reklamni" video sa cjenama američkih borbenih aviona. To je da ti se zavrti u glavi najblaže rečeno. Kada se sabere koliko su imali ekstremno skupih vojnih propalih projekata Jedino riješenje je doštampavanje dolara + ono što su opljačkali po cjelom svijetu. Smo ne znam dokle mogu tako...

ODGOVORITE
Name

33% nezaposlenih

08.03.2015 00:09

92,898,000 osoba starijih od 16 Godina nema posao u SAD-u. To je najvisa stopa od 1978, prenosi Russia Today.

ODGOVORITE
Name

U Rusiji,

08.03.2015 00:12

Prenosi Trading economics ima oko 5 miliona nezaposlenih ali nema bonova za obrok kao u SAD-u. Pitanje je da li u Ameriku zbog cuvenih ' tackica' ili u Rusiju na borsc.

ODGOVORITE