NBA: Peković više nije vođa Minesote!

Nikada u istoriji NBA lige nije se desila noć poput minule. Ne zbog toga što su, nakon tri dana pauze posle Ol stara, konačno odigrani mečevi, već zbog toga što je 39 igrača promenilo sredinu u kojoj nastupa. A najemotivniji epilog od tih silnih dogovora je onaj koji ima veze sa Minesotom: u Timbervulfse se vratila njihova legenda, Kevin Garnet.

Košarka 20.02.2015 | 10:20
NBA: Peković više nije vođa Minesote!

Dvanaest godina je Garnet igrao za Minesotu. Otkako je otišao, 2007. u Boston (sa kojim je odmah potom osvojio titulu), njegov dotadašnji klub ni jedan jedini put nije uspeo da se plasira u plej-of. Čak ni kada je tu bio Kevin Lav, od ovog leta član Klivlenda. Čak ni kada je Nikola Peković izrastao u lidera ekipe.

U timu Timbervulfsa više nema sumnje ko će biti glavni.

"Kada dođe ovde, poneću svesku i pisati sve što radi. Sećam ga se dok je igrao za Minesotu, pa uzeo titulu sa Seltiksima. I samo igranje protiv njega bilo je posebno, jer je uvek moglo da se vidi da ga se rivali - plaše. On jeste čvrst u igri, ali je i pobednik. Šta god bude rekao, mi ćemo raditi. Njegov glas će biti taj koji će se čuti u svlačionici. Mnogo ćemo naučiti od njega i to je zaista sjajno. Ne zato što je on bio nekada veliki igrač Minesote, već zato što je on jedan od najboljih košarkaša svih vremena i srećan sam što ću mu biti saigrač", rekao je Riki Rubio, španski reprezentativac iz redova Timbervulfsa.

Ta Minesotina razmena sa Bruklinom (koji je dobio Tadeusa Janga), bila je samo jedna od mnogih koji su se desili poslednjeg dana prelaznog roka. Pre nekoliko reči o sinoćnjim utakmica, a i pregleda najzanimljivijih poteza, evo kraćeg prikaza svih transfera, uz skretanje pažnje da je Goran Dragić uspeo u nameri da napusti Feniks, te je, povevši brata Zorana sa sobom, otišao u Majami, a da je sjajni mladi igrač Filadelfije Majkl Karter-Vilijams prešao u Milvoki (što je slavni Medžik Džonson prokomenterisao rečima "Dakle, Baksi su doveli novog Džejsona Kida")

Boston Seltiks Poslali (krilo) Tejšona Prinsa u Detroit za (k) JOnasa Jerebka i (beka) Điđija Datomoea. Doveli (b) Ajzeju Tomasa iz Feniksa za (b) Markusa Torntona i pik prve runde NBA drafta 2016

Denver Nagets Angažovali Žofrija Lovernja, poslali (b) Arona Afala i (k) Alonza Gija u Portland za (k) Tomasa Robinsona, (k) Viktora Klavera i (b) Vila Bartona, kao i za zaštićenog pika prve runde 2016; Poslali (centra) Džavejla Mekgija i zaštićeni pik 1. runde 2015 i draft-prava na Čukvudiebera Madalabuma Filadelfiji u zameni za draft-pava na (b) Čenka Akjola i određenu svotu novca

Golden Stejt Angažovao do kraja sezone svog najboljeg igrača iz filijale, Santa Kruza, (k) Džejmsa Majkla Mekadua

Majami Hit Angažovali (b) Gorana Dragića i (b) Zorana Dragića iz Feniksa za (c) Džastina Hamiltona, (k) Denija Grejndžera i pikove prve runde 2017. i 2021. Poslali (b) Norisa Kola, (k) Šona Vilijamsa i (c) Džastina Hamiltona u Nju Orleans za (b/k) Džona Salmonsa

Milvoki Baks Poslali Feniksu (b) Brendona Najta i (b) Kendala Maršala i zaštićeni pik Lejkersa prve runde drafta 2015 i to za (b) Tajlera Enisa i (k) Majlsa Plamlija; angažovali (b) Majkla Karter-Vilijamsa iz Filadelfije za pikove sa drafta

Minesota Timbervulfs Poslali (k) Tadeusa Janga Bruklinu za (k) Kevina Garneta

Nju Orleans Pelikans Poslali zaštićenog pika druge runde drafta 2016. Oklahomi za zaštićeni pik druge runde drafta 2015, prava na (k) Latavijusa Vilijamsa i (b) Iša Smita, kog su odmah otpustili.

Njujork Niksi Poslali (b) Pabla Priđonija Hjustonau za (b) Alekseja Šveda i pikove druge runde 2017. i 2019. godine

Sakramento Kingsi Poslali (b) Rejmona Sešonsa Vašingtonu za (b) Andre Milera

Dalas Maveriksi Angažovali (k) Amarea Stodemajera, kog su Niksi otpustili; Otpustili (b) Rikija Leda

Posle sedan dana pauze zbog Ol star vikenda nastavljena je NBA liga, a u noći između četvrtka i petka nove trijumfe upisali su Oklahoma i Los Anđeles Klipersi.

Tanderi su predvođeni MVP proteklog Ol Stara Raselom Vestbrukom savladali Dalas Meverikse 104:89, a sjajni plej upisao je 35 poena i 10 asistencija.

Ekipa iz 'Grada Anđela' je takođe slavila na svom parketu, pošto je na krilima Krisa Pola i DeAnrea Džordana posle preokreta porazila aktuelne šampione San Antonio Sparse – 119:115.

Derbi večeri odigran je u Stejpls Centru, prvo poluvreme pripalo je gostima iz Teksasa, ali su domaći trojkom Krisa Pola, osam sekundi pre kraja susreta, uspeli da stignu do preokreta i 36. trijumfa u sezoni. S druge strane, šampion je pretrpeo 20. poraz, jedan više od svog rivala.

Najbolji u timu Doka Riversa bio DeAndre Džordan ubacivši 26 poena (8//11 iz igre), uz čak 18 uhvaćenih lopti, a mogao je da bude daleko efikasniji da nema veliki problem sa slobodnim bacanjima, pošto ih je čak 18 promašio (10/28). Sjajan je bio i Kris Pol, koji je takođe ostvario dabl-dabl, sa 22 poena (9/16 iz igre) i 16 uspešnih pasova. Fenomenalnih pola časa košarke odigrao je i rezervista Džamal Kroford, pošto je meč završio sa 26 poena, dok je Džej Džej Redik dodao 15.

Gostima ni 30 poena Tima Dankana, uz samo dva promašaja iz igre i 11 defanzivnih skokova, nije bilo dovoljno da izbegnu poraz. Timija je ispratio Toni Parker sa 21 poenom (8/17 iz igre) i 11 asistencija, Aron Bejns ubacio je 14 koševa, a Tijago Spliter i Marko Belineli po 11.

Rasel Vestbruk nastavio je tamo gde je stao u Bruklinu na Ol staru, a rešenja za njegovu partiju nisu imali Dalas Maveriski, za koje nije igrao novajlija Amare Stodemajer. Domaći su nastavili da popravljaju svoj skor, pošto sada imaju 29 trijumfa i 25 poraza, dok Teksašani imaju 20 neuspeha i 36 slavlja.

Možda i najbolji plej lige pružio je još jednu spektakularnu partiju, sa nekoliko atraktivnih zakucavanja i dodavanja, završiviši duel sa 34 poena (9/17) i deset asistencija, ali je veče obeležio i Serž Ibaka (8/12 iz igre). Naturalizovani Španac ubacio je 21 poen, ali i ostvario rekord karijere sa 22 skoka, čime je u velikoj meri doprineo dominaciji svog tima u tom segmentu (62-39). Endru Morou učestvovao je u pobedi sa 18 poena s klupe, dok je Kevin Durent ubacio 12 poena i upisao šest skokova, ali uz samo četiri pogođena šuta iz 14 pokušaja.

Teksašani su dozvolili Tanderima da se već na poluvremenu odlepe na +16, što do kraja susreta nisu uspeli da nadoknade, s tim da cela ekipa odigrala poprilično slabiji meč. Najefikasniji je bio Dirk Novicki sa 14 poena (6/16 iz igre), Devon Haris dodao je 'pola' koša manje, Čarli Vilanueva 11, a Tajson Čendler 10, ali i 13 skokova. Podbacili su Ražon Rondo (5 poena, 8 asistencija) i Monta Elis (7 poena, 2/13 iz igre).

Komentari / 0

Ostavite komentar