Агенције у БиХ "једу" милионе марака!

Упркос кризи и захтевима за смањење администрације, БиХ одржава прегломазан чиновнички апарат. Чиновници задужени за нуклеарну безбедност, заштиту биља, хармонизацију...

Босна и Херцеговина 05.03.2015 | 10:02
Агенције у БиХ "једу" милионе марака!

Бројне агенције на нивоу БиХ, за које многи грађани не знају ни шта раде, па чак ни да постоје, годишње на плате и репрезентацију потроше 34 милиона марака, упркос сталним захтевима грађана и међународних организација да земља мора да смањи прегломазан и неефикасан чиновнички апарат!

Милиони се троше углавном на плате запослених у овим агенцијама, а класичан пример једне такве је - Агенција за радијацију и нуклеарну безбедност БиХ. И ова агенција, баш као и бројне попут ње, има директора, помоћнике, секретарице, службена возила, иако ни упућени у рад заједничких институција БиХ за њих нису чули. У медијима и јавности готово да нема ни слова о њиховом раду, посебно не о резултатима.

Ту су и Агенција за стране инвестиције, Централна хармонизацијска јединица (финансије и трезор), Агенција за борбу против корупције, Управа за заштиту здравља биљака, Агенција за форензичка испитивања и вештачење, за државну службу, за безбедност хране, за рад и запошљавање БиХ, за школовање и усаглашавање кадрова, те Фонд за повратак БиХ...

Наш саговорник у Савету министара БиХ каже да те агенције, за које се не зна ни колико имају квадрата простора, где су им све смештене канцеларије, колико кошта кирија и трошкови плата и путовања, углавном служе за "ухлебљење" страначких кадрова.

Агенција за лекове и медицинска средства трошила је само за плате и накнаде запослених око 2,7 милиона марака. Велике трошкове за лична примања запослених имала је и Агенција за поштански саобраћај БиХ, која је за 12 запослених трошила око 590.000 марака.

Иако представници Српске годинама упозоравају на нефункционалност државног апарата БиХ, управо због бројних агенција, дирекција и комисија, оне и даље исисавају огромне количине новца из БХ буџета, не показујући готово никакву оправданост свог постојања.

У просеку ове агенције имају до 30 запослених, годишњи буџет око милион марака, а за плате дају око пола милиона КМ.

Агенцији за форензичка испитивања и вештачења годишње је припало милион марака, од чега на плате 686.000 марака. На рачуне радника запослених у Агенцији за безбедност хране, њих 38, годишње је уплаћивано милион марака, док су остали трошкови износили 600.000 КМ.

Агенција за стране инвестиције има 30 запослених и годишњи буџет од 1,4 милиона КМ. Од тога на плате запослених иде 860.000 марака. Лане је БиХ доживела крах страних инвестиција, али се то није одразило на плате запослених у овој Агенцији.

БиХ има и Агенцију за заштиту личних података. Прошле године су из буџета добили 1,2 милиона марака, а на плате 26 запослених отишло је више од 900.000 КМ.

Странке из РС удружене у Савезу за промене предложиће укидање непродуктивних институција и агенција.

- Мислим да концепција која каже да се јачина и снага БиХ мери бројем институција на нивоу БиХ није тачна, али разумем и оне који су тиме евентуално оптерећени. То питање подразумеваће консензус, као и многе друге ствари у БиХ - рекао је Младен Иванић, председавајући Председништва БиХ.

Посланик СНСД у парламенту БиХ Лазар Продановић каже за "Новости", да је ради стабилизације буџета на свим нивоима неопходно смањити трошкове у бројним институцијама и агенцијама.

- Овако сиромашна земља, оптерећена огромном незапосленошћу не може да поднесе овакав терет у администрацији. Посебно што нико нема на увид извештаје о резултатима рада тих агенција. Нису сви бескорисни. Наравно, многе професионално обављају своје задатке, али има и супротних примера - рекао је Продановић.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

05.03.2015 09:12

Да не мислите да имам несто против Сарајлија , али те "агенције" слузе само да се "упосле" странацки"војници" и њихова родбина из Сарајева и близе околине !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзава

05.03.2015 09:15

Кабадахија,лопова,полтрона,тајкуна,националиста,дзепароса,незналица,курви,стихоклепаца,лазова,и остале багре у људском облику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

05.03.2015 09:18

Све агенције од прве до задње УКИНУТИ. То су мјеста за удомљавање, ухљебљавање. Дајте нам извјештај колико је поједина агенција урадила и каквог посла, колико имају запослених, колико имају аута, возача, фикуса, секретарица..... и коме и за шта служе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

05.03.2015 10:11

Агенција за Нуклеарну безбедност???????????А гдје је безбеност за обичне грађане од нарко-дилера,револвераша,манијала за воланом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

05.03.2015 11:16

Укидање дрзавних агенција па то нема смисла. Зар укинут обављање хонорарних послова водецој свити која је принудјена редовне своје послове обављат хонорарно преко тих агенција а све у име и у интересу народа. Цудних ли приједлога. Функција у БиХ је исто сто и рудник злата у свом владниству са својим рударима свјим обезбједјењем својом контролом.

ОДГОВОРИТЕ