Ноле: Пресрећан што сам у овој генерацији тенисера!

"Сматрам да моја генерација тенисера - Федерер, Надал, Мареј, Вавринка... - шаље добру поруку деци која се угледају на нас, али и медијима који понекад покушавају да створе тензије међу нама.

Тенис 24.02.2015 | 16:40
Ноле: Пресрећан што сам у овој генерацији тенисера!

Гостујући у емисији "Сведок" на Радио-телевизији Србије, најбољи светски тенисер Новак Ђоковић говорио је о бројним темама, међу којима је био и однос са осталим играчима из врха АТП листе.

Многи сматрају да светски тенис никада није био тако уједначен као што је у ери Роџера Федерера, Рафаела Надала и Новака Ђоковића.

Њих тројица, али и Енди Мареј, Станислас Вавринка, Давид Ферер... одиграли су "мали милон" мечева који ће се дуго препричавати и који су ушли у историју тениса.

Оно што је најбитније, не памти се да је међу данашњим врхунским тенисерима било "тешких речи" и инцидената.

"Сматрам да моја генерација тенисера - Федерер, Надал, Мареј, Вавринка... - шаље добру поруку деци која се угледају на нас, али и медијима који понекад покушавају да створе тензију међу нама, као што је то био случај са Марејом и са мном после Аустралијан опена, када су британски медији покушали да створе проблем међу нама, иако нема никаквог основа за то. Ми се познајемо од дванаесте године... Нормално је да када се борите за Грен слем титулу будете разочарани ако изгубите, али он је пришао и честитао мени и мом тиму, као што бих и ја њему. Поносан сам што сам део генерације која има свест о фер-плеју", истакао је Ђоковић током разговора.

Управо је понашање спортиста нешто што је Ђоковић истакао да га занима и због чега је почео да се интересује за спортску психологију.

"Занимљива је тема до које мере су играчи спремни да се жртвују да би постали најбољи и да би остварили максимум. Читао сам о студији у којој су питали спортисте да ли би узели супстанце од којих би могли да умру, али би им оне претходно помогле да освоје злато на Олимпијским играма. Чак 70 одсто је одговорило потврдно! Друштво ствара такву тензију да се спортиста преда томе ван граница природности. Зато је врло битно да се разуме шта је потребно спортисти да би достигао циљ коме тежи, али да не доведе себе и ближње у проблем са здрављем".

Иако је "број један", Новак Ђоковић је често у сенци Роџера Федерера и Рафаела Надала.

Наш тенисер рекао је да је свестан популарности коју има, као и да су Швајцарац и Шпанац некада чешће у центру пажње.

"Свестан сам чињенице да су Федерер и Надал два најпопуларнија тенисера на свету, иако сам ја 'број један', али не смета ми то, чак ми и одговара јер сам растерећен одређеног притиска", казао је Ђоковић и потом се нашалио:

"Пореметио сам светски поредак".

Наставио је, затим, у озбиљнијем тону:

"Не бих се сложио са тим да ме недовољно цене и да не уживам поштовање у свету. Доста се стратешки радило на томе од стране мог тима, како би на неки начин превагнула позитивна медијска пажња на моју страну. Не осврћем се превише на критике, иако сам свестан да без њих нема личног развоја, нити може да се сагледа целокупна ситуација".

Ђоковић је истакао да не воли претварање и дволичност.

"Трудим се да у свакој прилици будем отворен и искрен. Наравно, постоје свечане прилике и ситуације у којима мора да се испоштује протокол. Можда некада показујем емоције које делују и неприхватљиво, као понека псовка која излети током мечева, али то сам ја".

На те повремене "испаде" Новака је саветовао и тренер Борис Бекер, такође некада врхунски тенисер.

"Борис је доживљавао исте тренутке на терену као и ја, па је констатовао да је некада боље избацити негативну енергију из себе и љутњу, него је задржавати у себи, јер те онда изједа и спутава".

Ђоковић је говорио и о рођењу сина Стефана, због којег ће убудуће морати да усклади професионалне обавезе са родитељским.

"Рођење сина променило је много тога у мом животу. То је највећа срећа коју сам могао да доживим као човек. Као и сваком родитељу, тешко ми пада када сам одсутан и раздвојен од сина и супруге. Разговарао сам са Јеленом и вероватно ћемо жртвовати Стефанову рутину, а бебе воле рутину, због живота који водим. Важно је да га виђам што је чешће могуће док је беба и зато ће они путовати на већину турнира са мном", открио је Ђоковић.

На питање о томе да ли и даље има снове, одговорио је позитивно:

"Наравно да нисам престао да сањам. Имам доста креативних снова, који се тичу опште користи. Као неко ко има утицај у друштву, покушаћу у будућности да учиним све да што више помогнем другим људима, јер је то и на крају крајева смисао живота. Сви пехари и титуле немају смисла ако немаш са ким да их поделиш".

Циљеви и приоритети

"Највећи приоритет у животу ми је да проведем што више времена са супругом Јеленом и сином Стефаном. Тенис и даље јесте један од највећих приоритета, али сада се ствари мењају на боље. Имам дете и играм за њега. Трудићу се да останем што дуже у тениском врху и да се борим за грен слем трофеје. Један од циљева је и да коначно освојим Ролан Гарос, који ми недостаје".

Дејвис куп

Тениска репрезентација Србије од 6. до 8. марта играће у Краљеву против Хрватске дуел првог кола Светске групе Дејвис купа.

"Виктор Троицки се враћа у тим, Ненад Зимоњић је са нама као најмудрији члан. Ту је и Филип Крајиновић... Имамо јаку екипу и верујемо у победу. Чилић и Карловић неће играти за њих, не знам за Додига, али ту је Борна Ћорић који ме подсећа на мене у млађим данима. Чека га блистава каријера... Зато, нема потцењивања! Драго ми је што ћемо играти у Краљеву, чиме ћемо допринети популарности тениса у том делу Србије".

Коментари / 0

Оставите коментар