Како ће Звезда играти након освојеног Купа?

Црвено-бели су одмах после претходна два тријумфа у Купу Кораћа морали да играју важне утакмице на европској сцени...

Кошарка 25.02.2015 | 09:20
Како ће Звезда играти након освојеног Купа?

Календар такмичења у европској кошарци направљен је тако да за најуспешније и тимове са највећим амбицијама, једноставно, нема предаха.

Црвена звезда Телеком трећу годину заредом је тријумфовала у Купу Кораћа и још једном имала врло мало времена да прослави освојени трофеј.

Гостовање Реалу, у четвртак увече, наметнуло је повратак озбиљном раду у уторак пре подне, а већ у среду, пре свитања, црвено-бели ће бити на аеродрому "Никола Тесла", чекајући лет за Мадрид, преко Минхена.

Разлика у односу на претходне две године огледа се у томе што Звезда у првом мечу након финалног турнира Купа неће имати императив победе. Реал је први на табели Е групе Топ 16 фазе са скором 6-1, Звезда последња са 1-6 и ту је све јасно.

Прошле и претпрошле године, ситуација је била битно другачија.

2013.

Финале Купа у Крагујевцу 10. фебруара прекинуто је због навијачких инцидената и преосталих 14 минута одиграно је дан касније, у понедељак.

Звезда се боље снашла пред празним трибинама и од нерешеног резултата у тренутку прекида (43:43) стигла до коначних 78:69. Навијачи су исте ноћи на Малом Калемегдану организовали дочек екипи уз песму и бакље, у част првог трофеја после седам "сушних" година.

Мање од 48 сати касније, у Пиониру је гостовао Улм, у оквиру претпоследњег кола Ласт 16 фазе Еврокупа и црвено-бели, логично, нису били спремни да одговоре изазову.

Била им је то пета утакмица у шест дана, пошто су у Крагујевцу играли свако вече, од петка до понедељка, а уз то је у Пиониру направљена "свадбарска атмосфера" - уз презентацију "Жућкове левице", гостовање одбојкашица (такође освојиле Куп), Дејана Станковића, просидбу на терену...

Противник коме су месец дана раније дали 100 поена и победили га у гостима, пред 7.000 људи у Београду је славио резултатом 78:92 и заједно са Униксом се пласирао у четвртфинале.

Звезда и Галатасарај наредне недеље у Истанбулу су одиграли утакмицу само за престиж, коју је домаћин добио 85:84, али су се Влада Вукоичић и играчи пре тога искупили за пораз од Улма, победивши Партизан 84:76 у 21. колу АБА лиге.

2014.

Куп Кораћа одбрањен је лаганом победом над Борцем из Чачка и потом у драматичним сусретима са Радничким из Крагујевца (82:78) и Мега Визуром (81:80).

Звезда је одиграла три утакмице у четири дана, али као домаћин и без стреса што се тиче догађаја ван терена.

Стицајем околности, три дана после финала, у среду 12. фебруара, на распореду је било гостовање Билбао Баскету. Црвено-бели су знали да им победа коло пре краја Ласт 32 фазе гарантује пласман у осмину финала.

Тим Дејана Радоњића после Купа је остао у стању високе "борбене готовости", тихо отпутовао у Баскију и у узбудљивој завршници надокнадио "минус седам", на путу до тријумфа резултатом 81:85. Највише захваљујући тројкама Тадије Драгићевића и Јаке Блажича (две).

Умор је стигао црвено-беле четири дана касније у Загребу, када су против Цедевите ушли у последњу четвртину са шест поена предности и ипак изгубили - 68:64.

2015.

Звезда је нови трофеј у Купу освојила добивши три утакмице у три дана, последње две уз значајну потрошњу енергије.

Пошто сада не игра Еврокуп, већ Топ 16 фазу Евролиге, омогућен јој је нешто дужи предах него у претходне две ситуације. И такмичарски значај утакмице је мањи него против Улма и Билбаоа, али против Реала свако жели да се представи у најбољем могућем светлу и ту сигурно неће бити калкулација.

Наредних дана видећемо какву ће реакцију на успех Радоњићеви ученици показати у Мадриду и у недељу, у новом дуелу са Партизаном. Пошто су обезбедили прво место на табели АБА лиге, ни ту неће бити под "морањем", мада се у дербију увек "мора"...

Права реакција ове године се очекује у ширем контексту, не само на једној или две утакмице после првог трофеја у сезони.

Као што у свакој прилици каже Радоњић, све што следи је само припрема, да екипа буде најбоља када је најважније - у полуфиналу АБА плеј-офа.

И капитен, Лука Митровић, дао је одличну изјаву одмах после финалне утакмице у Нишу:

"Претерано славље може да нам се обије о главу, што смо већ имали прилику да видимо".

Коментари / 0

Оставите коментар