Колико је безбиједно чиповање људи?

Стручњак за безбедност компаније Касперскy Лаб удружио се са шведском био-хакерском заједницом БиоНyфикен да открије чињенице о повезивању наших тела на Интернет.

Информационе технологије 03.03.2015 | 13:40
Колико је безбиједно чиповање људи?

Некада доступно само у холивудским блокбастерима и научно-фантастичним романима, у 2015. години број људи са уграђеним технолошким уређајима је значајно повећан. Захваљујући изумима и широкој употреби имплантата као што су пејсмејкери, пумпе за инсулин, слушни апарати и системи за дубинску стимулацију мозга, на свету је све више људских бића за која се може рећи да су делом машине.

Међутим, скорашњи медијски извештаји описују још једну врсту унапређеног човека: то су људи који уграђују технологију у своја тела, али не из медицинских разлога, већ због веће лагодности у свакодневном животу; људи са паметним имплантатима могу да контролишу браве, купују и приступе компјутерским системима уз замах руке. Затим се поставља питање – када дозволимо да наша тела садрже све више личних података којима хакери могу приступити, да ли постоји разлог за бригу?

БиоНyфикен, шведска биохакерска заједница, настоји да приближи феномен чиповања широј јавности. Они сматрају да убацивање паметних поткожних имплантата није толико различито од ношења минђуша и тетовирања и да ће све више људи желети да имају НФЦ (Неар Фиелд Цоммуницатион – комуникација кратког поља) компатибилне имплантате који саџе пуно информација.

„Тренд у оквиру ‘Интернета ствари’ јесте да буду направљени производи и брзо стављени на тржиште. О безбедности се размишља касније, ако и уопште.Иако је био-аугментација била тема научне фантастике од кад знамо за њу, није се много причало о свакодневним имплантатима. Шта се дешава када су наши кључеви испод коже? Да ли неко може да постане моја виртуелна копија тако што ћемо се руковати? Ко ме можда прати где год да кренем? „Нyфикен” на шведском значи радознао, и када се постављају оваква питања, заиста јесмо”, изјавио је Патрик Милунд Нилсен, виши истраживач за безбедност компаније Касперскy Лаб.

„Ова технологија је већ део стварности”, каже Хан Сјоблад, један од оснивача организације БиоНyфикен. „Видимо брз пораст заједнице људи који експериментишу са имплантацијом чипова који омогућавају корисницима да брзо и лако обаве низ свакодневних задатака, као што је улазак у зграде, откључавање личних уређаја без ПИН кодова и омогућавање читања различитих типова складиштених података.

„Сматрам да је одраз ове технологије као још једног важног интерфејс тренутка у историји интеракције човека и рачунара, слично покретању првог Wиндоwс десктоп рачунара или првог тач скрина. Идентификација додиром је инхерентно природна за људе. ПИН кодови и шифре нису природни. Сваки додатни уређај који морамо да носимо са собом како бисмо се идентификовали, било да је у питању привезак за кључеве или картица, само је још једна ствар која прави неред у нашим животима.”

„Зато смо осетили да је кључно да радимо уз водеће стручњаке за безбедност који заиста разумеју технологију како би нам помогли да анализирамо ризике. Компанија Касперскy Лаб је савршени истраживачки партнер за организацију БиоНyфикен. Они нису само угледни стручњаци за безбедност и лидери јавног мњења, већ су од почетка на првим линијама фронта технологија које се тек појављују и напредних истраживања.”

Поред истраживања са организацијом БиоНyфикен, компанија Касперскy Лаб ће такође бити један од домаћина догађаја са широм био-хакерском заједницом у Шведској и широм Европе, са циљем да нагласи важност безбедности приватности. Већ постоји известан број зграда високе технологије у Шведској, као што је Епицентар, које су прилагођене напредном размишљању и у којима се НФЦ имплатати редовно користе за низ активности, чиме бивају замењени додатни уређаји.

„Лично, радије не бих био чипован. Међутим, разумем да технолошки напредак не може да се заустави и да ће постојати иноватори који су спремни да прихвате ризик и тестирају границе технологије експериментишући на својим телима. Само бих волео да то раде широм отворених очију и са сигурношћу на првом месту, уместо да је се сете касније, као што то често бива”, изјавио је Евгеније Каспески, председник управног одбора и главни и извршни директор компаније Касперскy Лаб.

„Зато ми је драго што је организација БиоНyфикен одлучила да ради са нама на истраживању сигурносних импликација повезивања наших тела на мрежу. Можда наши истраживачи не пронађу разлоге за бригу, али ако ће људи да имају НФЦ чипове у себи, желим да буду сигурни да су стручњаци темељно испитали све последице.”

Извор: Б 92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

голиx@гмаил.цом

04.03.2015 07:02

16 И учини све, мале и велике, богате и сиромашне, слободњаке и робове, те им даде жиг на десној руци њиховој или на челима њиховим,17 Да нико не може ни купити ни продати, осим ко има жиг, или име звери, или број имена њеног. 18 Овде је мудрост. Ко има ум нека израчуна број звери: јер је број човеков и број њен шест стотина и шездесет и шест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенкаx@гмаил.цом

04.03.2015 07:03

16 И учини све, мале и велике, богате и сиромашне, слободњаке и робове, те им даде жиг на десној руци њиховој или на челима њиховим, Отк. 15:2 17 Да нико не може ни купити ни продати, осим ко има жиг, или име звери, или број имена њеног. Отк. 14:11, Отк. 15:2 18 Овде је мудрост. Ко има ум нека израчуна број звери: јер је број човеков и број њен шест стотина и шездесет и шест.

ОДГОВОРИТЕ