"Гугл“ и „Епл“ на четири точка

Технолошки напредак полако смањује моћ аутомобилских компанија. Поред оних најпознатијих, појављују се нови произвођачи, веома софистицирани, који примењују нове технологије. Електрична возила и возила на водоник већ се серијски производе, а недавно су и великани интренета „Гугл“ и „Епл“ јавили да се укључују у трку за превоз будућности.

Информационе технологије 25.02.2015 | 16:45
"Гугл“ и „Епл“ на четири точка

У „Еплу“ не негирају да после техничких геџета који су променили слику савременог света комуникације праве и аутомобил. То није обичан аутомобил, већ паметно возило које се само вози и има електрични погон.

„Епл“ већ неко време позива људе из компаније „Тесла моторс“ што потврђује да ће ускоро највећи концерн електронике имати шта да покаже јавности.

„'Епл' ради на целом ауту а не само на технологији за аутомобиле, проценат тренутно завршеног посла је - око 80 посто“, истакао је директор компаније Тим Кук.

Међутим, ни „Гугл“ не седи скрштених руку. Пионир у прављењу свих мапа саобраћајница на свету, сателитске навигације, још прошле године представио је свој самоуправљајући аутомобил.

Довољно је да имате план и аутомобил долази по вас и вози вас тамо где желите без волана и команди. Тренутно је двосед, али биће и четвороседа. Једна група обичних људи пробала је „Гугл“ аутомобил и одушевљени су његовом употребљивошћу.

У „Мерцедесу“ су увидели где иде ауто-индустрија па су брже боље већ направили свој модел „Ф 015“ који је такође самоуправљајући и који технолошки гледано обједињује напоре и „Гугла“ и „Епла“.

Већ сада може четири одрасла путника да вози без употребе команди, али ако желите можете и сами управљати тим возилом. У „Мерцедесу“ имају дилеме о томе како законски уредити вожњу без возача.

„Морамо покренути читаву правну струку. Први пут за прекршај или несрећу може бити оптужена машина. Да ли је погрешила она сама или њен програмер или део система јер неко није унео тачне податке велика је дилема о којој се морамо брзо договорити“, објашњава Дитер Зеце из „Мерцедеса“.

Према прогнозама стручњака, за пет до седам година око 10 одсто аутомобила у саобраћају биће без возача.

Законе за та возила донеле су државе попут Калифорније и Илиноја, а остале државе би можда могле само да преузму већ постојећа решења. Код нас још нико не размишља о овоме, а немамо ни законе за електро-возила, а ни правила шта се може а шта не може увозити.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар