НБА: Пековић више није вођа Минесоте!

Никада у историји НБА лиге није се десила ноћ попут минуле. Не због тога што су, након три дана паузе после Ол стара, коначно одиграни мечеви, већ због тога што је 39 играча променило средину у којој наступа. А најемотивнији епилог од тих силних договора је онај који има везе са Минесотом: у Тимбервулфсе се вратила њихова легенда, Кевин Гарнет.

Кошарка 20.02.2015 | 10:20
НБА: Пековић више није вођа Минесоте!

Дванаест година је Гарнет играо за Минесоту. Откако је отишао, 2007. у Бостон (са којим је одмах потом освојио титулу), његов дотадашњи клуб ни један једини пут није успео да се пласира у плеј-оф. Чак ни када је ту био Кевин Лав, од овог лета члан Кливленда. Чак ни када је Никола Пековић израстао у лидера екипе.

У тиму Тимбервулфса више нема сумње ко ће бити главни.

"Када дође овде, понећу свеску и писати све што ради. Сећам га се док је играо за Минесоту, па узео титулу са Селтиксима. И само играње против њега било је посебно, јер је увек могло да се види да га се ривали - плаше. Он јесте чврст у игри, али је и победник. Шта год буде рекао, ми ћемо радити. Његов глас ће бити тај који ће се чути у свлачионици. Много ћемо научити од њега и то је заиста сјајно. Не зато што је он био некада велики играч Минесоте, већ зато што је он један од најбољих кошаркаша свих времена и срећан сам што ћу му бити саиграч", рекао је Рики Рубио, шпански репрезентативац из редова Тимбервулфса.

Та Минесотина размена са Бруклином (који је добио Тадеуса Јанга), била је само једна од многих који су се десили последњег дана прелазног рока. Пре неколико речи о синоћњим утакмица, а и прегледа најзанимљивијих потеза, ево краћег приказа свих трансфера, уз скретање пажње да је Горан Драгић успео у намери да напусти Феникс, те је, повевши брата Зорана са собом, отишао у Мајами, а да је сјајни млади играч Филаделфије Мајкл Картер-Вилијамс прешао у Милвоки (што је славни Меџик Џонсон прокоментерисао речима "Дакле, Бакси су довели новог Џејсона Кида")

Бостон Селтикс Послали (крило) Тејшона Принса у Детроит за (к) ЈОнаса Јеребка и (бека) Ђиђија Датомоеа. Довели (б) Ајзеју Томаса из Феникса за (б) Маркуса Торнтона и пик прве рунде НБА драфта 2016

Денвер Нагетс Ангажовали Жофрија Ловерња, послали (б) Арона Афала и (к) Алонза Гија у Портланд за (к) Томаса Робинсона, (к) Виктора Клавера и (б) Вила Бартона, као и за заштићеног пика прве рунде 2016; Послали (центра) Џавејла Мекгија и заштићени пик 1. рунде 2015 и драфт-права на Чуквудиебера Мадалабума Филаделфији у замени за драфт-пава на (б) Ченка Акјола и одређену своту новца

Голден Стејт Ангажовао до краја сезоне свог најбољег играча из филијале, Санта Круза, (к) Џејмса Мајкла Мекадуа

Мајами Хит Ангажовали (б) Горана Драгића и (б) Зорана Драгића из Феникса за (ц) Џастина Хамилтона, (к) Денија Грејнџера и пикове прве рунде 2017. и 2021. Послали (б) Нориса Кола, (к) Шона Вилијамса и (ц) Џастина Хамилтона у Њу Орлеанс за (б/к) Џона Салмонса

Милвоки Бакс Послали Фениксу (б) Брендона Најта и (б) Кендала Маршала и заштићени пик Лејкерса прве рунде драфта 2015 и то за (б) Тајлера Ениса и (к) Мајлса Пламлија; ангажовали (б) Мајкла Картер-Вилијамса из Филаделфије за пикове са драфта

Минесота Тимбервулфс Послали (к) Тадеуса Јанга Бруклину за (к) Кевина Гарнета

Њу Орлеанс Пеликанс Послали заштићеног пика друге рунде драфта 2016. Оклахоми за заштићени пик друге рунде драфта 2015, права на (к) Латавијуса Вилијамса и (б) Иша Смита, ког су одмах отпустили.

Њујорк Никси Послали (б) Пабла Приђонија Хјустонау за (б) Алексеја Шведа и пикове друге рунде 2017. и 2019. године

Сакраменто Кингси Послали (б) Рејмона Сешонса Вашингтону за (б) Андре Милера

Далас Маверикси Ангажовали (к) Амареа Стодемајера, ког су Никси отпустили; Отпустили (б) Рикија Леда

После седан дана паузе због Ол стар викенда настављена је НБА лига, а у ноћи између четвртка и петка нове тријумфе уписали су Оклахома и Лос Анђелес Клиперси.

Тандери су предвођени МВП протеклог Ол Стара Раселом Вестбруком савладали Далас Мевериксе 104:89, а сјајни плеј уписао је 35 поена и 10 асистенција.

Екипа из 'Града Анђела' је такође славила на свом паркету, пошто је на крилима Криса Пола и ДеАнреа Џордана после преокрета поразила актуелне шампионе Сан Антонио Спарсе – 119:115.

Дерби вечери одигран је у Стејплс Центру, прво полувреме припало је гостима из Тексаса, али су домаћи тројком Криса Пола, осам секунди пре краја сусрета, успели да стигну до преокрета и 36. тријумфа у сезони. С друге стране, шампион је претрпео 20. пораз, један више од свог ривала.

Најбољи у тиму Дока Риверса био ДеАндре Џордан убацивши 26 поена (8//11 из игре), уз чак 18 ухваћених лопти, а могао је да буде далеко ефикаснији да нема велики проблем са слободним бацањима, пошто их је чак 18 промашио (10/28). Сјајан је био и Крис Пол, који је такође остварио дабл-дабл, са 22 поена (9/16 из игре) и 16 успешних пасова. Феноменалних пола часа кошарке одиграо је и резервиста Џамал Крофорд, пошто је меч завршио са 26 поена, док је Џеј Џеј Редик додао 15.

Гостима ни 30 поена Тима Данкана, уз само два промашаја из игре и 11 дефанзивних скокова, није било довољно да избегну пораз. Тимија је испратио Тони Паркер са 21 поеном (8/17 из игре) и 11 асистенција, Арон Бејнс убацио је 14 кошева, а Тијаго Сплитер и Марко Белинели по 11.

Расел Вестбрук наставио је тамо где је стао у Бруклину на Ол стару, а решења за његову партију нису имали Далас Мавериски, за које није играо новајлија Амаре Стодемајер. Домаћи су наставили да поправљају свој скор, пошто сада имају 29 тријумфа и 25 пораза, док Тексашани имају 20 неуспеха и 36 славља.

Можда и најбољи плеј лиге пружио је још једну спектакуларну партију, са неколико атрактивних закуцавања и додавања, завршивиши дуел са 34 поена (9/17) и десет асистенција, али је вече обележио и Серж Ибака (8/12 из игре). Натурализовани Шпанац убацио је 21 поен, али и остварио рекорд каријере са 22 скока, чиме је у великој мери допринео доминацији свог тима у том сегменту (62-39). Ендру Мороу учествовао је у победи са 18 поена с клупе, док је Кевин Дурент убацио 12 поена и уписао шест скокова, али уз само четири погођена шута из 14 покушаја.

Тексашани су дозволили Тандерима да се већ на полувремену одлепе на +16, што до краја сусрета нису успели да надокнаде, с тим да цела екипа одиграла поприлично слабији меч. Најефикаснији је био Дирк Новицки са 14 поена (6/16 из игре), Девон Харис додао је 'пола' коша мање, Чарли Вилануева 11, а Тајсон Чендлер 10, али и 13 скокова. Подбацили су Ражон Рондо (5 поена, 8 асистенција) и Монта Елис (7 поена, 2/13 из игре).

Коментари / 0

Оставите коментар