Преминуо Спок из Звјезданих стаза

Легендарни глумац Ленард Нимој, најпознатији по улози Вулканца Спока из серијала "Звјездане стазе", преминуо је у свом дому у Лос Анђелесу у 84. години живота.

Забава 27.02.2015 | 21:13
Преминуо Спок из Звјезданих стаза

Нимој је изгубио битку са плућним обољењем са којим се борио дуго година. Како је сам рекао, проблеме је изазвао његов дугогодишњи пушачки стаж, иако се тог порока одрекао прије чак три деценије.
Прошле недјеље примљен је у болницу због плућне опструкције и компликација, а затим је враћен кући у Бел Еру, гдје је и преминуо.

Рођен је 26. марта 1931. године у јеврејској породици, која се у САД доселила из Украјине.
Нимој је урезао своје име у популарну културу када је преузео улога Спока 1966. године, а униформу "Звјездане флоте" је у серији носио до прве паузе 1969. године, пише Б92.

Спока је оживљавао гласом и у анимираним серијама, видео-играма и бројним филмовима култног серијала, а посљедњи пут, што му је уједно и посљедњи филм, у "рибуту" франшизе - "Звјездане стазе: Према тами" (Стар Трек: Инто Даркнесс).

Његов умјетнички опус није везан само за брод "Ентерпрајз", јер је Нимој држао школу глуме, бавио се режијом, фотографијом, музиком, писањем и поезијом.

Публици је најпознатији по специфичном поздраву Вулканаца, као и по вулканском благослову "Ливе лонг анд проспер" (Живи дуго и успјешно), чијом скраћеницом ЛЛАП је завршавао своје бројне твитове. Оба су његова идеја.
У легендарни лик Спока је унио себе и своје животне и религијске погледе, али је Спок оставио и много трага у Ленарду Нимоју.

"До данас осјећам вулкански утицај у свом говору, видим у себи друштвене ставове Вулканца, па чак и логику и потискивање емоција карактеристично за Вулканце", написао је у једној од својих књига Нимој.
Како је рекао, да је имао прилику да буде неко други у животу, избор би био Спок.
Из јавности се практично повукао 2011. године, када је посљедњи пут присуствовао конвенцији такозваних "трекија".

Глумом се бавио од осме године живота, а дуго је тражио своју шансу у Холивуду. Педесетих година прошлог вијека је потрази за правом улогом зарађивао новац као таксиста, келнер и разводник у биоскопу и уједно плаћао студије на Пасадена колеџу.

Режирао је два филма из серијала "Звјездане стазе" ("Тхе Сеарцх фор Споцк" 1984. и "Тхе Воyаге Хоме" 1986), а средином осамдесетих је "оживио" Спока у серијалу "Звјездане стазе: Сљедећа генерација".
Уписао и највећи успјех иза камере, када је режирао хит комедију "Три мушкарца и беба". Истовремено је радио као наратор за бројне емисије и научне програме, а млађа публика његов глас препознаје и из нових филмова о Трансформерсима.

Његов брак са глумицом Санди Зобер завршен је разводом, а 1989. се оженио још једном колегиницом Сузан Беј. Са њом је био у браку до краја живота, а иза себе је оставио сина и кћерку Адама и Џули.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар