Остављен простор за договор винара

Нацрт закона о вину неће дијелити винаре на мале и велике винарије, нити има за циљ да угаси иједну од винарија РС, закључено је након јавне расправе о овом нацрту организоване у Требињу, које је и сједиште винарства РС.

Република Српска 23.02.2015 | 21:10
Остављен простор за договор винара

Винари су се, заједно с представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС договорили да ће све раније недоумице, попут ангажовања стручњака одговорних у процесу производње, бити ријешене кроз подзаконске акте, а да винари договоре начин заштите производа с ознаком географског поријекла.

Зоран Ковачевић, помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој РС, након састанка с винарима објаснио је да ће се прије доношења подзаконских аката сагледати неколико могућности код ангажовања стручњака, по основу уговора о дјелу или евентуално њихово ангажовање на основу непуног радног времена, а у појединим се винаријама отвара и могућност пуног радног времена.

"Удружење винара источне Херцеговине 'Винос' ће још једном размотрити могућност да усагласе одредницу како и на који начин се може увозити грожђе и под којим условима, гдје се отвара могућност да се евентуално у декларацији наведе поријекло сировине, о чему до коначног формирања закона очекујемо њихов писмени став", рекао је након састанка с требињским винарима Ковачевић.

Он објашњава да се винарима отвара и могућност рјешења сличног оног у Федерацији БиХ, гдје постоји одредница да је могућ увоз грожђа, али под тачно дефинисаним условима, гдје се свакако преферира аутохтоност, али се не иде ни на штету оних који немају своје довољне количине.

Лидер херцеговачког винарства Зоран Вукоје заузео је став да је закон који постоји строжи од овога који је у нацрту и да нема ништа против одредница да свака винарија мора имати и адекватан простор, адекватне посуде и стручњаке.

"Нигдје у Европи, али и у свијету, нема прометовања грожђа из регије у регију, а не из државе у државу, и нигдје се не помињу килограми, већ литри или хектолитри, дакле, постоји само прометовање вина", тврди Вукоје, који заузима став да се на географском поријеклу мора радити, а да ангажовање стручног лица може да се пребаци у правилнике.

Једно од компромисних рјешења понудио је члан Управног одбора Привредне коморе РС из Требиња Раде Анђелић, који каже да и код заштите географског поријекла постоји начин превазилажења проблема, а то је узимање у закуп земљишта од стране малих винарија, а шансе за закуп виноградарског земљишта види у имовини бившег "Агрокопа".

Ранко Петијевић је, у име малих винарија, поздравио сва компромисна рјешења која се нуде, а нарочито понуђене могућности ангажмана стручног лица у винаријама.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар