Ветеран гладује испред Фонда здравства

Може ли тешко оболели ратни војни инвалид и ветеран ВРС, са 37 дијагноза и 21 терапијом, преживети а да му од прихода, пошто плати лекове и терапије, на крају месеца за кору хлеба и преживљавање остане 0,38 фенинга!

Србија 03.03.2015 | 16:30
Ветеран гладује испред Фонда здравства

Са овом поруком на шатору 52-годишњи Бране Симић из села Млинци штрајкује глађу испред зграде пословница Фонда здравственог осигурања и Центра за социјални рад у Прњавору. Овај вид бунта, како је рекао "Новостима", Симић је почео у прошли петак у 15 часова.

- Само пијем чај. А са штрајком глађу наставићу док ми се не омогући рефундација при плаћању лекова и за моју ретку болест. У супротном, не мичем испред зграде социјалног и здравственог осигурања, штрајковаћу до последњег даха - рекао је у понедељак "Новостима" Бране Симић.

Овај већ исцрпљени ратни ветеран рањен је тенковском гранатом 1992. године на Мраковцу, надомак Древенте, а има и бројне ретке болести. Месечно, од инвалидске пензије и борачког додатка не сакупи ни 310 КМ.

- Уместо да ми помогне, док ми бактерије разједају тело, ова бездушна држава, за коју сам се борио и крварио, скочила ми је на кичму безочно кршећи моја људска права - огорчен је Бране.

Ово је, иначе, његов други штрајк глађу. Како су "Новости" писале, он је пре нешто више од две године ступио у осмодневни штрајк глађу испред зграде Борачке организације у Прњавору. Повод за бунт било је решење Министарства за борачко-инвалидску заштиту РС да му укине инвалиднину од 45 марака и статус ратног инвалида.

Осигураник Бране Симић из Прњавора остварује сва права из обавезног здравственог осигурања која му припадају, наводи се у допису Фонда достављеном.

Дакле, Фонд му у потпуности финансира здравствену заштиту која спада у обавезно осигурање, укључујући и лекове на листама ФЗО РС, јер је као РВИ ослобођен партиципације. Осим тога, Фонд је овом осигуранику у протекле три године рефундирао трошкове за лекове које је сам куповао и то у износу од преко 2.000 КМ.

Међутим, Бране Симић се често Фонду обраћа са захтевом за рефундацију разних препарата попут витамина, чајева, "нивеа" креме, прополис капи, цинкове масти и слично - све оно што обавезно здравствено осигурање не финансира нигде у свету!


(Новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

додо

03.03.2015 15:43

"Патриото" помози народу који те је "гласао"

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

03.03.2015 16:10

Свеје боље него ици радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сузуки

03.03.2015 16:30

Бране,за коју се дрзаву ти борио сто спомињес,варас сам себе РС је само један од два ентитета дрзаве Босне и Херцеговине.У истим проблемима као ти су борци из другог ентитета дрзаве Босне и Херцеговине.Уједините се ви борци из оба ентитета па на дрзавном нивоу тразите своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

03.03.2015 17:46

Па Бране јунаце за тебе нема ни 3 КМ јер је Баја морао дати сину 3 милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

03.03.2015 18:41

Назалост Фонд 100% у праву. Бране сматра да је у праву јер као РВИ треба да му буде плацен сваки лијек, медјутим Фонд не плаца парацетамол и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је по ЕУ стандарду

03.03.2015 22:38

Само они не признају Нивеу него мора бити апотекарска крема. Али све се плаца до неке границе годисње. На залост нема ниста скроз дзабе. Једино њему и другим могу се одобрити средства као инвалиднина по тросковнику. Пензија+ инвалиднина не све заједно па ниста. Инвалиднина мора покривати неке троскове, а не бити за ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

По свему судеци

03.03.2015 22:48

Он има ране које се отварају, а нису на згодном мјесту те му је непријатно да се обрати љекару. Нивеа је да омекса козу али и смири упале посебно на превојима код удова. Он не мозе радити јер се распада али доктор мора видјети које јос проблеме има и покусава их сам лијецити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

донатор

04.03.2015 15:32

Дајем му лопату и будак

ОДГОВОРИТЕ