Preminuo Spok iz Zvjezdanih staza

Legendarni glumac Lenard Nimoj, najpoznatiji po ulozi Vulkanca Spoka iz serijala "Zvjezdane staze", preminuo je u svom domu u Los Anđelesu u 84. godini života.

Zabava 27.02.2015 | 21:13
Preminuo Spok iz Zvjezdanih staza

Nimoj je izgubio bitku sa plućnim oboljenjem sa kojim se borio dugo godina. Kako je sam rekao, probleme je izazvao njegov dugogodišnji pušački staž, iako se tog poroka odrekao prije čak tri decenije.
Prošle nedjelje primljen je u bolnicu zbog plućne opstrukcije i komplikacija, a zatim je vraćen kući u Bel Eru, gdje je i preminuo.

Rođen je 26. marta 1931. godine u jevrejskoj porodici, koja se u SAD doselila iz Ukrajine.
Nimoj je urezao svoje ime u popularnu kulturu kada je preuzeo uloga Spoka 1966. godine, a uniformu "Zvjezdane flote" je u seriji nosio do prve pauze 1969. godine, piše B92.

Spoka je oživljavao glasom i u animiranim serijama, video-igrama i brojnim filmovima kultnog serijala, a posljednji put, što mu je ujedno i posljednji film, u "ributu" franšize - "Zvjezdane staze: Prema tami" (Star Trek: Into Darkness).

Njegov umjetnički opus nije vezan samo za brod "Enterprajz", jer je Nimoj držao školu glume, bavio se režijom, fotografijom, muzikom, pisanjem i poezijom.

Publici je najpoznatiji po specifičnom pozdravu Vulkanaca, kao i po vulkanskom blagoslovu "Live long and prosper" (Živi dugo i uspješno), čijom skraćenicom LLAP je završavao svoje brojne tvitove. Oba su njegova ideja.
U legendarni lik Spoka je unio sebe i svoje životne i religijske poglede, ali je Spok ostavio i mnogo traga u Lenardu Nimoju.

"Do danas osjećam vulkanski uticaj u svom govoru, vidim u sebi društvene stavove Vulkanca, pa čak i logiku i potiskivanje emocija karakteristično za Vulkance", napisao je u jednoj od svojih knjiga Nimoj.
Kako je rekao, da je imao priliku da bude neko drugi u životu, izbor bi bio Spok.
Iz javnosti se praktično povukao 2011. godine, kada je posljednji put prisustvovao konvenciji takozvanih "trekija".

Glumom se bavio od osme godine života, a dugo je tražio svoju šansu u Holivudu. Pedesetih godina prošlog vijeka je potrazi za pravom ulogom zarađivao novac kao taksista, kelner i razvodnik u bioskopu i ujedno plaćao studije na Pasadena koledžu.

Režirao je dva filma iz serijala "Zvjezdane staze" ("The Search for Spock" 1984. i "The Voyage Home" 1986), a sredinom osamdesetih je "oživio" Spoka u serijalu "Zvjezdane staze: Sljedeća generacija".
Upisao i najveći uspjeh iza kamere, kada je režirao hit komediju "Tri muškarca i beba". Istovremeno je radio kao narator za brojne emisije i naučne programe, a mlađa publika njegov glas prepoznaje i iz novih filmova o Transformersima.

Njegov brak sa glumicom Sandi Zober završen je razvodom, a 1989. se oženio još jednom koleginicom Suzan Bej. Sa njom je bio u braku do kraja života, a iza sebe je ostavio sina i kćerku Adama i Džuli.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar