Nema vremena za iste greške

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini kazala je danas u Sarajevu da se moraju napraviti konkretne mjere u cilju približenja BiH Evropskoj uniji te da se ne smije više dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti.

Bosna i Hercegovina 23.02.2015 | 12:51
Nema vremena za iste greške

Ona je u obraćanju poslanicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj drugoj hitnoj sjednici, kojoj je prisustvovalo i 12 delegata iz Vijeća naroda, poručila  da je danas usvojena istorijska odluka za BiH, ali i napomenula da sada treba snažno krenuti u reforme, dodajući da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH. 

- BiH je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate istorije, i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja je ima duboke podjele što zahtjeva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedije iz devedesetih ne smiju biti prepreka za napredak - kazala je. 

Smatra da je došlo vrijeme da se iskorite brojni potencijali koje BiH ima, jer građani ove zemlje žele snažniju privredu, povezivanje putevima i željeznicama, odnosno žele bolju budućnost, što će Mogerini snažno podržavati. 

Ipak, naglasila je da su nadležnosti za promjene na državnom parlamentu, ali određenu odgovornost imaju i entitetski parlamenti, napominjući da naredni koraci zahtijevaju koordinaciju na svim nivoima. 

- Nova inicijativa EU za BiH daje šansu BiH da se približi EU, ali se vi morate usalgasiti oko tog puta i konkretno djelovati i u tome je odgovor zašto je ovo istorijska odluka poslanika i delegata - pojasnila je. 

Ponovila je da Evrospka unija podrazumijeva slobode, ljudska prava i jednakosti te uvažava prava manjina, a poručila je i da nema sumnje da će BiH dati svoj doprinos u okviru EU napora za okončanje podjela na evropskom kontinentu. 

Izrazila je zadovoljstvo što je prisustvovala usvajanju ove odluke, najavljujući da će ovaj trenutak biti zabilježen o čemu će lično obavijestiti ministre spoljnih poslova zemalja EU, a potom bi Evropski savjet trebalo razmatrati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 

Političari u BiH, naglasila je, moraće se sada fokusirati na hitne ekonomske i socijalne reforme posebno zbog teške ekonomske situacije u BiH, jer je nezaposlenost u BiH veliki problem zbog čega je važno pokrenuti otvaranaje radnih mjesta. 

Kao prioritete je istaknula i reforme u zdravstvu, obrazovanju te reforme u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države te jačanje administartivnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima. 

Istaknula je da uspostavljanje efikasnog Mehanizma kooridnacije ostaje ključno za uspješnu interakciju za buduće članstvo. 

- Provedba reformi je ključna u svemu tome, a nakon ovog dana sljedeći korak je realizacija. Ovi prioriteti nisu konačni tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH - pojašnjava Mogerini. 

Zaključila je da je EU snažno opredijeljena za ovu zemlju dodajući da njeno prisustvo potvrđuje to opredjeljenje budući da je u tri mjeseca dva puta posjetila BiH. 

Izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU) koju je potpisalo Predsjedništvo BiH i predsjednici 14 političkih stranaka, usvojili su danas ranije i poslanici i delegati na odvojenim hitnim sjednicama. 

Predsjedništvo BiH usvojilo je i potpisalo 29. januara ovu Izjavu na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, što je kasnije postala inicijativa EU. 

Kako je ranije najavljeno iz Evropske unije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je potpisan 2008. godine, trebao bi stupiti na snagu. 

Današnjoj sjednici Predstavničkog vijeća državnog parlamenta prisustvovali su članovi Predsjedništva BiH, Savjeta ministara BiH i lideri političkih stanaka te brojni gosti iz međunarodnih organizacija u BiH. 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Glavna sestra

23.02.2015 11:59

Reklo bi se da će ipak doći do promjena.

ODGOVORITE
Name

Rade

23.02.2015 12:11

I vreme je

Name

Darko Stojanovic

23.02.2015 12:08

Točak promjena je krenuu i prije izbora samo se trebaju svi obavjestiti!

ODGOVORITE
Name

Марко

23.02.2015 12:10

Као прво, ово што ви радите нема везе са памећу. Друго, чему се Бакир Изетбеговић на фотографији смије, док Иванић разговара са Федериком Могерини, када он не зна енглески. Ти јој се Иванићу фино захвали на посјети и кажи јој да Српски народ не жели у ЕУ, јер се иста као прво распада, а као друго је услов за улазак у ЕУ унитарна БиХ, чланство у НАТО и признање Косова.

ODGOVORITE
Name

re Marko

23.02.2015 14:10

Na čemu si ti Marko...Markane dobar ti je san ali neostvariv...

Name

sad ili nikad

23.02.2015 12:14

Ja mislim da ce doci do promjena sad kada se Mali Baja vise ne pita ni za sta.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.02.2015 12:27

Mi u zadnje vrijeme imamo toliko revolucionarnih promjena kao svi zajedno u prošlom vijeku. Kakve reforme? Na kraju će doći do mjenjanja ustava i ulaska u NATO. Nisu oni nimalo blesavi. Ovo sve rade zbog interesne zone prema Rusiji a ne zato što smo nas "vole" Valjda to i ptičice više znaju...

ODGOVORITE
Name

Василиј

23.02.2015 12:34

Најпослије дочекасмо и ово.Обични народе,ваљда ће и теби сада сванути!

ODGOVORITE