СНСД користи путне трошкове с потписом Џаферовића

Посланици и делегати оба Вијећа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас на одвојеним сједницама Изјаву којом се обавезују на провођење европских реформи у БиХ. Да све не би прошло без скандала побринули су се посланици и делегати СНСД-а и ДНС-а.

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 16:14
СНСД користи путне трошкове с потписом Џаферовића

Посланици СНСД-а и ДНС-а су напустили сједницу Представничког вијећа и нису гласали за усвајање Изјаве, док су делегати те двије странке на сједници Вијећа народа подржали Изјаву али се нису појавили на заједничкој сједници оба Вијећа на којој се обраћала високи представник Европске уније за спољну политику и безбиједност Федерика Могерини.

На тај начин делегати СНСД-а и ДНС-а, због недостатка кворума, онемогућили су одржавање прве заједничке сједнице Парламентарне скупштине БиХ па је одржана посебна сједница Представничког вијећа, уз присуство 12 од 15 делегатата Вијећа народа.

"Усвајање Изјаве о опредјељености за европске реформе је историјске одлука Парламентарне скупштине БиХ која ће омогућити напредак земље на европском путу'', поручила је високи представник Европске уније за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и додала да су наредни корацији координисани напори институција на свим нивоима власти да проведу конкретне реформе, прије свега економске и социјалне.

"Подстрек за реформе треба бити чињеница да је 60% младин у БиХ незапослено.То нису реформе које тражи Брисел, то су реформе које траже грађани ове земље. Реформе се морају провести у сарадњи са привредницима, инвеститорима, послодавцима, раднцима и свим надлежним институцијама. Све то покренуће стварање нових радних мјеста. Ефекти предвиђених реформи требали би донијети побољшање у сектору здравства, образовања и социјалних питања'', истакла је Могерини.

Прије провођења било каквих реформи неопходно је усвојити ефикасан механизам координације. То захтјева Брисел, а то је у интересу и домаћих институција, прије свега из Републике Српске.

"Успоставом система координације на свим нивоима власти онемогућиће се да било ко из БиХ може износити ставове који предходно нису усаглашени. Престаће бојазан да било ко може бити преварен, без обзира који народ или ентитет представља'', каже посланик СДС-а Борислав Бојић.

Предсједавајући Вијећа Народа Бариша Чолак напомиње да је до сада велики проблем било то што се није могао успоставити систем координације.

"Сада су се сви који врше власт на било ом нивоу у БиХ обавезали да ће успоставити механизам координације и да ће у складу са уставним надлежностима проводити европске реформе'', истиче Чолак.

Наду да ће се реформе у БиХ почети проводити даје и чињеница да је Изјава о опредјељености за европске реформе једногласно усвојемна у Вијећу народа.

,,Надам се да ћемо се према Изјави односити одговорно и да ће Изјава бити не само деклеративно опредјељење, већ да ће бити претворена у конкретне реформе које ће омогућити бољи живот свим грађанима БиХ'' ,истиче замјеник предсједавајућег Вијећа народа Огњен Тадић.

Други замјеник предсједавајућег Вијећа народа Сафет Софтић подсјећа да се у БиХ дуго није десило да постоји оволики консензус око неког важног питања.

,,То показује да у БиХ долазе бољи дани'', сматра Софтић.

Високи представник Европске уније Федерика Могерини је истакла да БиХ нема луксуз да понавља грешке из прошлости и да се бави политичким препуцавањима која доводе до застоја на евроопском путу.

Питање је да ли је то била јасна порука СНСД-у и ДНС-у чији се посланици и делегати нису појавили на сједници.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да је то био непотребан инцидент којим СНСД сам себе изолује из европског процеса, али на срећу више није у позицији да изолује Републику Српску.

"Док сам ја на било којој политичкој функцији нећу дозволити изолацију Републике Српске и учинићу све да Српска буде саставни дио ширег европскеог окружења. Добро је што је данас Савез за промјене био овдје да представља Републику Српску и да покаже да је опредјељен за европски пут а не за ситне политикантске потезе. Република Српска више никада неће бити изолована. СНСД више није у стању да због својих глупости изолује цијелу Републику Српску'', тврди Иванић.

Посланици СНСД-а и ДНС-а сједницу Представничког вијећа су напустили јер није усвојен њихов захтјев за смјену Шефика Џаферовића са мјеста предсједавајућега а из истог разлога на заједничкој сједници се нису појавили ни делегати те двије странке.

То је нова пракса, јер су присуствовали сједници на којој су се обраћали шефори дипломатија Њемачке и Велике Британије, а којом је такође предсједавао Џаферовић.

Постоји још један сегмент у којем посланицима СНСД-а и ДНС-а не смета Шефик Џаферовић.

"О кавим се лицемјерима ради говори чињеница да посланици СНСД-а врло радо службено путују у иностранство, од Авганистана и Стразбура, преко Беча. За сва та путовања путне налоге и исплату дневница им потписује Шефик Џаферовић. Он им не смета када треба да узму паре", тврди посланик СДС-а Александра Пандуревић.

Шта су намјере СНСД-а тешко је докучити, па се поставља питање да ли владајуће структура у Српској жели европски пут.

"СНСД не одустаје од европског пута, али то мора бити у складу са уставним надлежностима и јасно видљивошћу Републике Српске у европским интеграцијама", каже посланик СНСД-а Сташа Кошарац.

Прихватањем Изјаве о опредјељености за провођење реформи БиХ се примакла корак ближе Европској унији, која је у знак подршке спремна да на снагу стави Споразум о стабилизацији и придруживању који ће БиХ омогућити значајна неповратна финансијска средства из европских фондова.

БН ТВ

Коментари / 40

Оставите коментар
Name

Фиго

23.02.2015 15:26

Снобови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамзан Кадиров

23.02.2015 15:26

Ма у суштини воли СНСД Шефика, само се праве :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

23.02.2015 15:35

Не могу да верујем да узимају путне трошкове које потписује осумљичени за ратне злочине.Из патриотских разлога требали би се одрећи тог додатка док се неко нормалан не нађе да осимљиченог за ратне злочине опозове са функције, а потпис повјери особи која која ће га заменити док траје поступак утврђивања његове одговорности, код надлежних правосудних институција БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

23.02.2015 17:28

Мозес ли да замислис да СНСД неце да дозволи смјену директора СИПЕ иако је му траје судјење. Зар не би требало да буду принципјелни као сто казес?

Name

Снсд

23.02.2015 23:40

Врло занимљиве оптужбе на рачун посланика СНСД-а што узимају дневнице које потписује Џаферовић. Нисам примијетио интересовање за ратне злочине Шефика Џаферовића, да ли господа из СДС-а негира злочине који се стављају на терет Џаферовићу. Ја разумијем да је власт господи из СДС-а слатка , да су се зазелили али мора постојат онај минимум достојанства.Па и тај Џаферовић није ту сто га Бошњаци воле, вец да покажу своју доминацију у Савјету министара. Сматрам веома принципијелним став СНСД-а када тражи да се смијени Џаферовић и да се постави било који други Бошњак који се није огријешио о Српски народ.

Name

Његош

23.02.2015 15:44

Ма нису они такви...то је опет нека завјера против нас...:-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејо

23.02.2015 15:45

Па засто да их не користе .? Легално изабрани посланици . Па није им их Дзаферовиц поклонио. Да се он пита не би ни било представника Срба ... Него мене брине нас народ , то сто их је уопсте изабрао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

23.02.2015 16:06

Гдје ту принципиалност. Ако излазите са сједнице док засиједа Дзаферовиц,засто онда прихватате његов потпис!? Зинула гузица и ниста друго.Типицно СНСД-овски!!!

Name

управо

23.02.2015 16:16

Управо то легално изабрани од стране народа али да раде, засједају а не да напустају сједнице

Name

лука

23.02.2015 19:17

Па наравно да це узети...најбоље да их узме Дзаферовиц себи

Name

врс

23.02.2015 16:08

МА ТИ ЉУДИ НИСУ БИТНИ ТОЛИКО, ТО СУ ОБИЦНИ МАНИПУЛАНТИ, МИСЛЕ ДА МОГУ КОЈИ ПОЛИТИЦКИ ПОЈЕН ДОБИТ НА РАЦУН ДЗАФЕРОВИЦА. ОНИ СУ СВАКИ ДАН СВЕ ВИСЕ ПРОЦИТАНИ, УСТВАРИ АКО ИМ ДЗАФЕРОВИЦ ПОТПИСИВА ПЛАТУ НЕК ОДБИЈУ, ЕЕЕ ТО СЕ НЕЦЕ ДЕСИТИ, ТО ЈЕ СЉАМ ОБИЦНИ, НИСТА (НЕ)РАДЕ А ПЛАТА ИДЕ, НАС 50% НА РУБУ ЕГЗИСТЕНЦИЈЕ. САМО МИ НИЈЕ ЈАСНО СТА ОВАЈ НАРОД ЦЕКА СТО СЕ НЕДИЗЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејо

23.02.2015 16:53

Не би ти скодило јос пар цасова Српског језика...

Name

ма јок

23.02.2015 17:33

Дејо...не би било на одмет ни теби који цас.

Name

неутралан

23.02.2015 16:11

Имају прво да тако реагују,јер је њих народ изабрао у РС.Они само траже да се истина испоштује,без обзира да ли се то некоме свиђало или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бане

23.02.2015 16:53

Који су то сморови, одлазите.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

крими дрек

23.02.2015 16:56

Дразе су им паре од ицег на свијету.Купају нас 8 година,а ми паметни исто колико је овца паметна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

23.02.2015 17:10

Не могу да вјерујем да појединци висе воле Дзаферовица него легално изабране заступнике Српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

23.02.2015 17:31

Ово сто они из СНСД-а раде је глупа радикалска политика коју води Сесељ 25 година а сад Додик и његови мрмоти.Пуно доброг Србији је донијела политика сукоба са свијетом.Од санкција до бомбардовања док је остали нормалан свијет радио и узивао.Покрепацете за изгубљеним фотељама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Мики

23.02.2015 17:33

Не ради се овдје ко кога воли,него лицемјерство.Уосталом овдје нико није написао да висе воли Дзаферовица од ових СНСД-оваца.Ако су родољуби и солидарису се са зртвама, онда требају одбити и дневнице које дотицни господин потписује.Да су доследни у оном сто прицају насој јавности, требали би интерес РС-а ставити испред лицних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

23.02.2015 17:38

Ма ста ви црвени овде куцали не мозете оправдати потезе овог Косарца и нарикаца из СНСД-а.То нема никакве везе са Дзаферовицем вец са фотељицама.Поцјепајте плату кад добијете а видите потпис.Ако је стварно Дзаферовиц проблем ја бих га подрзао за предсједника парламента Српске да и отуд одете да вас висе никад не видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

олга

23.02.2015 17:55

Кокоска слуса пјевца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

страни

23.02.2015 17:59

Кад би било да могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мирна лука

23.02.2015 18:09

Како су само слатки све љепота до љепоте сви се усијали од сминке

Name

питањце

23.02.2015 18:21

Како то СНСД-овцима Џаферић није сметао у протеклих 9 година и кад су они били у власти,а сада нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад

23.02.2015 18:37

Свака цаст за ову вијест, нек људи виде ко нас брани од Сарајева и Босњака, Новац је битан какво српство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

23.02.2015 18:51

СНСД-е је своје запослио остали су дрзавни непријатељи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАЦКО

23.02.2015 18:54

Ето мој народе ваших патриота и бораца за српске интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре за мики

23.02.2015 19:34

МОЗДА СУ СНСДови КАО И ОСТАЛИ ФОТЕЉАСИ АЛИ НИКО СРПСКУ НЕ БРАНИ БОЉЕ ОД ДОДИКА-АКО УЗИМА СВИ СУ УЗИМАЛИ И УЗИМАЦЕ АЛИ МАХЕР ЈЕ КОЈИ СЕ НЕЦЕ ДУГО ПОЈАВИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

урнебес

23.02.2015 20:24

Хахахахахаха,Додик махер!За лапање јесте и ни за ста друго.

Name

смилy

23.02.2015 19:39

Двије господје са слике барем имају "лијепе фризуре"

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

23.02.2015 19:49

Да нема ове Александре требало би је измислити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

23.02.2015 21:31

Ја кад не додјем на посао-не будем плацен за тај дан.Три неоправдана изостанка у периоду за пола године-губим посао аутоматски. Несто ми се цини да није исто правило у скупстини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко из масе

23.02.2015 22:21

Посто ови папци не постују институције БИХ од које добијају редовну плату, ја бих њима одузео одмах дипломатски пасос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

23.02.2015 22:42

Зашто 20 год. СДА једе хљеб пореских обвезника у РС јер исто толико учествује у представничким тијелима РС а потом сјече грану на којој сједи и поткопава РС. СНСД има апсолутну подршку народа и Џаферовић мора да оде, што се тиче пара, оно што припада РС извући до посљедње марке из сарајева и не дати ником другом

ОДГОВОРИТЕ
Name

мицо

25.02.2015 13:24

Видис да ови сто наводно овдје пису не дају подрску Додику,вец им је интерес да у Хагу буде сто висе Срба.

Name

РЕ-за ре Мики

23.02.2015 22:48

Свака цаст јесте прави махер ал за ЛОПОВЛУК.Слазем се с тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

24.02.2015 00:59

Жалм ове наше суграђане и браћу СДС-овце који имају мржњу према Додику и СНСД па од те мржње више ни не виде шта је добро за РС, шта је заједничко добро свих нас а шта као опозиција могу нападати и убирати политичке поене. У кризна времена увијек је добро нападати на недостатак радничких права, скуп живот, слаб стандард и осталу популистичку причу и то редовно доноси хрпу гласова. Тема борбе са криминалом је такође увијек питка тема и народ је пије мада никада неће бити искорјењена на Балкану, и иако многи и сами подмићују докторе и полицијаце а да им ови то ни не траже. А питање ратних злочина, институција РС, јачања РС, отимање пара и надлежности од Сарајева, и неких добрих екномских потеза не смије да буде спона раздора јер сви смо ми браћа и суграђани и ако никне нова фабрика па се запосле грађани свих политичких партија и националности то не смије нико да оспорава у политичке сврхе и прижељкује да пропадне. Него то подржати и сви да се заложе да опстане фабрика и да народ ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

ееее Босно

24.02.2015 07:17

Ја прије 2 мјесеца напустио посао у фирми само отисао,нисам добио 5 плата јос це ме тузити сто сам отисао, а ови напусте свој посао сто раде и добију јос пара, па гдје то има. Е Босно Босно јадна ли си ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈБ

24.02.2015 08:35

Смијем се опкладити да би прихватили паре па макар да је налог потписао Цаца Топаловиц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАНАТ ЈЕ ЗАНАТ

24.02.2015 09:31

МИЛЕ ЈЕ МЕСАР, АЛИ ОВИ ЊЕГОВИ НИСУ НИ БЛИЗУ.

ОДГОВОРИТЕ