Ноћас 87. додела Оскара

Америчка академија за филм вечерас ће , 87. пут, доделити своја признања - престижне Оскаре, а мртва је трка између црне комедије „Човек птица“ и драме „Одрастање“. 

Забава 22.02.2015 | 17:07
Ноћас 87. додела Оскара

Џулијен Мур, Патриша Аркет и Еди Редмејн фаворити су за глумачке награде али је и даље неизвесно ко ће добити Оскара за најбољи филм.

Човек птица, мрачна комедија о некадашњој акционој звезди који покушава да оживи каријеру на Бродвеју покупила је низ значајних признања пре Оскара - награде Удружења глумаца (САГ) и режисера (ДГА).

Драма о одрастању Ричарда Линклејтера Одрастање, која је снимана 12 година са истим глумцима који су старили са својим ликовима, велики је победник Златних глобуса али и добитник награде Британске филмске академије (Бафта).

Неки процењују да би Снајпериста Клинта Иствуда могао да буде неочекивани победник, пре свега захваљујући успеху на благајнама пошто је реч о ратном филму са највећом зарадом икада.

Човек птица заједно са Вес Андерсоновим Гранд Будапест хотелом има највише номинација - девет. Игра кодова следи са осам, а Одрастање има шест номинација.

Лобирање за филмове завршено је после вишенедељне жестоке борбе, а 6.124 члана Академије са правом гласа у уторак су завршили са гласањем.

И док је предвиђање добитника Оскара за најбољи филм неизвесно, друге категорије нису толико проблематичне.

Ветеранка Мур готово сигурно ће освојити Оскара за главну женску улогу за ролу професорке језика која болује од Алцхајмера у филму И даље Алис.

Патриша Аркет је фаворит за споредну улогу самохране мајке у Одрастању, а очекује се да ће Џеј Кеј Симонс добити Оскара за споредну мушку улогу у џез драми Ритам лудила (Wхипласх).

Када је реч о трци за најбољу мушку улогу, ту је ситуација нешто неизвеснија - златног дечака ће добити или британски глумац Редмејн за ролу астрофизичара Стивена Хокинга у Теорији свега или Мајкл Китон за насловну улогу у Човеку птици.

Фаворити за режисерског Оскара су Линклејтер и Мексиканац Алехандро Гонзалес Ињариту, креативна сила иза Човека птице.

То је довело до спекулација да ће Оскари за најбољи филм и најбољу режију бити подељени, као што је био сучај и прошле године када је за режију награђен мексички режисер Алфонсо Куарон за Гравитацију, док је за најбољи филм проглашена политички коректна драма 12 година ропства.

„Постоји та могућност, да Ињариту добије Оскара за режију, а Одрастање за најбољи филм, или обрнуто“, каже Винсент Брук, предавач на школи за позориште, филм и телевизију Универзитета у Лос Анђелесу (УЦЛА).

Награде ће уручивати „звездана“ екипа у којој су Бен Афлек, Скарлет Јохансон, Никол Кидман, Еди Марфи, Лијам Нисон, Гвинет Палтроу, Мерил Стрип и Опра Винфри.

Харис ће, процењују критичари, имати тежак задатак да надмаши прошлогодишњу водитељку Елен Деџенерис иако је 41-годишња звезда серије Како сам упознао вашу мајку већ добио четири Емија за вођење бродвејских Тони награда.

Церемонији која почиње у 17.30 по локалном времену (1.30 ГМТ) претходи традиционални црвени тепих где ће звезде показати најновије креације познатих и мање познатих дизајнера.

Очекује се и да ће обезбеђење бити појачано будући да је раније ове седмице део Холивуда био затворен због претње бомбом.

Једини незвани гост могла би да буде киша будући да метеоролози упозоравају да постоји 60 посто шанси да пада киша у Лос Анђелесу, што је иначе реткост.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар