Хрвати траже реорганизацију БиХ

Хрватски народни сабор усвојио је данас у Мостару Декларацију којом се тражи реорганизација БиХ.

Босна и Херцеговина 28.02.2015 | 20:29
Хрвати траже реорганизацију БиХ

У декларацији се позива на сазивање нове Међународне конференције о БиХ на којој би се усвојио нови Устав који би, како се наводи, "креирао симетричну федералну државу у односу на три конститутивна народа".

Предсједник ХДЗ-а БиХ и члан Предсједништва БиХ Драган Човић поново је изабран за предсједника ХНС-а.

Прича о реорганизацији БиХ у рационалну организовану државу требало би да буде отворена 2016. године, рекао је Човић и истакао да БиХ треба преуредити кроз четири федералне јединице.

У Декларацији коју је усвојио Хрватски народни сабор траже се измјене Изборног закона БиХ у вези са избором Предсједништва БиХ, делегата за Вијеће народа Федерације БиХ и Вијеће народа Републике Српске како би се омогућило да се испоштује легитимитет сва три народа и да би се онемогућиле манипулације и мајоризација.

ХНС предлаже и промјене закона о владама ентитета тако да буде неопходна подршка трећине представника сваког од конститутивних народа за доношење одлука у владама.

У Декларацији се, такође, наводи:

"С обзиром да смо постојећи Устав добили на међународној конференцији, као дио мировног споразума и уз гаранције Савјета безбједности УН, сматрамо, ако унутрашњег консензуса нема, да је логично да БиХ добије нови устав на новој међународној конференцији о БиХ. Устав који ће креирати симетричну федералну државу у односу на три конститутивна народа".

У декларацији се наводи и да је потребно одмах донијети нови закон о јавном РТВ систему у којем ће се јасно препознати три национална ентитета и идентитета у БиХ, те је потребно реформисати порески систем ради праведног прикупљања и расподјеле јавних прихода.

Према ријечима предсједника Главног вијећа ХНС-а Боже Љубића, декларацијом Хрвати желе ојачати БиХ и обезбједити јој европску будућност.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж оцијенио је да је федерално уређење најбоље и додао да је његова странка још прије годину дана изашла са приједлогом цјеловитог уређења БиХ, а не само једног њеног дијела.

Подршка ХНС-у и усвојеној декларацији стигла је из Хрватске, од лидера ХДЗ-а Томислава Карамарка, што је изазвало оштру осуду Демократске фронте Жељка Комшића, која у саопштењу истиче да су ставови Карамарка и ХНС-а ратнохушкачки и покушај постизања ратних циљева мирнодопским путем.

И чланови Главног одбора СДП БиХ поновили су дугогодишњи став да није могућа даљња разградња државе и да ће БиХ увијек бити заједничка држава свих њених грађана и народа.

Предсједник ХДЗ-а БиХ и члан Предсједништва БиХ Драган Човић поново је изабран за предсједника ХНС-а. Човић на Сабору није имао противкандидата.

На засједању ХНС-а у Мостару учествовало је око 500 делегата из 12 странака.

(БН ТВ)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

блбл

28.02.2015 19:47

Мало сутра !

ОДГОВОРИТЕ
Name

брчак

28.02.2015 19:55

Неце моци Човицу само се тјеши и зиви у нади,треба вам укинути двојна дрзављанства,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

28.02.2015 20:07

У чему је проблем да БиХ буде федерална држава, ја видим позитивно ту да би се у том случају свака федерална јединица борила за боље у својој јединици, можда је то и најбоље рјешење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мојсије са истока

28.02.2015 20:52

Реално је и тај треци ентитет, ево годинама нас гурају заједно у једну дрзаву ал видите сви да нам не иде, пропаст на све стране, мрзимо се и тако це нам бити и у будуце, зато најбоље је да се разидјемо ко људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

рајх

28.02.2015 21:30

Хрвати су развалили Југославију, развалиће и Босну и Херцеговину. Њемачка све више развија своје оружане снаге а за Хрвате је то одмах сигнал да могу да одгризу све што хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мудро

01.03.2015 01:51

Пази да не развале РС.

Name

Аркона

28.02.2015 22:11

Њима дати сва права која имају Срби у Госпићу, Задру, Шибенику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

28.02.2015 22:47

Одмах сазвати ванредну сједницу скупштине РС. И донијети декларацију о осамостаљењу РС. И то прије било каквих уставних промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

01.03.2015 07:24

Добићете Рудо, Јајце и Какањ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

01.03.2015 11:32

Па намјерно сам написао мала слова!

Name

Драско

01.03.2015 09:54

Хрвати су Васингтонским споразумом створили Федерацију БиХ са муслиманима. Србе и Републику Српску нико ниста није питао. Сад су као незадовољни и хоце да мијењају Устав медјународном конференцијом. Дејтон је био зато сто је бјеснио рат на овим просторима и он је зауставио рат и донио мир. Нови Дејтон ИИ би отворио Пандорину кутију. Ради се о веома опасној идеји играња са БиХ и Уставом БиХ, који се мозе једино мијењати концензусом сва три конститутивна народа, а не наметањем рјесења са стране од стране великих сила.

ОДГОВОРИТЕ