Ово су најприступачније студентске дестинације

Ако сте студент и планирате одлазак у иностранство на размену или наставак студија, али још увек не можете да се определите за праву дестинацију прочитајте ову топ листу…

Путовања 27.02.2015 | 13:13
Ово су најприступачније студентске дестинације

Савршена дестинација би требало да нуди одличне програме студија, као и занимљив и ужурбан студентски живот, а да је истовремено све то приступачно скромном студентском буџету.

Савршену комбинацију свих фактора не нуди велики број дестинација, па ипак на основу трошкова школарине и живота, могуће је направити листу најпривлачнијих, а истовремено најприступачнијих дестинација за студије у иностранству.

Погледајте које су то дестинације које можете узети у разматрање уколико трагате за добрим студијским програмом и релативно скромнијим ценама.

БУДИМПЕШТА - Мађарска престоница проглашена је најјефтинијом студентском дестинацијом другу годину за редом на основу годишњег истраживања које спроводи Пост Оффице Травел Монеy анкета. Будимпешта поново осваја водеће место захваљујући, веровали или не, форинти. Приступачне цене живота у Будимпешти привлаче све већи број интернационалних студената који за свој скроман студентски буџет могу уживати у свим атракцијама које овај град нуди.

МЕКСИКО СИТИ - Мексико Сити је заиста фасцинантан град који се може похвалити са осам универзитета који су своје место нашли на светској ранг листи топ светских универзитета. Студије на овим универзитетима су нешто скупље за стране студент и износе око 4.000 долара годишње, па ипак Мексико Сити се нашао на овој листи због нижих свеукупних трошкова живота за студенте.

ПРАГ -  Познато је да су трошкови живота у Чешкој нижи у односу на остале европске земље и да је престоница Праг знатно приступачнија студентском буџету од рецимо Париза, Лондона… Када је реч о школаринама за иностране студенте оне износе у просеку 7.000 долара годишње, незанемарљив износ заиста, али се студентима на располагању налазе бројне стипендије.

БЕРЛИН - Немачка је једна од најпопуларнијих светских дестинација за студенте. Као што је познато, и у Берлину као и у читавој земљи, државни универзитети усвојили су политику бесплатних студија не само за локално становништво, већ и за студенте из иностранства који долазе на размене или наставак студија. Такође трошкови живота у Берлину су знатно нижи што додатно доприноси да се Берлин нађе на листи топ студентских дестинација за студије у иностранству.

ОСАКА - Осака представља приступачнију опцију у односу на Токијо или Кјото. То се односи не само на трошкове живота, већ и на цене школарина. На универзитетима који су рангирани на светској топ листи универзитета цена школарине за интернационалне студенте износи у просеку 5.000 долара годишње, што је ниже у односу на 7.700 долара у Токију и 9.000 долара у Кјоту.

БЕЧ - Ово су најприступачније студентске дестинације. Као и у Немачкој, студије су бесплатне и у Аустрији за студенте из Европске уније, док су цене школарина за студенте који долазе из земаља ван ЕУ скромне. Па тако уколико одлучите да студирате у Бечу школарина ће вас коштати свега 500 долара годишње. Трошкови живота у Бечу су нешто скупљи у односу на остале градове, па ипак нижи од трошкова у неким другим престоницама.

ТАЈПЕЈ - Тајванска престоница нашла се на овој листи захваљујући релативно ниским ценама школарина које у просеку износе 3.800 долара годишње, а трошкови живота су окарактерисани као изузетно повољни.

МАДРИД - Ово су најприступачније студентске дестинације.Шпанска престоница богата је културним садржајем, позната по кулинарској сцени и нуди одличне услове за студентски живот. Већ годинама Мадрид носи титулу друге најјефтиније престонице у Европи. Цена школарина у Мадриду у просеку износи око 2.000 долара годишње.

ШАНГАЈ - Ово су најприступачније студентске дестинације. Ова динамична, технолошки напредна и брза-за-живот престоница, све веће интересовање буди код студената широм света. У овом граду живи више од 24 милиона људи, трошкови живота у овом граду су високи, али у Шангају се налазе неки од најбољих универзитета у свету, стога уколико желите да студирате на врхунском универзитету мораћете да пристанете на нешто вишу цену трошкова.

Ако нисте знали, од 1985. године, школарине за студије у Сједињеном Америчким Државама порасле су за око 500 одсто и настављају да расту. Преко велике баре, у Немачкој ствари изгледају сасвим другачије, заправо ситуација је сасвим супротна!

Школарине су укинуте на немачким државним факултетима. Цене школарина у Немачкој одувек су биле ниже у односу на друге земље популарне међу студентима за студије, али Немачка је сада одлучила да у потпуности финансира образовање свих својих грађана, чак и странаца.

Објашњавајући ову одлуку, Доротхее Стапелфелдт, сенаторка из Хамбурга, истиче да високе школарине утичу нарочито на младе људе који долазе из породица у којима не постоји традиција академског образовања да се не одлучују на корак да упишу факултет. Она сматра да је задатак политичара да обезбеде младим људима могућност студија према највишим стандардима бесплатно.

БЕСПЛАТНЕ СТУДИЈЕ

Поједине земље студентима нуде могућност бесплатних студија или студија са врло ниским и приступачним школаринама. Студије у тим земљама врло често су могуће на енглеском језику што их чини још привлачнијим за стране студенте будући да се не морају посветити дуготрајном процесу учења страног језика.

НЕМАЧКА - Када је реч о високом образовању у Немачкој, пре свега мислимо на државне универзитете који су оцењени као неки од најбољих универзитета у свету. Неки од тих универзитета носе титулу одличних институција, тренутно се на листи топ немачких универзитета налази 11 универзитета. Осим ових повољности, у Немачкој можете студирати и на енглеском језику. У просеку студентима се на располагању налази око 900 диплома основних и постдипломских студија на енглеском језику, а области студија варирају од инжењерства до друштвених наука.

ФИНСКА - Сигурно сте већ чули бројне приче о финском образовном систему, па тако је студентима који би желели да студирају у иностранству Финска засигурно једна од најзанимљивијих земаља. Високо образовање у овој северној земљи не само да спада у неке од најбољих на свету, већ је у потпуности бесплатно. Па ипак уколико планирате да студирате у овој земљи морате имати у виду да када се каже да је студирање бесплатно, то се односи искључиво на покривене трошкове школарине, све додатне трошкове као што је станарина и исхрана мораћете да сносите сами. Битно је напоменути да су у Финској такође доступни бројни програм на енглеском језику.

НОРВЕШКА - Норвешки универзитети обично вам неће наплатити школарину уколико сте страни студент, односно доступне су вам бројне стипендије. Истовремено на располагању су вам и бројни програм на енглеском језику, али немојте мислити да ћете “јефтино” студирати у овој северној земљи. Норвешка је добро позната по свом високом стандраду, али исто тако сви исељеници ће вам рећи да су трошкови живота за странце изразито високи. Студије на енглеском језику такође су доступне на великом броју норвешких универзитета.

СЛОВЕНИЈА -  Ово је једна од нама најближих дестинација. Словенија иностраним студентима нуди око 150 програма на енглеском језику, а цена студија углавном се своди на уписне таксе, пише портал студентскизивот.цом.

Извор: Мондо

 

Коментари / 0

Оставите коментар