SNSD koristi putne troškove s potpisom Džaferovića

Poslanici i delegati oba Vijeća Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas na odvojenim sjednicama Izjavu kojom se obavezuju na provođenje evropskih reformi u BiH. Da sve ne bi prošlo bez skandala pobrinuli su se poslanici i delegati SNSD-a i DNS-a.

Bosna i Hercegovina 23.02.2015 | 16:14
SNSD koristi putne troškove s potpisom Džaferovića

Poslanici SNSD-a i DNS-a su napustili sjednicu Predstavničkog vijeća i nisu glasali za usvajanje Izjave, dok su delegati te dvije stranke na sjednici Vijeća naroda podržali Izjavu ali se nisu pojavili na zajedničkoj sjednici oba Vijeća na kojoj se obraćala visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbijednost Federika Mogerini.

Na taj način delegati SNSD-a i DNS-a, zbog nedostatka kvoruma, onemogućili su održavanje prve zajedničke sjednice Parlamentarne skupštine BiH pa je održana posebna sjednica Predstavničkog vijeća, uz prisustvo 12 od 15 delegatata Vijeća naroda.

"Usvajanje Izjave o opredjeljenosti za evropske reforme je istorijske odluka Parlamentarne skupštine BiH koja će omogućiti napredak zemlje na evropskom putu'', poručila je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i dodala da su naredni koraciji koordinisani napori institucija na svim nivoima vlasti da provedu konkretne reforme, prije svega ekonomske i socijalne.

"Podstrek za reforme treba biti činjenica da je 60% mladin u BiH nezaposleno.To nisu reforme koje traži Brisel, to su reforme koje traže građani ove zemlje. Reforme se moraju provesti u saradnji sa privrednicima, investitorima, poslodavcima, radncima i svim nadležnim institucijama. Sve to pokrenuće stvaranje novih radnih mjesta. Efekti predviđenih reformi trebali bi donijeti poboljšanje u sektoru zdravstva, obrazovanja i socijalnih pitanja'', istakla je Mogerini.

Prije provođenja bilo kakvih reformi neophodno je usvojiti efikasan mehanizam koordinacije. To zahtjeva Brisel, a to je u interesu i domaćih institucija, prije svega iz Republike Srpske.

"Uspostavom sistema koordinacije na svim nivoima vlasti onemogućiće se da bilo ko iz BiH može iznositi stavove koji predhodno nisu usaglašeni. Prestaće bojazan da bilo ko može biti prevaren, bez obzira koji narod ili entitet predstavlja'', kaže poslanik SDS-a Borislav Bojić.

Predsjedavajući Vijeća Naroda Bariša Čolak napominje da je do sada veliki problem bilo to što se nije mogao uspostaviti sistem koordinacije.

"Sada su se svi koji vrše vlast na bilo om nivou u BiH obavezali da će uspostaviti mehanizam koordinacije i da će u skladu sa ustavnim nadležnostima provoditi evropske reforme'', ističe Čolak.

Nadu da će se reforme u BiH početi provoditi daje i činjenica da je Izjava o opredjeljenosti za evropske reforme jednoglasno usvojemna u Vijeću naroda.

,,Nadam se da ćemo se prema Izjavi odnositi odgovorno i da će Izjava biti ne samo deklerativno opredjeljenje, već da će biti pretvorena u konkretne reforme koje će omogućiti bolji život svim građanima BiH'' ,ističe zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Ognjen Tadić.

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Vijeća naroda Safet Softić podsjeća da se u BiH dugo nije desilo da postoji ovoliki konsenzus oko nekog važnog pitanja.

,,To pokazuje da u BiH dolaze bolji dani'', smatra Softić.

Visoki predstavnik Evropske unije Federika Mogerini je istakla da BiH nema luksuz da ponavlja greške iz prošlosti i da se bavi političkim prepucavanjima koja dovode do zastoja na evroopskom putu.

Pitanje je da li je to bila jasna poruka SNSD-u i DNS-u čiji se poslanici i delegati nisu pojavili na sjednici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da je to bio nepotreban incident kojim SNSD sam sebe izoluje iz evropskog procesa, ali na sreću više nije u poziciji da izoluje Republiku Srpsku.

"Dok sam ja na bilo kojoj političkoj funkciji neću dozvoliti izolaciju Republike Srpske i učiniću sve da Srpska bude sastavni dio šireg evropskeog okruženja. Dobro je što je danas Savez za promjene bio ovdje da predstavlja Republiku Srpsku i da pokaže da je opredjeljen za evropski put a ne za sitne politikantske poteze. Republika Srpska više nikada neće biti izolovana. SNSD više nije u stanju da zbog svojih gluposti izoluje cijelu Republiku Srpsku'', tvrdi Ivanić.

Poslanici SNSD-a i DNS-a sjednicu Predstavničkog vijeća su napustili jer nije usvojen njihov zahtjev za smjenu Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućega a iz istog razloga na zajedničkoj sjednici se nisu pojavili ni delegati te dvije stranke.

To je nova praksa, jer su prisustvovali sjednici na kojoj su se obraćali šefori diplomatija Njemačke i Velike Britanije, a kojom je takođe predsjedavao Džaferović.

Postoji još jedan segment u kojem poslanicima SNSD-a i DNS-a ne smeta Šefik Džaferović.

"O kavim se licemjerima radi govori činjenica da poslanici SNSD-a vrlo rado službeno putuju u inostranstvo, od Avganistana i Strazbura, preko Beča. Za sva ta putovanja putne naloge i isplatu dnevnica im potpisuje Šefik Džaferović. On im ne smeta kada treba da uzmu pare", tvrdi poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević.

Šta su namjere SNSD-a teško je dokučiti, pa se postavlja pitanje da li vladajuće struktura u Srpskoj želi evropski put.

"SNSD ne odustaje od evropskog puta, ali to mora biti u skladu sa ustavnim nadležnostima i jasno vidljivošću Republike Srpske u evropskim integracijama", kaže poslanik SNSD-a Staša Košarac.

Prihvatanjem Izjave o opredjeljenosti za provođenje reformi BiH se primakla korak bliže Evropskoj uniji, koja je u znak podrške spremna da na snagu stavi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će BiH omogućiti značajna nepovratna finansijska sredstva iz evropskih fondova.

BN TV

Komentari / 40

Ostavite komentar
Name

Figo

23.02.2015 15:26

Snobovi.

ODGOVORITE
Name

Ramzan Kadirov

23.02.2015 15:26

Ma u suštini voli SNSD Šefika, samo se prave :)

ODGOVORITE
Name

kameleon

23.02.2015 15:35

Ne mogu da verujem da uzimaju putne troškove koje potpisuje osumljičeni za ratne zločine.Iz patriotskih razloga trebali bi se odreći tog dodatka dok se neko normalan ne nađe da osimljičenog za ratne zločine opozove sa funkcije, a potpis povjeri osobi koja koja će ga zameniti dok traje postupak utvrđivanja njegove odgovornosti, kod nadležnih pravosudnih institucija BiH.

ODGOVORITE
Name

sa

23.02.2015 17:28

Mozes li da zamislis da SNSD nece da dozvoli smjenu direktora SIPE iako je mu traje sudjenje. Zar ne bi trebalo da budu principjelni kao sto kazes?

Name

Snsd

23.02.2015 23:40

Vrlo zanimljive optužbe na račun poslanika SNSD-a što uzimaju dnevnice koje potpisuje Džaferović. Nisam primijetio interesovanje za ratne zločine Šefika Džaferovića, da li gospoda iz SDS-a negira zločine koji se stavljaju na teret Džaferoviću. Ja razumijem da je vlast gospodi iz SDS-a slatka , da su se zazelili ali mora postojat onaj minimum dostojanstva.Pa i taj Džaferović nije tu sto ga Bošnjaci vole, vec da pokažu svoju dominaciju u Savjetu ministara. Smatram veoma principijelnim stav SNSD-a kada traži da se smijeni Džaferović i da se postavi bilo koji drugi Bošnjak koji se nije ogriješio o Srpski narod.

Name

Njegoš

23.02.2015 15:44

Ma nisu oni takvi...to je opet neka zavjera protiv nas...:-)

ODGOVORITE
Name

dejo

23.02.2015 15:45

Pa zasto da ih ne koriste .? Legalno izabrani poslanici . Pa nije im ih Dzaferovic poklonio. Da se on pita ne bi ni bilo predstavnika Srba ... Nego mene brine nas narod , to sto ih je uopste izabrao.

ODGOVORITE
Name

Milos

23.02.2015 16:06

Gdje tu principialnost. Ako izlazite sa sjednice dok zasijeda Dzaferovic,zasto onda prihvatate njegov potpis!? Zinula guzica i nista drugo.Tipicno SNSD-ovski!!!

Name

upravo

23.02.2015 16:16

Upravo to legalno izabrani od strane naroda ali da rade, zasjedaju a ne da napustaju sjednice

Name

luka

23.02.2015 19:17

Pa naravno da ce uzeti...najbolje da ih uzme Dzaferovic sebi

Name

vrs

23.02.2015 16:08

MA TI LJUDI NISU BITNI TOLIKO, TO SU OBICNI MANIPULANTI, MISLE DA MOGU KOJI POLITICKI POJEN DOBIT NA RACUN DZAFEROVICA. ONI SU SVAKI DAN SVE VISE PROCITANI, USTVARI AKO IM DZAFEROVIC POTPISIVA PLATU NEK ODBIJU, EEE TO SE NECE DESITI, TO JE SLJAM OBICNI, NISTA (NE)RADE A PLATA IDE, NAS 50% NA RUBU EGZISTENCIJE. SAMO MI NIJE JASNO STA OVAJ NAROD CEKA STO SE NEDIZE

ODGOVORITE
Name

dejo

23.02.2015 16:53

Ne bi ti skodilo jos par casova Srpskog jezika...

Name

ma jok

23.02.2015 17:33

Dejo...ne bi bilo na odmet ni tebi koji cas.

Name

neutralan

23.02.2015 16:11

Imaju prvo da tako reaguju,jer je njih narod izabrao u RS.Oni samo traže da se istina ispoštuje,bez obzira da li se to nekome sviđalo ili ne.

ODGOVORITE
Name

Bane

23.02.2015 16:53

Koji su to smorovi, odlazite.....

ODGOVORITE
Name

krimi drek

23.02.2015 16:56

Draze su im pare od iceg na svijetu.Kupaju nas 8 godina,a mi pametni isto koliko je ovca pametna.

ODGOVORITE
Name

miki

23.02.2015 17:10

Ne mogu da vjerujem da pojedinci vise vole Dzaferovica nego legalno izabrane zastupnike Srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

Dejan

23.02.2015 17:31

Ovo sto oni iz SNSD-a rade je glupa radikalska politika koju vodi Seselj 25 godina a sad Dodik i njegovi mrmoti.Puno dobrog Srbiji je donijela politika sukoba sa svijetom.Od sankcija do bombardovanja dok je ostali normalan svijet radio i uzivao.Pokrepacete za izgubljenim foteljama.

ODGOVORITE
Name

Za Miki

23.02.2015 17:33

Ne radi se ovdje ko koga voli,nego licemjerstvo.Uostalom ovdje niko nije napisao da vise voli Dzaferovica od ovih SNSD-ovaca.Ako su rodoljubi i solidarisu se sa zrtvama, onda trebaju odbiti i dnevnice koje doticni gospodin potpisuje.Da su dosledni u onom sto pricaju nasoj javnosti, trebali bi interes RS-a staviti ispred licnih interesa.

ODGOVORITE
Name

mi sami

23.02.2015 17:38

Ma sta vi crveni ovde kucali ne mozete opravdati poteze ovog Kosarca i narikaca iz SNSD-a.To nema nikakve veze sa Dzaferovicem vec sa foteljicama.Pocjepajte platu kad dobijete a vidite potpis.Ako je stvarno Dzaferovic problem ja bih ga podrzao za predsjednika parlamenta Srpske da i otud odete da vas vise nikad ne vidimo.

ODGOVORITE
Name

olga

23.02.2015 17:55

Kokoska slusa pjevca.

ODGOVORITE
Name

strani

23.02.2015 17:59

Kad bi bilo da mogu.

ODGOVORITE
Name

mirna luka

23.02.2015 18:09

Kako su samo slatki sve ljepota do ljepote svi se usijali od sminke

Name

pitanjce

23.02.2015 18:21

Kako to SNSD-ovcima Džaferić nije smetao u proteklih 9 godina i kad su oni bili u vlasti,a sada nisu.

ODGOVORITE
Name

sad

23.02.2015 18:37

Svaka cast za ovu vijest, nek ljudi vide ko nas brani od Sarajeva i Bosnjaka, Novac je bitan kakvo srpstvo...

ODGOVORITE
Name

borac

23.02.2015 18:51

SNSD-e je svoje zaposlio ostali su drzavni neprijatelji

ODGOVORITE
Name

GACKO

23.02.2015 18:54

Eto moj narode vaših patriota i boraca za srpske interese.

ODGOVORITE
Name

re za miki

23.02.2015 19:34

MOZDA SU SNSDovi KAO I OSTALI FOTELJASI ALI NIKO SRPSKU NE BRANI BOLJE OD DODIKA-AKO UZIMA SVI SU UZIMALI I UZIMACE ALI MAHER JE KOJI SE NECE DUGO POJAVITI

ODGOVORITE
Name

urnebes

23.02.2015 20:24

Hahahahahaha,Dodik maher!Za lapanje jeste i ni za sta drugo.

Name

smily

23.02.2015 19:39

Dvije gospodje sa slike barem imaju "lijepe frizure"

ODGOVORITE
Name

BiH Mostar

23.02.2015 19:49

Da nema ove Aleksandre trebalo bi je izmisliti!

ODGOVORITE
Name

Guzonja

23.02.2015 21:31

Ja kad ne dodjem na posao-ne budem placen za taj dan.Tri neopravdana izostanka u periodu za pola godine-gubim posao automatski. Nesto mi se cini da nije isto pravilo u skupstini?

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

23.02.2015 22:21

Posto ovi papci ne postuju institucije BIH od koje dobijaju redovnu platu, ja bih njima oduzeo odmah diplomatski pasos...

ODGOVORITE
Name

Zašto

23.02.2015 22:42

Zašto 20 god. SDA jede hljeb poreskih obveznika u RS jer isto toliko učestvuje u predstavničkim tijelima RS a potom sječe granu na kojoj sjedi i potkopava RS. SNSD ima apsolutnu podršku naroda i Džaferović mora da ode, što se tiče para, ono što pripada RS izvući do posljednje marke iz sarajeva i ne dati nikom drugom

ODGOVORITE
Name

mico

25.02.2015 13:24

Vidis da ovi sto navodno ovdje pisu ne daju podrsku Dodiku,vec im je interes da u Hagu bude sto vise Srba.

Name

RE-za re Miki

23.02.2015 22:48

Svaka cast jeste pravi maher al za LOPOVLUK.Slazem se s tobom.

ODGOVORITE
Name

komentar

24.02.2015 00:59

Žalm ove naše sugrađane i braću SDS-ovce koji imaju mržnju prema Dodiku i SNSD pa od te mržnje više ni ne vide šta je dobro za RS, šta je zajedničko dobro svih nas a šta kao opozicija mogu napadati i ubirati političke poene. U krizna vremena uvijek je dobro napadati na nedostatak radničkih prava, skup život, slab standard i ostalu populističku priču i to redovno donosi hrpu glasova. Tema borbe sa kriminalom je takođe uvijek pitka tema i narod je pije mada nikada neće biti iskorjenjena na Balkanu, i iako mnogi i sami podmićuju doktore i policijace a da im ovi to ni ne traže. A pitanje ratnih zločina, institucija RS, jačanja RS, otimanje para i nadležnosti od Sarajeva, i nekih dobrih eknomskih poteza ne smije da bude spona razdora jer svi smo mi braća i sugrađani i ako nikne nova fabrika pa se zaposle građani svih političkih partija i nacionalnosti to ne smije niko da osporava u političke svrhe i priželjkuje da propadne. Nego to podržati i svi da se založe da opstane fabrika i da narod radi

ODGOVORITE
Name

eeee Bosno

24.02.2015 07:17

Ja prije 2 mjeseca napustio posao u firmi samo otisao,nisam dobio 5 plata jos ce me tuziti sto sam otisao, a ovi napuste svoj posao sto rade i dobiju jos para, pa gdje to ima. E Bosno Bosno jadna li si ti.

ODGOVORITE
Name

JB

24.02.2015 08:35

Smijem se opkladiti da bi prihvatili pare pa makar da je nalog potpisao Caca Topalovic...

ODGOVORITE
Name

ZANAT JE ZANAT

24.02.2015 09:31

MILE JE MESAR, ALI OVI NJEGOVI NISU NI BLIZU.

ODGOVORITE