У Мађарској нуде цијело село у закуп

Начелник мађарског села Међер Кристоф Пајер одлучио је да понуди у закуп читаво село како би оно постало познатије и почело да остварује веће приходе.

Свијет 25.02.2015 | 14:29
У Мађарској нуде цијело село у закуп

Пајер наводи да ће закупац чак имати опцију да постане његов заменик, пренео је британски лист "Гардијан".

Заинтересовани ће за 210.000 форинти (око 700 евра) дневно моћи да изнајме све објекте у лепом, али углавном пустом селу Међер, са само 18 становника, које се налази око 180 км југозападно од Будимпеште.

У огласу објављеном на интернету пише да изнајмљивање укључује све четири улице у селу, од којих су две асфалтиране, као и градоначелникову канцеларију, културни центар, аутобуску станицу и седам кућа изграђених у сеоском стилу.

"Према закону који сам ја донео, неко са стране може да буде мој заменик током једног викенда, а ако жели, може да мења и имена улица", рекао је нацелник Пајер.

Закупац ће такође моћи да користи и шест коња, две краве, три овце, кокошињац и четири хектара обрадиве земље, који су у власништву села.

Пајер, 42-годишњи инжењер из Будимпеште, казе да се заљубио у ово село када је први пут случајно прошао поред њега, пре десет година.

Годину дана касније, пошто је купио некретнину у селу, изабран је за начелника.

Пајер је за агенцију АФП рекао да је његов циљ био да сачува Међер од спорог пропадања које погађа велики број забачених мађарских села, из којих млади људи одлазе да живе у Будимпешту или иностранство што пре могу.

"Међер је увек био сиромашан, али је задржао шарм и рустичну атмосферу", каже Пајер, који велик део времена проводи у Будимпешти где живи и ради, а село посећује једном недељно.

У само пет од 20 кућа у селу неко станује читаве године.

"Надам се да ће реклама донети Међеру неки приход, али сто је још важније, пажњу", закључио је Пајер.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

боза

25.02.2015 13:34

Неће нико више да оре, а редом слабо неписмени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

25.02.2015 13:48

Са коња у ауди. Па сад возе комсије и пријатеље своје који су на власти .

Name

ВРС РВИ

25.02.2015 14:47

Недостаје много детаља. Баш ме занима како зарадидити 700 Е дневно да се плати закуп и плус да имаш неку зараду. Још ако се издаје на дуже вријеме то је папрена цјена коју нико нормалан неби платио и да има тај новац. Једини начин зараде је да на та 4 хектара посади марихуану и да буде градоначелник а не замјеник. Никада ово неће изнајмити под оваквим условима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

25.02.2015 14:54

Е овако ће ускоро и РС да изнајмљују

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

25.02.2015 15:47

Оваквих мјеста има и у истоцној Србији немали број

ОДГОВОРИТЕ