Нема времена за исте грешке

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбједност и потпредсједница Европске комисије Федерика Могерини казала је данас у Сарајеву да се морају направити конкретне мјере у циљу приближења БиХ Европској унији те да се не смије више дозволити да се праве исте политичке грешке као у прошлости.

Босна и Херцеговина 23.02.2015 | 12:51
Нема времена за исте грешке

Она је у обраћању посланицима Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) на данашњој другој хитној сједници, којој је присуствовало и 12 делегата из Вијећа народа, поручила  да је данас усвојена историјска одлука за БиХ, али и напоменула да сада треба снажно кренути у реформе, додајући да се ради о одлуци која је у интересу грађана БиХ. 

- БиХ је земља невјероватних различитости, богате историје, и земља толеранције, али и земља која је има дубоке подјеле што захтјева и с наше стране анализу и уважавање, али трагедије из деведесетих не смију бити препрека за напредак - казала је. 

Сматра да је дошло вријеме да се искорите бројни потенцијали које БиХ има, јер грађани ове земље желе снажнију привреду, повезивање путевима и жељезницама, односно желе бољу будућност, што ће Могерини снажно подржавати. 

Ипак, нагласила је да су надлежности за промјене на државном парламенту, али одређену одговорност имају и ентитетски парламенти, напомињући да наредни кораци захтијевају координацију на свим нивоима. 

- Нова иницијатива ЕУ за БиХ даје шансу БиХ да се приближи ЕУ, али се ви морате усалгасити око тог пута и конкретно дјеловати и у томе је одговор зашто је ово историјска одлука посланика и делегата - појаснила је. 

Поновила је да Евроспка унија подразумијева слободе, људска права и једнакости те уважава права мањина, а поручила је и да нема сумње да ће БиХ дати свој допринос у оквиру ЕУ напора за окончање подјела на европском континенту. 

Изразила је задовољство што је присуствовала усвајању ове одлуке, најављујући да ће овај тренутак бити забиљежен о чему ће лично обавијестити министре спољних послова земаља ЕУ, а потом би Европски савјет требало разматрати ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП). 

Политичари у БиХ, нагласила је, мораће се сада фокусирати на хитне економске и социјалне реформе посебно због тешке економске ситуације у БиХ, јер је незапосленост у БиХ велики проблем због чега је важно покренути отваранаје радних мјеста. 

Као приоритете је истакнула и реформе у здравству, образовању те реформе у социјалном сектору, успостављање функционалне тржишне економије, успостављање правне државе те јачање администартивних капацитета како би се оснажила учинковитост институција на свим нивоима. 

Истакнула је да успостављање ефикасног Механизма коориднације остаје кључно за успјешну интеракцију за будуће чланство. 

- Проведба реформи је кључна у свему томе, а након овог дана сљедећи корак је реализација. Ови приоритети нису коначни ту ће бити и друге реформе које се тичу грађана БиХ - појашњава Могерини. 

Закључила је да је ЕУ снажно опредијељена за ову земљу додајући да њено присуство потврђује то опредјељење будући да је у три мјесеца два пута посјетила БиХ. 

Изјаву о европској опредијељености и неопходним реформама БиХ на путу ка Европској унији (ЕУ) коју је потписало Предсједништво БиХ и предсједници 14 политичких странака, усвојили су данас раније и посланици и делегати на одвојеним хитним сједницама. 

Предсједништво БиХ усвојило је и потписало 29. јануара ову Изјаву на иницијативу Велике Британије и Њемачке, што је касније постала иницијатива ЕУ. 

Како је раније најављено из Европске уније Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), који је потписан 2008. године, требао би ступити на снагу. 

Данашњој сједници Представничког вијећа државног парламента присуствовали су чланови Предсједништва БиХ, Савјета министара БиХ и лидери политичких станака те бројни гости из међународних организација у БиХ. 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Главна сестра

23.02.2015 11:59

Рекло би се да ће ипак доћи до промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

23.02.2015 12:11

И време је

Name

Дарко Стојановиц

23.02.2015 12:08

Точак промјена је кренуу и прије избора само се требају сви обавјестити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.02.2015 12:10

Као прво, ово што ви радите нема везе са памећу. Друго, чему се Бакир Изетбеговић на фотографији смије, док Иванић разговара са Федериком Могерини, када он не зна енглески. Ти јој се Иванићу фино захвали на посјети и кажи јој да Српски народ не жели у ЕУ, јер се иста као прво распада, а као друго је услов за улазак у ЕУ унитарна БиХ, чланство у НАТО и признање Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Марко

23.02.2015 14:10

На чему си ти Марко...Маркане добар ти је сан али неостварив...

Name

сад или никад

23.02.2015 12:14

Ја мислим да це доци до промјена сад када се Мали Баја висе не пита ни за ста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

23.02.2015 12:27

Ми у задње вријеме имамо толико револуционарних промјена као сви заједно у прошлом вијеку. Какве реформе? На крају ће доћи до мјењања устава и уласка у НАТО. Нису они нимало блесави. Ово све раде због интересне зоне према Русији а не зато што смо нас "воле" Ваљда то и птичице више знају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василиј

23.02.2015 12:34

Најпослије дочекасмо и ово.Обични народе,ваљда ће и теби сада сванути!

ОДГОВОРИТЕ