Islamska država uništila drevni asirski grad

Ekstremistička grupa Islamska država (ID) počela je danas sa uništavanjem drevnog asirskog grada Nimruda u Iraku, saopštila je iračka vlada, što je najnoviji napad džihadista na kulturno nasljeđe ove bliskoistočne države.

Svijet 06.03.2015 | 08:40
Islamska država uništila drevni asirski grad

ID je "napala istorijski grad Nimrud i uništila ga teškim vozilima", saopštilo je iračko ministarstvo za turizam i antikvitete na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Jedan irački zvaničnik potvrdio je ovu informaciju, navodeći da je uništavanje počelo nakon molitve u podne i da su kamioni, kojima su možda umjetnički predmeti odvučeni, primjećeni na licu mjesta, prenosi AFP.

"Do sad, ne znamo u kom obimu je on uništen", rekao je zvaničnik koji je insistirao da ostane anoniman.

Nimrud, koji je osnovan u 13. vijeku prije nove ere, leži na rijeci Tigar, oko 30 kilometara jugoistočno od Mosula, drugog po veličini iračkog grada i uporišta ID u zemlji.

Uništenje Nimruda, jednog od dragulja asirske ere, uslijedilo je nedjelju dana pošto je džihadistička grupa objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima i bušilicama uništavaju neprocjenjive drevne umjetničke predmete u muzeju u Mosulu, navela je francuska agencija.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sarajlija

06.03.2015 08:48

Zivotinje

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

06.03.2015 09:46

Divljaci. Zar još postoje ovakvi zatucani "ljudi"?!

ODGOVORITE
Name

Grga

06.03.2015 17:40

Pa sta te cudi! Pa imas ove bagre i kod nas koliko hoces . Gdje god oni zive tu mira nikad nece biti.