Утврђују се околности за несрећу у Дубравама

Трагедија на Површинском копу Дубраве у којој су животе изгубили Адел Шехић, Емир Херић, Алем Дедић и Реуф Алибашић и даље је предмет истраге коју проводи Кантонално тужилашрво ТК, МУП ТК и федерални рударски инспекторат.

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 15:50
Утврђују се околности за несрећу у Дубравама

О новим детаљима новинари Клиx.ба покушали су разговарати са Нурагом Дурановићем, федералним рударским инспектором, али је он рекао како није овлаштен за давање изјава и да контактирају Федералну управу за инспекцијске послове одакле су поручили да им питања прослиједимо на е-маил адресу.

Раније је речено како је до несреће дошло усљед покретања етаже са јаловином, а око 5.000 кубних метара земље се обрушило на четири младића која су око 23 сата у периоду међусмјене на ПК Дубраве копали угаљ.

Како су и уз чије допуштење младићи доспјели у рејон главне откривке на ПК Дубраве одговор ће дати даља истрага.

Такође, даља истрага ће одговорити на питање о евентуалној повезаности земљотреса који је у суботу увече погодио шири регион Тузланског кантона и трагедије у којој су живот изгубиле четири особе.

"Увиђај је и данас настављен на овом површинском копу у циљу утврђивања свих околности које су довеле до несреће. Тужилаштву ће бити прослијеђен извјештај федералног рударског инспектора и извјештај МУП-а ТК. Након достављања ових извјештаја ће бити процјењено да ли је потребно урадити додатна вјештачења и стручне експертизе како би се утврдили сви узроци несреће и стање на овом површинском копу прије несреће. Тужилаштво тренутно није у могућности износити било какве процјене или доносити закључке о евентуалној кривичној одговорности док се не ураде све потребне стручне анализе и вјештачења о овој несрећи", навео је Адмир Арнаутовић, портпарол Кантоналноф тужилаштва ТК.

Породице погинулих поред велике туге и жалости негодују због тврдњи да су њихови најближи били у крађи угља. Наводе како су легално плаћали за извлачење угља са ПК Дубраве, а да су каснијом његовом продајом обезбјеђивали егзистенцију за своје породице.

Ипак, мјештани Горње Мале, насеља које гравитира ПК Дубраве, рекли су како им је локални пут уништен због сталног промета трактора који са копа извлаче угаљ. Мјештани Горње Мале наводе како свакодневно виђају грађане, чак и малољетну дјецу, који у кантама "Јупола" износе угаљ, а потом га колицима одвозе ка својим кућама.

Даљом истрагом ће се утврдити ко је таквим лицима допустио улазак у ПК Дубраве.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Помоц породицама

23.02.2015 17:22

Ако се БН слазе требали би да покупимо за породицне пакете несто и да се дадне породицама. Умрли су страсном смрцу највјероватније пука сиротиња. Како сви на врху краду и ником не дају остаје солидарност на дну.

ОДГОВОРИТЕ