Патриотизам на дјелу кроз свједочење Кемала Чаушевића

Само један дјелић изјаве смијењеног директора Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемала Чаушевића довољан је да се на дјелу виде размјере патриотизма водећих политичара у БиХ.

Босна и Херцеговина 04.03.2015 | 12:44
Патриотизам на дјелу кроз свједочење Кемала Чаушевића

Једни у јавности гласно бране српство, други унитарну грађанску државу, а трећи се грчевито залажу за ревизију Дејтонског споразума и стварање нове територијалне јединице.

Кемова изјава дата истражним органима јасно говори да су српство, одбрана хрватских и бошњачких националних интереса најчешће само параван за велики злоупотребе и криминал који је лицемјерним политичарима омогућио да своје џепове напуне милионима марака. Пропорцијонално висини тонова и жестини борбе за напаћену отаџбину и виталне националне интересе, обично су злоупотребе и умијешаност у афере већи, а џепови политичара пунији.

Гласно слушање гусала и националних пјесама, величина ципела, бусање у прси и велика галама, често подигнута око потпуно маргиналних и небитних питања како би се скренула пажња са крупних проблема, одавно су постали мјерило за патриотизам и одбрану српства. Гдје нас је оваква салонска и накарадна кратковидна политика довела може се видјети на сваком кораку. Сиромаштво, незапосленост, велико исељавање младих и свеопшта апатија последица су криминала, неодговорности и кратковидости политичара на власти, којима су богаћење и личне амбиције далеко важнији од општих виталних националних интереса.

Свједочење бившег директора Управе за индиректно опорезивање Кемала Чаушевића, који је оптужен за злоупотребу положаја и велике злоупотребе тешке десетине милиона марака, само је врх леденог бријега. Још у јуну прошле године, гостујући у емисији Изазови на БН ТВ, рекао сам да је Чаушевић само колатерална штета и мали шараф у великом и добро организованом механизму. Он сигурно није могао сам годинама некажњено кршити закон и намјештати уносне послове дворским фирмама и тајкунима, без знања и сагласности својих претпостављених.

Стенограм дијела изјаве који се појавио у јавности говори да је Кемо био само један у низу послушних службеника који је одрађивао прљаве послове за своје менторе, а заузврат и своје прстиће мало умакао у мед. Нажалост он је један од ријетких корумпираних функционера у заробљеној Земљи чуда који је смијењен, ухапшен и изведен пред лице правде. Да ли су разлози у одбијању послушности, кршењу „омерте“, испадању из комбинације, предубоко умоченим прстићима, узимању којег процента више од договореног или нечем другом можда ће се открити током судског процеса и новог исказа.

Ако буде довољно политичке воље, и ако надлежне институције истрају на одлучнијој борби са корупцијом и криминалом, клупко ће се још више одмотати а јавност сазнати колико је нула на тајним рачунима у швајцарским банкама, и којих су се још некретнина у Бечу, Монаку, Лондону и другим свјетским метрополама докопали домаћи политичари громогласно се борећи за напаћено српство, демобилисане борце, породице погинулих, младе, незапослене, обесправљне...

У послијератном периоду мистериозно су нестале милијарде марака, и већина афера нажалост неће угледати свјетлост дана, а моћници никада неће одговарати за велику штету коју су нанијели својим оданим и послушним поданицима. Ипак, хапшење и процесуирање крупних риба и актера на домаћој сцени, њихово кажњавање и одузимање имовине, вратило би вјеру и трачак наде да и ми можемо направити неко праведније и боље друштво.

Државотворна и одговорна национална политика подразумјева да велики државници имају јасан и далекосежан план развоја, да се брину о дуготрајној стабилности, дипломатским вјештинама балансирају међу великим силама, личним примјером показују одговорност и праве општи консензус око најважнијих националних питања.

Нажалост политика се последњих година свела на једнодневна подметања, писање саопштења, препуцавање, подизање тензија и измишљање непријатеља. Власт упорно покушава да маргиналним питањима, производњом спољних и унутрашњих непријатеља, причом о угрожености и тобожњој одбрани српства, скрене пажњу са горућих проблема, неиспуњених обећања и великих афера.

Што је сиромаштво веће то је власт јача и сигурнија, па је зато тешко очекивати да ће у скоријем периоду Чаушевићеве оптужбе и друге велике афере значајније утицати на свијест већине грађана. Лоше образовање, сиромаштво, негативна селекција, јака цензура и све већи притисак на медије значајно утичу да већина грађана не може да схвати да иза гласног србовања и лажног патриотизма најчешће стоји само велики криминал и тешке злоупотребе које остављају далекосежне последице на цијело друштво и нацију.

Извор: небојсавукановиц.инфо

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

007

04.03.2015 11:54

Суђење није ни почело,а информације цуре-пардон теку из Тужилаштва.Изгледа да је Тужилаштво као кућа Великог Брата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мука

04.03.2015 11:59

Са њима народ није имао никада нормалног живота нит ће га икада бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНОУДЕН

04.03.2015 12:03

КАДА СЕ ОТВОРИ И АФЕРА СТРАМИЦА, СВЕРЦ ЦИГАРЕТА ИЗ БИХ ЗА ХРВАТСКУ, ТЈ ПРАЊЕ ПАРА ИЛИ НОВЦА,ВИДЈЕЦЕТЕ КО ЈЕ СВЕ ОД ВЕЛИКИХ СРБА ПАТРИОТА УМЈЕСАН У ЗАТАСКАВАЊЕ ОВОГ КРИМИНАЛА И СВЕРЦА , КОЈИ ЈЕ ДОВОДЈЕН У ДИРЕКТНУ МРЕЗУ ФИНАСИРАЊА ХДЗ-а И ОДБЈЕГЛОГ ГЕНЕРАЛА АНТЕ ГОТОВИНЕ, .НИЈЕ НИ ЦУДО СТО ТУЗИЛАСТВО БИХ О ОВОЈ АФЕРИ ЦУТИ ВЕЦ ПУНИХ ПЕТ ГОДИНА, ЈЕР СИПА ЈЕ ДОСТАВИЛА ИЗВЈЕСТАЈ ТУЗИЛАСТВУ ЈОС 2010 ГОДИНЕ О СВЕРЦУ ЦИГАРЕТА ПРЕКО ГРАНИЦНОГ ПРЕЛАЗА СТРМИЦА.КО У ЛАДИЦИ ЦУВА ПРЕДМЕТ, ОСТАЈЕ ДА СЕ САЗНА И ЗАСТО? КО СУ ИЗВРСИОЦИ, ГДЈЕ ЈЕ РОБА И ДА ЈЕ ЗАТЕЦЕНА НА ГРАНИЦНОМ ПРЕЛАЗУ ОД ПРИПАДНИКА ГРАНИЦНЕ ПОЛИЦИЈЕ БИХ? ПОЗДРАВ ЗА СПИРИДОНА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

04.03.2015 12:19

Одличан текст. Права анализа власти и друштва у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНОУДЕН

04.03.2015 12:21

ДА БУДЕМО ПРЕЦИЗНИЈИ ДАТУМ КАДА ЈЕ СИПА ДОСТАВИЛА ИЗВЈЕСТАЈ О МЕДЈУНАРОДНОМ СВЕРЦУ ЦИГАРЕТА ИЗ БИХ ЗА ХРВАТСКУ ПРЕКО ПРЕЛАЗА СТРМИЦА ЈЕ 01,06.2О1О. ГОДИНЕ.ИНТЕРЕСАНТНО ЈЕ ДА ТУЗИЛАСТВО ПУНИХ ПЕТ ГОДИНА НИЈЕ ПРСТОМ МРДНУЛО ПО ТОМ ПИТАЊУ А ИНТЕРЕСАНТНО ЈЕ И ТО ДА ЈЕ УПРАВО ПОСТУПАЈУЦИ ТУЗИЛАЦ ПО ОВОМ ПРЕДМЕТУ КАО И ПРЕДМЕТУ ЗУБАЦ МИРОСЛАВ Д МАРКОВИЦ, ДА ЛИ ЈЕ СИПА БИЛА НА ТРАГУ КОРУМПИРАНИМ ТУЗИОЦИМА ОСТАЈЕ ДА СЕ САЗНА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо

04.03.2015 12:23

Све лопов до лопова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

траубисода

04.03.2015 12:57

Лажно србовање и курвањски патриотизам,лукаво осмисљен, слузи као облик доказивања у друству,својствен је примитивном и руралном дијелу становноства. Они цине 85% становниства РС они су окупирали градове, затровали урбану средину,покуповали дипломе а вецина од њих уласком у странке и позиционирањем близе сефофог ануса,слободно кренули у отимање и криминал.Данас они,барем тако мисле, престављају елиту друства.Њихово појављиване у ТВ емисијама изгузваних одијела,прљавих косуља и ципела,рузно везаних масних кравата,необријаног лица и са реценицамакоје бесмислено котрљају,уз обавезно фрфљање и назални ефекат не казу ниста.Упадају једни другим у ријец да би славодобитно подрзавали сефа који је успут најпаметније бице и познавалац свега,олицење бога а уз бога иду привилегије у свим облицима.Емисију "Апостроф" која се приказује на АТВ уз нервозног и лосег водитеља, цији је цести гост М.Ковацевиц (висе га има него рекламе за хигијенске улоске) и оне двије главате, сто редовно гузлајуци напустају салу и одлазе по дневнице, које им уредно потписује онај муфљуз,да му име не спомињемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

04.03.2015 13:16

Ово сам одувијек знао. Не мрзе код нас народи једни друге, ми обичан свијет се сасвим добро слажемо између себе. Проблем су политичари који мисле да могу манипулисати нашим животима и памећу. Покажимо им да можемо боље - сви заједно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

04.03.2015 13:18

битно је да смо срби хрвати и босњаци овце осисане..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко их је бираао?

04.03.2015 14:42

Хајде сада народе да лијепо полизите оно сто сте **как***! Није се Додо сам изабрао .. ми смо га бирали .. тако да .. само крадите и дусу нам узмите ако треба .. ми смо те бирали зато сада лијепо 4 године имас да цинис сто ти воља а ти народе псст имао си сансу у октобру ниси сато сада сути и крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.03.2015 16:49

Патриотизам на дјелу или цинкарење свих својих бивших другова само да би добио што мању казну, питање је сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

04.03.2015 20:09

Нека Сипа ухапси тузиоца Тузоластва БиХви нека објасни какоје могуце да предмет са свим доказима стоји у латици пуних пет година несто дебело смрди кога у стварри Тузиластво стити од одговорнности......????

ОДГОВОРИТЕ
Name

асанз

05.03.2015 10:57

А ста це бити ако се отвори слуцај господје Перковиц, (пре)дугогодисње помоцнице директора и афера Перковицкини туристицки излети?

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

05.03.2015 13:35

Ја бих питала ко је поставио Перковицку за помоцника директора? Ко је моцник да са листе прескоци све и изабере убједљиво најгорег кандидата и ником ниста? Знају ли људи какви су то конкурси?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цар мо

06.03.2015 09:19

Господја Перковиц јесте најпознатији слуцај некомпетенције у упави али није једини. Какве везе са ИТ имају Јозо Кајиниц (сад вец у пензији) и његов насљедник Станко Гајиц? Да ли имају струцне квалификације и неопходно знање? Осим цитања новина и убијања времена имају ли јос нецега у радном дану? А лицна примања иду са ледја БХ градјана... Докле?

ОДГОВОРИТЕ