Амерички "Есмарк" жели да управља Жељезаром

Америчка компанија “Есмарк“ саопштила је синоћ да је заинтересована да управља смедеревском железаром, сазнаје РТС.

Србија 04.03.2015 | 09:10
Амерички "Есмарк" жели да управља Жељезаром

Циљ те компаније јесте да челичану приватизује до јуна 2016. године.

Представници компаније "Есмарк" и први човек те компаније Џејмс Бушар верују да ће, упркос недавном неслагању са Владом Републике Србије о реструктурирању и враћању у живот Железаре "Смедерево", бизнис план и професионални тим менаџера пружити најбољу будућност Железари.

"Остајемо посвећени ономе што смо навели прошлог месеца у преговорима, направљен је корак напред са Србијом и наш тим менаџера је спреман да уђе у Железару како би је оживео" , наводи се у саопштењу "Есмарка".

Истиче се да је у претходних 10 месеци компанија тесно сарађивала са српским премијером Александром Вучићем и министром финансија Душаном Вујовићем, као и са осталима који су надлежни за приватизацију, како би се осигурала будућност за око 5.300 запослених у Железари.

У саопштењу се наводи да је, заједно са партнерима у Европи, Азији и Јужној Америци, "Есмарк" уверен да нека трећа страна или компаније не би боље управљали Железаром. 

Како би потврдио интерес за Железару, Бушар истиче жељу да се настави рад на коначном договору о преузимању смедеревске железаре.

"Есмарк" оцењује да би то могло да се догоди пре 1. јануара 2016. године, што би било слично са искуством Србије са компанијом "Ју-Ес стил", која се укључила у менаџмент Железаре неколико месеци пре приватизације. 

Преговори Владе Србије са "Есмарком" о продаји Железаре су средином фебруара неуспешно окончани јер је, како је објашњено, понуда те компаније била неприхватљива – није било гаранција да ће производња бити настављена у одређеном периоду и да ће бити очувана запосленост.

Према одлуци Владе, расписан је тендер за избор професионалног менаџмента који ће управљати Железаром до окончања приватизације, а у случају да и тај тендер буде неуспешан, највероватније решење за Железару је стечај.

Извор: РТС

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

04.03.2015 09:08

СА ВАМА НЕ БИХ ВИСЕ НИ РАЗГОВАРАО. УЦИ ЦЕ РУСИ У СМЕДЕРЕВО САМО ПОЛАКО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

04.03.2015 21:13

Када би бар Руси ушли,али познајући наше политичаре они су је поклонили американцима још 99те године и сада робство 300-400 година.

ОДГОВОРИТЕ