Исламска држава уништила древни асирски град

Екстремистичка група Исламска држава (ИД) почела је данас са уништавањем древног асирског града Нимруда у Ираку, саопштила је ирачка влада, што је најновији напад џихадиста на културно насљеђе ове блискоисточне државе.

Свијет 06.03.2015 | 08:40
Исламска држава уништила древни асирски град

ИД је "напала историјски град Нимруд и уништила га тешким возилима", саопштило је ирачко министарство за туризам и антиквитете на званичној Фејсбук страници.

Један ирачки званичник потврдио је ову информацију, наводећи да је уништавање почело након молитве у подне и да су камиони, којима су можда умјетнички предмети одвучени, примјећени на лицу мјеста, преноси АФП.

"До сад, не знамо у ком обиму је он уништен", рекао је званичник који је инсистирао да остане анониман.

Нимруд, који је основан у 13. вијеку прије нове ере, лежи на ријеци Тигар, око 30 километара југоисточно од Мосула, другог по величини ирачког града и упоришта ИД у земљи.

Уништење Нимруда, једног од драгуља асирске ере, услиједило је недјељу дана пошто је џихадистичка група објавила видео снимак на коме се виде екстремисти како маљевима и бушилицама уништавају непроцјењиве древне умјетничке предмете у музеју у Мосулу, навела је француска агенција.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

сарајлија

06.03.2015 08:48

Зивотиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

06.03.2015 09:46

Дивљаци. Зар још постоје овакви затуцани "људи"?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

06.03.2015 17:40

Па ста те цуди! Па имас ове багре и код нас колико хоцес . Гдје год они зиве ту мира никад неце бити.