Veteran gladuje ispred Fonda zdravstva

Može li teško oboleli ratni vojni invalid i veteran VRS, sa 37 dijagnoza i 21 terapijom, preživeti a da mu od prihoda, pošto plati lekove i terapije, na kraju meseca za koru hleba i preživljavanje ostane 0,38 feninga!

Srbija 03.03.2015 | 16:30
Veteran gladuje ispred Fonda zdravstva

Sa ovom porukom na šatoru 52-godišnji Brane Simić iz sela Mlinci štrajkuje glađu ispred zgrade poslovnica Fonda zdravstvenog osiguranja i Centra za socijalni rad u Prnjavoru. Ovaj vid bunta, kako je rekao "Novostima", Simić je počeo u prošli petak u 15 časova.

- Samo pijem čaj. A sa štrajkom glađu nastaviću dok mi se ne omogući refundacija pri plaćanju lekova i za moju retku bolest. U suprotnom, ne mičem ispred zgrade socijalnog i zdravstvenog osiguranja, štrajkovaću do poslednjeg daha - rekao je u ponedeljak "Novostima" Brane Simić.

Ovaj već iscrpljeni ratni veteran ranjen je tenkovskom granatom 1992. godine na Mrakovcu, nadomak Drevente, a ima i brojne retke bolesti. Mesečno, od invalidske penzije i boračkog dodatka ne sakupi ni 310 KM.

- Umesto da mi pomogne, dok mi bakterije razjedaju telo, ova bezdušna država, za koju sam se borio i krvario, skočila mi je na kičmu bezočno kršeći moja ljudska prava - ogorčen je Brane.

Ovo je, inače, njegov drugi štrajk glađu. Kako su "Novosti" pisale, on je pre nešto više od dve godine stupio u osmodnevni štrajk glađu ispred zgrade Boračke organizacije u Prnjavoru. Povod za bunt bilo je rešenje Ministarstva za boračko-invalidsku zaštitu RS da mu ukine invalidninu od 45 maraka i status ratnog invalida.

Osiguranik Brane Simić iz Prnjavora ostvaruje sva prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja mu pripadaju, navodi se u dopisu Fonda dostavljenom.

Dakle, Fond mu u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu koja spada u obavezno osiguranje, uključujući i lekove na listama FZO RS, jer je kao RVI oslobođen participacije. Osim toga, Fond je ovom osiguraniku u protekle tri godine refundirao troškove za lekove koje je sam kupovao i to u iznosu od preko 2.000 KM.

Međutim, Brane Simić se često Fondu obraća sa zahtevom za refundaciju raznih preparata poput vitamina, čajeva, "nivea" kreme, propolis kapi, cinkove masti i slično - sve ono što obavezno zdravstveno osiguranje ne finansira nigde u svetu!


(Novosti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

dodo

03.03.2015 15:43

"Patrioto" pomozi narodu koji te je "glasao"

ODGOVORITE
Name

virus

03.03.2015 16:10

Sveje bolje nego ici raditi.

ODGOVORITE
Name

Suzuki

03.03.2015 16:30

Brane,za koju se drzavu ti borio sto spominjes,varas sam sebe RS je samo jedan od dva entiteta drzave Bosne i Hercegovine.U istim problemima kao ti su borci iz drugog entiteta drzave Bosne i Hercegovine.Ujedinite se vi borci iz oba entiteta pa na drzavnom nivou trazite svoja prava.

ODGOVORITE
Name

advokat

03.03.2015 17:46

Pa Brane junace za tebe nema ni 3 KM jer je Baja morao dati sinu 3 miliona.

ODGOVORITE
Name

BOA

03.03.2015 18:41

Nazalost Fond 100% u pravu. Brane smatra da je u pravu jer kao RVI treba da mu bude placen svaki lijek, medjutim Fond ne placa paracetamol i sl.

ODGOVORITE
Name

To je po EU standardu

03.03.2015 22:38

Samo oni ne priznaju Niveu nego mora biti apotekarska krema. Ali sve se placa do neke granice godisnje. Na zalost nema nista skroz dzabe. Jedino njemu i drugim mogu se odobriti sredstva kao invalidnina po troskovniku. Penzija+ invalidnina ne sve zajedno pa nista. Invalidnina mora pokrivati neke troskove, a ne biti za nista.

ODGOVORITE
Name

Po svemu sudeci

03.03.2015 22:48

On ima rane koje se otvaraju, a nisu na zgodnom mjestu te mu je neprijatno da se obrati ljekaru. Nivea je da omeksa kozu ali i smiri upale posebno na prevojima kod udova. On ne moze raditi jer se raspada ali doktor mora vidjeti koje jos probleme ima i pokusava ih sam lijeciti.

ODGOVORITE
Name

donator

04.03.2015 15:32

Dajem mu lopatu i budak

ODGOVORITE