Nole: Presrećan što sam u ovoj generaciji tenisera!

"Smatram da moja generacija tenisera - Federer, Nadal, Marej, Vavrinka... - šalje dobru poruku deci koja se ugledaju na nas, ali i medijima koji ponekad pokušavaju da stvore tenzije među nama.

Tenis 24.02.2015 | 16:40
Nole: Presrećan što sam u ovoj generaciji tenisera!

Gostujući u emisiji "Svedok" na Radio-televiziji Srbije, najbolji svetski teniser Novak Đoković govorio je o brojnim temama, među kojima je bio i odnos sa ostalim igračima iz vrha ATP liste.

Mnogi smatraju da svetski tenis nikada nije bio tako ujednačen kao što je u eri Rodžera Federera, Rafaela Nadala i Novaka Đokovića.

Njih trojica, ali i Endi Marej, Stanislas Vavrinka, David Ferer... odigrali su "mali milon" mečeva koji će se dugo prepričavati i koji su ušli u istoriju tenisa.

Ono što je najbitnije, ne pamti se da je među današnjim vrhunskim teniserima bilo "teških reči" i incidenata.

"Smatram da moja generacija tenisera - Federer, Nadal, Marej, Vavrinka... - šalje dobru poruku deci koja se ugledaju na nas, ali i medijima koji ponekad pokušavaju da stvore tenziju među nama, kao što je to bio slučaj sa Marejom i sa mnom posle Australijan opena, kada su britanski mediji pokušali da stvore problem među nama, iako nema nikakvog osnova za to. Mi se poznajemo od dvanaeste godine... Normalno je da kada se borite za Gren slem titulu budete razočarani ako izgubite, ali on je prišao i čestitao meni i mom timu, kao što bih i ja njemu. Ponosan sam što sam deo generacije koja ima svest o fer-pleju", istakao je Đoković tokom razgovora.

Upravo je ponašanje sportista nešto što je Đoković istakao da ga zanima i zbog čega je počeo da se interesuje za sportsku psihologiju.

"Zanimljiva je tema do koje mere su igrači spremni da se žrtvuju da bi postali najbolji i da bi ostvarili maksimum. Čitao sam o studiji u kojoj su pitali sportiste da li bi uzeli supstance od kojih bi mogli da umru, ali bi im one prethodno pomogle da osvoje zlato na Olimpijskim igrama. Čak 70 odsto je odgovorilo potvrdno! Društvo stvara takvu tenziju da se sportista preda tome van granica prirodnosti. Zato je vrlo bitno da se razume šta je potrebno sportisti da bi dostigao cilj kome teži, ali da ne dovede sebe i bližnje u problem sa zdravljem".

Iako je "broj jedan", Novak Đoković je često u senci Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Naš teniser rekao je da je svestan popularnosti koju ima, kao i da su Švajcarac i Španac nekada češće u centru pažnje.

"Svestan sam činjenice da su Federer i Nadal dva najpopularnija tenisera na svetu, iako sam ja 'broj jedan', ali ne smeta mi to, čak mi i odgovara jer sam rasterećen određenog pritiska", kazao je Đoković i potom se našalio:

"Poremetio sam svetski poredak".

Nastavio je, zatim, u ozbiljnijem tonu:

"Ne bih se složio sa tim da me nedovoljno cene i da ne uživam poštovanje u svetu. Dosta se strateški radilo na tome od strane mog tima, kako bi na neki način prevagnula pozitivna medijska pažnja na moju stranu. Ne osvrćem se previše na kritike, iako sam svestan da bez njih nema ličnog razvoja, niti može da se sagleda celokupna situacija".

Đoković je istakao da ne voli pretvaranje i dvoličnost.

"Trudim se da u svakoj prilici budem otvoren i iskren. Naravno, postoje svečane prilike i situacije u kojima mora da se ispoštuje protokol. Možda nekada pokazujem emocije koje deluju i neprihvatljivo, kao poneka psovka koja izleti tokom mečeva, ali to sam ja".

Na te povremene "ispade" Novaka je savetovao i trener Boris Beker, takođe nekada vrhunski teniser.

"Boris je doživljavao iste trenutke na terenu kao i ja, pa je konstatovao da je nekada bolje izbaciti negativnu energiju iz sebe i ljutnju, nego je zadržavati u sebi, jer te onda izjeda i sputava".

Đoković je govorio i o rođenju sina Stefana, zbog kojeg će ubuduće morati da uskladi profesionalne obaveze sa roditeljskim.

"Rođenje sina promenilo je mnogo toga u mom životu. To je najveća sreća koju sam mogao da doživim kao čovek. Kao i svakom roditelju, teško mi pada kada sam odsutan i razdvojen od sina i supruge. Razgovarao sam sa Jelenom i verovatno ćemo žrtvovati Stefanovu rutinu, a bebe vole rutinu, zbog života koji vodim. Važno je da ga viđam što je češće moguće dok je beba i zato će oni putovati na većinu turnira sa mnom", otkrio je Đoković.

Na pitanje o tome da li i dalje ima snove, odgovorio je pozitivno:

"Naravno da nisam prestao da sanjam. Imam dosta kreativnih snova, koji se tiču opšte koristi. Kao neko ko ima uticaj u društvu, pokušaću u budućnosti da učinim sve da što više pomognem drugim ljudima, jer je to i na kraju krajeva smisao života. Svi pehari i titule nemaju smisla ako nemaš sa kim da ih podeliš".

Ciljevi i prioriteti

"Najveći prioritet u životu mi je da provedem što više vremena sa suprugom Jelenom i sinom Stefanom. Tenis i dalje jeste jedan od najvećih prioriteta, ali sada se stvari menjaju na bolje. Imam dete i igram za njega. Trudiću se da ostanem što duže u teniskom vrhu i da se borim za gren slem trofeje. Jedan od ciljeva je i da konačno osvojim Rolan Garos, koji mi nedostaje".

Dejvis kup

Teniska reprezentacija Srbije od 6. do 8. marta igraće u Kraljevu protiv Hrvatske duel prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa.

"Viktor Troicki se vraća u tim, Nenad Zimonjić je sa nama kao najmudriji član. Tu je i Filip Krajinović... Imamo jaku ekipu i verujemo u pobedu. Čilić i Karlović neće igrati za njih, ne znam za Dodiga, ali tu je Borna Ćorić koji me podseća na mene u mlađim danima. Čeka ga blistava karijera... Zato, nema potcenjivanja! Drago mi je što ćemo igrati u Kraljevu, čime ćemo doprineti popularnosti tenisa u tom delu Srbije".

Komentari / 0

Ostavite komentar