Kako će Zvezda igrati nakon osvojenog Kupa?

Crveno-beli su odmah posle prethodna dva trijumfa u Kupu Koraća morali da igraju važne utakmice na evropskoj sceni...

Košarka 25.02.2015 | 09:20
Kako će Zvezda igrati nakon osvojenog Kupa?

Kalendar takmičenja u evropskoj košarci napravljen je tako da za najuspešnije i timove sa najvećim ambicijama, jednostavno, nema predaha.

Crvena zvezda Telekom treću godinu zaredom je trijumfovala u Kupu Koraća i još jednom imala vrlo malo vremena da proslavi osvojeni trofej.

Gostovanje Realu, u četvrtak uveče, nametnulo je povratak ozbiljnom radu u utorak pre podne, a već u sredu, pre svitanja, crveno-beli će biti na aerodromu "Nikola Tesla", čekajući let za Madrid, preko Minhena.

Razlika u odnosu na prethodne dve godine ogleda se u tome što Zvezda u prvom meču nakon finalnog turnira Kupa neće imati imperativ pobede. Real je prvi na tabeli E grupe Top 16 faze sa skorom 6-1, Zvezda poslednja sa 1-6 i tu je sve jasno.

Prošle i pretprošle godine, situacija je bila bitno drugačija.

2013.

Finale Kupa u Kragujevcu 10. februara prekinuto je zbog navijačkih incidenata i preostalih 14 minuta odigrano je dan kasnije, u ponedeljak.

Zvezda se bolje snašla pred praznim tribinama i od nerešenog rezultata u trenutku prekida (43:43) stigla do konačnih 78:69. Navijači su iste noći na Malom Kalemegdanu organizovali doček ekipi uz pesmu i baklje, u čast prvog trofeja posle sedam "sušnih" godina.

Manje od 48 sati kasnije, u Pioniru je gostovao Ulm, u okviru pretposlednjeg kola Last 16 faze Evrokupa i crveno-beli, logično, nisu bili spremni da odgovore izazovu.

Bila im je to peta utakmica u šest dana, pošto su u Kragujevcu igrali svako veče, od petka do ponedeljka, a uz to je u Pioniru napravljena "svadbarska atmosfera" - uz prezentaciju "Žućkove levice", gostovanje odbojkašica (takođe osvojile Kup), Dejana Stankovića, prosidbu na terenu...

Protivnik kome su mesec dana ranije dali 100 poena i pobedili ga u gostima, pred 7.000 ljudi u Beogradu je slavio rezultatom 78:92 i zajedno sa Uniksom se plasirao u četvrtfinale.

Zvezda i Galatasaraj naredne nedelje u Istanbulu su odigrali utakmicu samo za prestiž, koju je domaćin dobio 85:84, ali su se Vlada Vukoičić i igrači pre toga iskupili za poraz od Ulma, pobedivši Partizan 84:76 u 21. kolu ABA lige.

2014.

Kup Koraća odbranjen je laganom pobedom nad Borcem iz Čačka i potom u dramatičnim susretima sa Radničkim iz Kragujevca (82:78) i Mega Vizurom (81:80).

Zvezda je odigrala tri utakmice u četiri dana, ali kao domaćin i bez stresa što se tiče događaja van terena.

Sticajem okolnosti, tri dana posle finala, u sredu 12. februara, na rasporedu je bilo gostovanje Bilbao Basketu. Crveno-beli su znali da im pobeda kolo pre kraja Last 32 faze garantuje plasman u osminu finala.

Tim Dejana Radonjića posle Kupa je ostao u stanju visoke "borbene gotovosti", tiho otputovao u Baskiju i u uzbudljivoj završnici nadoknadio "minus sedam", na putu do trijumfa rezultatom 81:85. Najviše zahvaljujući trojkama Tadije Dragićevića i Jake Blažiča (dve).

Umor je stigao crveno-bele četiri dana kasnije u Zagrebu, kada su protiv Cedevite ušli u poslednju četvrtinu sa šest poena prednosti i ipak izgubili - 68:64.

2015.

Zvezda je novi trofej u Kupu osvojila dobivši tri utakmice u tri dana, poslednje dve uz značajnu potrošnju energije.

Pošto sada ne igra Evrokup, već Top 16 fazu Evrolige, omogućen joj je nešto duži predah nego u prethodne dve situacije. I takmičarski značaj utakmice je manji nego protiv Ulma i Bilbaoa, ali protiv Reala svako želi da se predstavi u najboljem mogućem svetlu i tu sigurno neće biti kalkulacija.

Narednih dana videćemo kakvu će reakciju na uspeh Radonjićevi učenici pokazati u Madridu i u nedelju, u novom duelu sa Partizanom. Pošto su obezbedili prvo mesto na tabeli ABA lige, ni tu neće biti pod "moranjem", mada se u derbiju uvek "mora"...

Prava reakcija ove godine se očekuje u širem kontekstu, ne samo na jednoj ili dve utakmice posle prvog trofeja u sezoni.

Kao što u svakoj prilici kaže Radonjić, sve što sledi je samo priprema, da ekipa bude najbolja kada je najvažnije - u polufinalu ABA plej-ofa.

I kapiten, Luka Mitrović, dao je odličnu izjavu odmah posle finalne utakmice u Nišu:

"Preterano slavlje može da nam se obije o glavu, što smo već imali priliku da vidimo".

Komentari / 0

Ostavite komentar