Hrvati traže reorganizaciju BiH

Hrvatski narodni sabor usvojio je danas u Mostaru Deklaraciju kojom se traži reorganizacija BiH.

Bosna i Hercegovina 28.02.2015 | 20:29
Hrvati traže reorganizaciju BiH

U deklaraciji se poziva na sazivanje nove Međunarodne konferencije o BiH na kojoj bi se usvojio novi Ustav koji bi, kako se navodi, "kreirao simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda".

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovo je izabran za predsjednika HNS-a.

Priča o reorganizaciji BiH u racionalnu organizovanu državu trebalo bi da bude otvorena 2016. godine, rekao je Čović i istakao da BiH treba preurediti kroz četiri federalne jedinice.

U Deklaraciji koju je usvojio Hrvatski narodni sabor traže se izmjene Izbornog zakona BiH u vezi sa izborom Predsjedništva BiH, delegata za Vijeće naroda Federacije BiH i Vijeće naroda Republike Srpske kako bi se omogućilo da se ispoštuje legitimitet sva tri naroda i da bi se onemogućile manipulacije i majorizacija.

HNS predlaže i promjene zakona o vladama entiteta tako da bude neophodna podrška trećine predstavnika svakog od konstitutivnih naroda za donošenje odluka u vladama.

U Deklaraciji se, takođe, navodi:

"S obzirom da smo postojeći Ustav dobili na međunarodnoj konferenciji, kao dio mirovnog sporazuma i uz garancije Savjeta bezbjednosti UN, smatramo, ako unutrašnjeg konsenzusa nema, da je logično da BiH dobije novi ustav na novoj međunarodnoj konferenciji o BiH. Ustav koji će kreirati simetričnu federalnu državu u odnosu na tri konstitutivna naroda".

U deklaraciji se navodi i da je potrebno odmah donijeti novi zakon o javnom RTV sistemu u kojem će se jasno prepoznati tri nacionalna entiteta i identiteta u BiH, te je potrebno reformisati poreski sistem radi pravednog prikupljanja i raspodjele javnih prihoda.

Prema riječima predsjednika Glavnog vijeća HNS-a Bože Ljubića, deklaracijom Hrvati žele ojačati BiH i obezbjediti joj evropsku budućnost.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž ocijenio je da je federalno uređenje najbolje i dodao da je njegova stranka još prije godinu dana izašla sa prijedlogom cjelovitog uređenja BiH, a ne samo jednog njenog dijela.

Podrška HNS-u i usvojenoj deklaraciji stigla je iz Hrvatske, od lidera HDZ-a Tomislava Karamarka, što je izazvalo oštru osudu Demokratske fronte Željka Komšića, koja u saopštenju ističe da su stavovi Karamarka i HNS-a ratnohuškački i pokušaj postizanja ratnih ciljeva mirnodopskim putem.

I članovi Glavnog odbora SDP BiH ponovili su dugogodišnji stav da nije moguća daljnja razgradnja države i da će BiH uvijek biti zajednička država svih njenih građana i naroda.

Predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovo je izabran za predsjednika HNS-a. Čović na Saboru nije imao protivkandidata.

Na zasjedanju HNS-a u Mostaru učestvovalo je oko 500 delegata iz 12 stranaka.

(BN TV)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

blbl

28.02.2015 19:47

Malo sutra !

ODGOVORITE
Name

brčak

28.02.2015 19:55

Nece moci Čovicu samo se tješi i zivi u nadi,treba vam ukinuti dvojna drzavljanstva,

ODGOVORITE
Name

Дарко

28.02.2015 20:07

У чему је проблем да БиХ буде федерална држава, ја видим позитивно ту да би се у том случају свака федерална јединица борила за боље у својој јединици, можда је то и најбоље рјешење!

ODGOVORITE
Name

mojsije sa istoka

28.02.2015 20:52

Realno je i taj treci entitet, evo godinama nas guraju zajedno u jednu drzavu al vidite svi da nam ne ide, propast na sve strane, mrzimo se i tako ce nam biti i u buduce, zato najbolje je da se razidjemo ko ljudi

ODGOVORITE
Name

rajh

28.02.2015 21:30

Hrvati su razvalili Jugoslaviju, razvaliće i Bosnu i Hercegovinu. Njemačka sve više razvija svoje oružane snage a za Hrvate je to odmah signal da mogu da odgrizu sve što hoće.

ODGOVORITE
Name

mudro

01.03.2015 01:51

Pazi da ne razvale RS.

Name

Аркона

28.02.2015 22:11

Њима дати сва права која имају Срби у Госпићу, Задру, Шибенику...

ODGOVORITE
Name

boki

28.02.2015 22:47

Odmah sazvati vanrednu sjednicu skupštine RS. I donijeti deklaraciju o osamostaljenju RS. I to prije bilo kakvih ustavnih promjena.

ODGOVORITE
Name

xy

01.03.2015 07:24

Dobićete Rudo, Jajce i Kakanj!

ODGOVORITE
Name

xy

01.03.2015 11:32

Pa namjerno sam napisao mala slova!

Name

Drasko

01.03.2015 09:54

Hrvati su Vasingtonskim sporazumom stvorili Federaciju BiH sa muslimanima. Srbe i Republiku Srpsku niko nista nije pitao. Sad su kao nezadovoljni i hoce da mijenjaju Ustav medjunarodnom konferencijom. Dejton je bio zato sto je bjesnio rat na ovim prostorima i on je zaustavio rat i donio mir. Novi Dejton II bi otvorio Pandorinu kutiju. Radi se o veoma opasnoj ideji igranja sa BiH i Ustavom BiH, koji se moze jedino mijenjati koncenzusom sva tri konstitutivna naroda, a ne nametanjem rjesenja sa strane od strane velikih sila.

ODGOVORITE