U Mađarskoj nude cijelo selo u zakup

Načelnik mađarskog sela Međer Kristof Pajer odlučio je da ponudi u zakup čitavo selo kako bi ono postalo poznatije i počelo da ostvaruje veće prihode.

Svijet 25.02.2015 | 14:29
U Mađarskoj nude cijelo selo u zakup

Pajer navodi da će zakupac čak imati opciju da postane njegov zamenik, preneo je britanski list "Gardijan".

Zainteresovani će za 210.000 forinti (oko 700 evra) dnevno moći da iznajme sve objekte u lepom, ali uglavnom pustom selu Međer, sa samo 18 stanovnika, koje se nalazi oko 180 km jugozapadno od Budimpešte.

U oglasu objavljenom na internetu piše da iznajmljivanje uključuje sve četiri ulice u selu, od kojih su dve asfaltirane, kao i gradonačelnikovu kancelariju, kulturni centar, autobusku stanicu i sedam kuća izgrađenih u seoskom stilu.

"Prema zakonu koji sam ja doneo, neko sa strane može da bude moj zamenik tokom jednog vikenda, a ako želi, može da menja i imena ulica", rekao je nacelnik Pajer.

Zakupac će takođe moći da koristi i šest konja, dve krave, tri ovce, kokošinjac i četiri hektara obradive zemlje, koji su u vlasništvu sela.

Pajer, 42-godišnji inženjer iz Budimpešte, kaze da se zaljubio u ovo selo kada je prvi put slučajno prošao pored njega, pre deset godina.

Godinu dana kasnije, pošto je kupio nekretninu u selu, izabran je za načelnika.

Pajer je za agenciju AFP rekao da je njegov cilj bio da sačuva Međer od sporog propadanja koje pogađa veliki broj zabačenih mađarskih sela, iz kojih mladi ljudi odlaze da žive u Budimpeštu ili inostranstvo što pre mogu.

"Međer je uvek bio siromašan, ali je zadržao šarm i rustičnu atmosferu", kaže Pajer, koji velik deo vremena provodi u Budimpešti gde živi i radi, a selo posećuje jednom nedeljno.

U samo pet od 20 kuća u selu neko stanuje čitave godine.

"Nadam se da će reklama doneti Međeru neki prihod, ali sto je još važnije, pažnju", zaključio je Pajer.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

boza

25.02.2015 13:34

Neće niko više da ore, a redom slabo nepismeni.

ODGOVORITE
Name

Opozicija

25.02.2015 13:48

Sa konja u audi. Pa sad voze komsije i prijatelje svoje koji su na vlasti .

Name

VRS RVI

25.02.2015 14:47

Nedostaje mnogo detalja. Baš me zanima kako zaradiditi 700 E dnevno da se plati zakup i plus da imaš neku zaradu. Još ako se izdaje na duže vrijeme to je paprena cjena koju niko normalan nebi platio i da ima taj novac. Jedini način zarade je da na ta 4 hektara posadi marihuanu i da bude gradonačelnik a ne zamjenik. Nikada ovo neće iznajmiti pod ovakvim uslovima.

ODGOVORITE
Name

čaruga

25.02.2015 14:54

E ovako će uskoro i RS da iznajmljuju

ODGOVORITE
Name

xxl

25.02.2015 15:47

Ovakvih mjesta ima i u istocnoj Srbiji nemali broj

ODGOVORITE