Agencije u BiH "jedu" milione maraka!

Uprkos krizi i zahtevima za smanjenje administracije, BiH održava preglomazan činovnički aparat. Činovnici zaduženi za nuklearnu bezbednost, zaštitu bilja, harmonizaciju...

Bosna i Hercegovina 05.03.2015 | 10:02
Agencije u BiH "jedu" milione maraka!

Brojne agencije na nivou BiH, za koje mnogi građani ne znaju ni šta rade, pa čak ni da postoje, godišnje na plate i reprezentaciju potroše 34 miliona maraka, uprkos stalnim zahtevima građana i međunarodnih organizacija da zemlja mora da smanji preglomazan i neefikasan činovnički aparat!

Milioni se troše uglavnom na plate zaposlenih u ovim agencijama, a klasičan primer jedne takve je - Agencija za radijaciju i nuklearnu bezbednost BiH. I ova agencija, baš kao i brojne poput nje, ima direktora, pomoćnike, sekretarice, službena vozila, iako ni upućeni u rad zajedničkih institucija BiH za njih nisu čuli. U medijima i javnosti gotovo da nema ni slova o njihovom radu, posebno ne o rezultatima.

Tu su i Agencija za strane investicije, Centralna harmonizacijska jedinica (finansije i trezor), Agencija za borbu protiv korupcije, Uprava za zaštitu zdravlja biljaka, Agencija za forenzička ispitivanja i veštačenje, za državnu službu, za bezbednost hrane, za rad i zapošljavanje BiH, za školovanje i usaglašavanje kadrova, te Fond za povratak BiH...

Naš sagovornik u Savetu ministara BiH kaže da te agencije, za koje se ne zna ni koliko imaju kvadrata prostora, gde su im sve smeštene kancelarije, koliko košta kirija i troškovi plata i putovanja, uglavnom služe za "uhlebljenje" stranačkih kadrova.

Agencija za lekove i medicinska sredstva trošila je samo za plate i naknade zaposlenih oko 2,7 miliona maraka. Velike troškove za lična primanja zaposlenih imala je i Agencija za poštanski saobraćaj BiH, koja je za 12 zaposlenih trošila oko 590.000 maraka.

Iako predstavnici Srpske godinama upozoravaju na nefunkcionalnost državnog aparata BiH, upravo zbog brojnih agencija, direkcija i komisija, one i dalje isisavaju ogromne količine novca iz BH budžeta, ne pokazujući gotovo nikakvu opravdanost svog postojanja.

U proseku ove agencije imaju do 30 zaposlenih, godišnji budžet oko milion maraka, a za plate daju oko pola miliona KM.

Agenciji za forenzička ispitivanja i veštačenja godišnje je pripalo milion maraka, od čega na plate 686.000 maraka. Na račune radnika zaposlenih u Agenciji za bezbednost hrane, njih 38, godišnje je uplaćivano milion maraka, dok su ostali troškovi iznosili 600.000 KM.

Agencija za strane investicije ima 30 zaposlenih i godišnji budžet od 1,4 miliona KM. Od toga na plate zaposlenih ide 860.000 maraka. Lane je BiH doživela krah stranih investicija, ali se to nije odrazilo na plate zaposlenih u ovoj Agenciji.

BiH ima i Agenciju za zaštitu ličnih podataka. Prošle godine su iz budžeta dobili 1,2 miliona maraka, a na plate 26 zaposlenih otišlo je više od 900.000 KM.

Stranke iz RS udružene u Savezu za promene predložiće ukidanje neproduktivnih institucija i agencija.

- Mislim da koncepcija koja kaže da se jačina i snaga BiH meri brojem institucija na nivou BiH nije tačna, ali razumem i one koji su time eventualno opterećeni. To pitanje podrazumevaće konsenzus, kao i mnoge druge stvari u BiH - rekao je Mladen Ivanić, predsedavajući Predsedništva BiH.

Poslanik SNSD u parlamentu BiH Lazar Prodanović kaže za "Novosti", da je radi stabilizacije budžeta na svim nivoima neophodno smanjiti troškove u brojnim institucijama i agencijama.

- Ovako siromašna zemlja, opterećena ogromnom nezaposlenošću ne može da podnese ovakav teret u administraciji. Posebno što niko nema na uvid izveštaje o rezultatima rada tih agencija. Nisu svi beskorisni. Naravno, mnoge profesionalno obavljaju svoje zadatke, ali ima i suprotnih primera - rekao je Prodanović.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Edo , Slatina - Tuzla

05.03.2015 09:12

Da ne mislite da imam nesto protiv Sarajlija , ali te "agencije" sluze samo da se "uposle" stranacki"vojnici" i njihova rodbina iz Sarajeva i blize okoline !

ODGOVORITE
Name

Drzava

05.03.2015 09:15

Kabadahija,lopova,poltrona,tajkuna,nacionalista,dzeparosa,neznalica,kurvi,stihoklepaca,lazova,i ostale bagre u ljudskom obliku.

ODGOVORITE
Name

KOMENTATOR

05.03.2015 09:18

Sve agencije od prve do zadnje UKINUTI. To su mjesta za udomljavanje, uhljebljavanje. Dajte nam izvještaj koliko je pojedina agencija uradila i kakvog posla, koliko imaju zaposlenih, koliko imaju auta, vozača, fikusa, sekretarica..... i kome i za šta služe???

ODGOVORITE
Name

007

05.03.2015 10:11

Agencija za Nuklearnu bezbednost???????????A gdje je bezbenost za obične građane od narko-dilera,revolveraša,manijala za volanom.

ODGOVORITE
Name

Ostoja

05.03.2015 11:16

Ukidanje drzavnih agencija pa to nema smisla. Zar ukinut obavljanje honorarnih poslova vodecoj sviti koja je prinudjena redovne svoje poslove obavljat honorarno preko tih agencija a sve u ime i u interesu naroda. Cudnih li prijedloga. Funkcija u BiH je isto sto i rudnik zlata u svom vladnistvu sa svojim rudarima svjim obezbjedjenjem svojom kontrolom.

ODGOVORITE