Канцерогене материје у опреми за бебе!

Присуство штетних хемикалија које представљају директан ризик по здравље деце утврђено је код 16 од 68 тестираних производа, показали су резултати испитивања производа за децу, које су спровели Асоцијација потрошача Србије (АПОС) и још 10 потрошачких организација, чланица Кровне организације потрошача у ЕУ (БЕУЦ).

Србија 19.02.2015 | 14:40
Канцерогене материје у опреми за бебе!

Резултати тестова показују да нека од хемијских једињења могу бити штетна, чак и ако су у производу присутна само у траговима.

Тако су у три од 19 бодија пронађени фталати, који су канцерогени, ремете хормоне и смањују плодност. Исте хемикалије биле су присутне и у шест простирки слагалица и у једној текстилној од 14 тестираних простирки.

Од 11 испитаних пелена, у четири је установљено присуство натрацена и нафталена који су мутагени и канцерогени, а у једној од 10 цуцли пронађен је бисфенол А, који штено делује на мозак. У једној од седам испитаних простирки за пресвлачење, присутан је инхибитор пламена на бази хлора, који је такође канцероген и штетно делује на репродуктивне органе.

Тестирано је укупно 68 производа у шест категорија, а АПОС истиче да је потребна хитна реакција надлежних, од којих захтевају да примењују принцип предострожности када је у питању регулисање опасних хемијских супстанци, јер за одређене хемикалије нема безбедних нивоа који се могу поставити.

АПОС инсистира да се забрани њихово коришћење од самог почетка, јер је то једина могућност да се смањи изложеност потрошача и околине штетним супстанцама и да се унапреди начин њиховог информисања о присуству штетних хемијкалија у производима које купују.

"Резултати су потврдили потребу и да организације потрошача константно алармирају и позивају на буђење у вези са дечијом изложеношћу штетним хемијским супстанцама", наводи се у саопштењу АПОС-а.

Та организација најављује да ће кроз скорашње пуноправно чланство у Интернационалној асоцијацији потрошача за истраживање и тестирање - ИЦРТ, настојати да сличним истраживањима у отвореном дијалогу са надлежним органима, побољша контролу безбедности производа, већу транспарентност тржишта и унапређење конкуренције.

Коментари / 0

Оставите коментар