Zbog kredita završila na hitnoj

Bivša radnica Hotela Tuzla Sabina Omić oko 11 sati prevezena je u Dom zdravlja Tuzla, nakon što je ispred svoje kuće u ulici Meme Suljetovića ugledala radnike Opštinskog suda u Tuzli, koji su imali nalog za popis njene imovine kao pripremu za pljenidbu.

Bosna i Hercegovina 03.03.2015 | 15:59
Zbog kredita završila na hitnoj

Ispred ulaza u njeno dvorište radnike Opštinskog suda u Tuzli dočekale su nekadašnje Sabinine radne kolege, ali i radnici okupljeni oko Sindikata solidarnosti. Oni nisu dozvolili njihov ulazak u Sabinino dvorište, a nakon što su sudski izvršioci napustili ulicu Meme Suljetovića, bivšoj radnici Hotela Tuzla je pozlilo.

Neposredno prije dolaska radnika Opštinskog suda u Tuzli Sabina Omić je rekla kako je žrtva kredita koji je zajedno sa 117 radnika Hotela Tuzla podigla kako preduzeće ne bi otišlo u stečaj.

"Podigli smo kredit jer nam je rečeno kako ćemo sačuvati hotel i radna mjesta. Kada je došlo do privatizacije hotela, mi smo ga prodali novom vlasniku koji se obavezao da će otplaćivati i rate našeg kredita. Međutim, nijedna rata nije plaćena, a moj dug banci je kroz kamate i zatezne kamate narastao na više od 30.000 KM. Mogu se ubiti, ja drugog rješenja nemam. Imam bolesno dijete i živimo od moje minimalne penzije", kazala je Sabina Omić.

Njihov kredit, kako ističu radnici Hotela Tuzla, trebao je vraćati slovenački RAM invest. Kako obaveze prema Hypo banci nisu ispunjene, radnicima koji su podigli kredit dolaze sudski izvršioci koji popisuju imovinu pred pljenidbu. U međuvremenu radnici hotela vode pravnu bitku sa RAM investom, koji je otišao u stečaj.

"Radnici su, nakon što je RAM invest kupio hotel, ostali bez svog vlasničkog udjela, kasnije i bez radnih mjesta, ali su im ostali dugovi koje moraju vraćati. Ovo je još jedan pokazatelj kako pravna država u BiH funkcioniše u slučaju običnih građana. Oni koji su počinili privredni kriminal i dalje se slobodno šetkaju", kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Radnici okupljeni u dvorištu Sabine Omić nisu dozvolili ulazak u dvorište sudskim izvršiteljima, a poručili su im kako eventualnu kaznu trebaju adresirati na sve njih, a ne na Sabinu Omić i da će je oni solidarno platiti.

Slučaj Sabine Omić nije jedini. Sa istim problemom godinama se suočava još više od stotinu radnika Hotela Tuzla, koji su svojevremeno kreditom spriječili odlazak preduzeća u stečaj, a nakon privatizacije su ostali bez vlasničkog udjela, radnog mjesta i faktički su postali socijalni slučajevi.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

zabrinuti

03.03.2015 15:15

NAZALOST U OVAKVOJ DRZAVI ISTA NAS SUDBINA CEKA!!! NARODE OVO JE KRAJNJE VRJEME DA PROGLEDMO SVOJIM OCIMA I DA OVU BAGRU RASJERAMO ILI NAM SE JOS CRNJE PISE

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

03.03.2015 15:28

Pa kakvi su to ljudi,imaju li mozga uopste???? Cuj diglu kredit da spase firmu pa povjerovali slovencima na rijec da ce vracati kredit!? I treba da se ubiju kad mozga nemaju.

ODGOVORITE
Name

007

03.03.2015 15:32

A gdje su pare od prodaje hotela?Mnogop štošta tu nije jasno.

ODGOVORITE
Name

To vam je ta...

03.03.2015 15:36

...Aljina bih...

ODGOVORITE
Name

Posten

03.03.2015 15:50

Pa zasto nezapljene Hotel.Vlasnik hotela se obavezao odplatiti kredite ako to nezeli il nemoze nek zapljene hotel i prodaju ga dase dugovi vrate.Lako je to resiti samo dase zeli.Nego hotel je rezervisan za nekog predstavnika vlasti.

ODGOVORITE
Name

Geography

03.03.2015 18:16

Znaju li ovi Slovenci išta drugo da rade osim da varaju i pljačkaju ovaj naivni narod. Prvo ljubljanska banka, pa CPM, Tuš, hotel Tuzla možda ima još samo ja ne znam

ODGOVORITE
Name

Radno mjesto

03.03.2015 21:22

Jadnica je pokusavala spasiti radno mjesto. Ima ona mozga ali je ona za SFRJ ne za tu drzavu. Fuj na one koji su krenuli u pljenidbu. Moj djed je pustao seljake da sakriju stoku pa mu niko ne dira mezar jos kakav krvav rat je bio. Pamtili su 60 godina ko je on bio.

ODGOVORITE
Name

svugdje je isto

03.03.2015 21:39

U RS je tako da manjina zivi bolje nego holandska kraljevska kuca, a vecini je i brasno luksuz. Nego jel' neko iz Tuzle da odnese gospodji malo kafe i voca i rekne svima nam je tesko zbog nje.

ODGOVORITE