Због кредита завршила на хитној

Бивша радница Хотела Тузла Сабина Омић око 11 сати превезена је у Дом здравља Тузла, након што је испред своје куће у улици Меме Суљетовића угледала раднике Општинског суда у Тузли, који су имали налог за попис њене имовине као припрему за пљенидбу.

Босна и Херцеговина 03.03.2015 | 15:59
Због кредита завршила на хитној

Испред улаза у њено двориште раднике Општинског суда у Тузли дочекале су некадашње Сабинине радне колеге, али и радници окупљени око Синдиката солидарности. Они нису дозволили њихов улазак у Сабинино двориште, а након што су судски извршиоци напустили улицу Меме Суљетовића, бившој радници Хотела Тузла је позлило.

Непосредно прије доласка радника Општинског суда у Тузли Сабина Омић је рекла како је жртва кредита који је заједно са 117 радника Хотела Тузла подигла како предузеће не би отишло у стечај.

"Подигли смо кредит јер нам је речено како ћемо сачувати хотел и радна мјеста. Када је дошло до приватизације хотела, ми смо га продали новом власнику који се обавезао да ће отплаћивати и рате нашег кредита. Међутим, ниједна рата није плаћена, а мој дуг банци је кроз камате и затезне камате нарастао на више од 30.000 КМ. Могу се убити, ја другог рјешења немам. Имам болесно дијете и живимо од моје минималне пензије", казала је Сабина Омић.

Њихов кредит, како истичу радници Хотела Тузла, требао је враћати словеначки РАМ инвест. Како обавезе према Хyпо банци нису испуњене, радницима који су подигли кредит долазе судски извршиоци који пописују имовину пред пљенидбу. У међувремену радници хотела воде правну битку са РАМ инвестом, који је отишао у стечај.

"Радници су, након што је РАМ инвест купио хотел, остали без свог власничког удјела, касније и без радних мјеста, али су им остали дугови које морају враћати. Ово је још један показатељ како правна држава у БиХ функционише у случају обичних грађана. Они који су починили привредни криминал и даље се слободно шеткају", каже Сакиб Копић, предсједник Синдиката солидарности.

Радници окупљени у дворишту Сабине Омић нису дозволили улазак у двориште судским извршитељима, а поручили су им како евентуалну казну требају адресирати на све њих, а не на Сабину Омић и да ће је они солидарно платити.

Случај Сабине Омић није једини. Са истим проблемом годинама се суочава још више од стотину радника Хотела Тузла, који су својевремено кредитом спријечили одлазак предузећа у стечај, а након приватизације су остали без власничког удјела, радног мјеста и фактички су постали социјални случајеви.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

забринути

03.03.2015 15:15

НАЗАЛОСТ У ОВАКВОЈ ДРЗАВИ ИСТА НАС СУДБИНА ЦЕКА!!! НАРОДЕ ОВО ЈЕ КРАЈЊЕ ВРЈЕМЕ ДА ПРОГЛЕДМО СВОЈИМ ОЦИМА И ДА ОВУ БАГРУ РАСЈЕРАМО ИЛИ НАМ СЕ ЈОС ЦРЊЕ ПИСЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

03.03.2015 15:28

Па какви су то људи,имају ли мозга уопсте???? Цуј диглу кредит да спасе фирму па повјеровали словенцима на ријец да це врацати кредит!? И треба да се убију кад мозга немају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

03.03.2015 15:32

А гдје су паре од продаје хотела?Многоп штошта ту није јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То вам је та...

03.03.2015 15:36

...Аљина бих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

03.03.2015 15:50

Па засто незапљене Хотел.Власник хотела се обавезао одплатити кредите ако то незели ил немозе нек запљене хотел и продају га дасе дугови врате.Лако је то ресити само дасе зели.Него хотел је резервисан за неког представника власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

03.03.2015 18:16

Знају ли ови Словенци ишта друго да раде осим да варају и пљачкају овај наивни народ. Прво љубљанска банка, па ЦПМ, Туш, хотел Тузла можда има још само ја не знам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радно мјесто

03.03.2015 21:22

Јадница је покусавала спасити радно мјесто. Има она мозга али је она за СФРЈ не за ту дрзаву. Фуј на оне који су кренули у пљенидбу. Мој дјед је пустао сељаке да сакрију стоку па му нико не дира мезар јос какав крвав рат је био. Памтили су 60 година ко је он био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

свугдје је исто

03.03.2015 21:39

У РС је тако да мањина зиви боље него холандска краљевска куца, а вецини је и брасно луксуз. Него јел' неко из Тузле да однесе господји мало кафе и воца и рекне свима нам је теско због ње.

ОДГОВОРИТЕ