У Сарајево сам дошао због опкладе

Музичар Неле Карајлић, који је после 23 године посјетио Сарајево. За "Вечерње новости" одлучио је "испричати" свој доживљај свега.

Србија 19.02.2015 | 12:05
У Сарајево сам дошао због опкладе

"Све је, као и увијек, почело из зајебанције. Након дивне промоције моје књиге на Јахорини, у хотелу "Бистрица", друштво се мало опустило, и уз шалу и пјесму паде идеја да се сутра у пристојном броју спустимо у Сарајево у један ресторан са врхунском клопом. Ја их подсјетих да моја маленкост нема неку нарочиту репутацију у главном граду Босне и Херцеговине те да ја не бих безрезервно подржао ту идеју. Еуфорија је, међутим, савладала здрав разум, те је кренуло убјеђивање да бих се и ја, након толико година, требало да видим са Сарајевом. На моје питање а шта то треба да видим, никада нисам добио увјерљив одговор. Но, након треће туре и феноменалне мезе, ја осјетих да ме друштво гледа као на "партибрејкера".

- Сви хоћемо у Сарајево, а ти једини нећеш.

То пробуди авантуристу у мени. Пристадох уз опкладу по којој, ако мене нико не препозна, ја плаћам све у кафани, а ако се догоди неко срање, он рачун преузима на себе.

Имао је све услове на својој страни. Ресторан се отвара само за наше друштво, недеља је, глух дан, на улицама само покоји пролазник, а град је прекрила нека летаргија, која је примјетна у свим дијеловима региона, као резултат не баш ружичасте економске и политичке ситуације. То је оно што дијеле све бивше републике СФРЈ. Апатију и безнађе!

Још једна ствар која је моме противнику ишла наруку је чињеница да је ресторан у једној мрачној и уској уличици у аустријском ткиву града. Клаустрофобија које такве улице његују побуђује мисао да је момак који је прије сто година пуцао на аустријског престолонасљедника учинио то да би се ослободио овог мрака.

Али не лези враже. Само што смо се паркирали испред самих врата ресторана, крај нас прођоше два момка, за које сам одмах осјетио да доносе невољу. Они ме препознаше. То сам, барем, у ових тридесет и кусур година колико је стара моја популарност, научио да осјетим. Затим скренуше на обалу и трчећим кораком несташе у сусједној улици.

Ми уђосмо у ресторан и ту поче онај љепши дио вечери. Газда нас је проводао из тањира у тањир, кроз ватромет укуса и све је било у најљепшем реду, док се не појави конобар који нам рече да напољу стоји пар људи који себе називају новинарима. Питају да ли могу да причају са Нелетом. Ја сам славодобитно закључио да сам добио опкладу!

Посласмо им поруку да дођу за пола сата, знајући да је то најједноставнији начин да их се барем на тренутак ослободимо. Међутим, новинари немаше стрпљења. Пар минута касније, рекоше нам да је неки локални портал објавио вијест да сам у Сарајеву. Ни то није омело добро расположење. Али, мени ђаво више није дао мира.

Упитах моју пријатељицу, која је пасионирани пратилац свега онога што је на интернету, колико има коментара. Она рече 107. Два минута након што је портал поставио вијест! То већ престаје да буде смијешно. Сарајлије, значи, не узнемирава тешка економска ситуација, привредни колапс, незапосленост, скок цијена, културно мртвило, њих тангира да ли је неки пјевач дошао у град или није. У наредних пар минута било је јасно да ће моја посјета Сарајеву добити већи публицитет од доласка самог папе. Број коментара развијао се геометријском прогресијом, а "Фејсбук" и "Твитер" се усијаше! У неким дијеловима града пуче интернет мрежа због пренапрегнутости.

У коментарима, наравно, преовладавају она два стара становника града које одавно познајем. Мржња и бијес. Помислих, можда рата не би ни било да су друштвене мреже постојале тих деведесетих, јер би се онда силни јунаци, да из себе избију јед, хватали тастатуре а не "калашњикова". Ту ми већ би незгодно што сам добио опкладу. Боље би било да сам зијанио, па да на миру попијемо феноменално бијело вино.

Пар минута касније, на врата закуцаше униформисане особе, наоружане онако како се наоружавају они који испред себе имају задатак да разбију демонстрације. Они не уђоше у кафану, али учтиво провјерише да ли је моја маленкост у објекту. Након што су примили потврдан одговор, они нам, исто тако учтиво, дадоше до знања да се не бринемо, да су они ту докле год буде потребно. Очигледно је полиција помно пратила дешавања на мрежи, и да је уочила да претње у неким коментарима имају основу за кривично гоњење.

Неко од наших за столом рече да смо сада заштићени као геј парада. Смијех нас све то вријеме није напуштао. Када смо добили информацију, да је напољу полиција блокирала све прилазе нашем ресторану, ја одлучих да ослободим друштво неугодног притиска за који сам, на неки начин сносио одговорност, те затражих дозволу да напустим објекат.

Као и свака озбиљна зграда, и ова, у којој је био ресторан, имала је своје споредне излазе. Искористивши га, ја не видјех тај перформанс који се одржавао у једној од најужих улица у граду, те не могу да будем свједок свих оних извјештаја који говоре о гомили људи, моткама, сјекирама и не знам већ чему.

Мене је чекао аутомобил на другој страни улице и док су новинари, који су покренули ово лудило, узалудно покушавали да ме нађу у ресторану, ја сам, уз дискретну пратњу федералне полиције, већ био на путу ка Јахорини.

У току вожње ројиле су ми се мисли. Овакав кермес нисам направио још од цркнутог маршала! Јел' ја призивам невољу или она прати мене? Зар једна опклада може да покрене оволико лудило? Ко се то боји мог доласка у град? Да ли се можда боје доласка свих оних старих Сарајлија који су из њега отишли? То би им било превише.

Све то вријеме кроз главу су ми се шуњали стихови једне пјесме моје омиљене рок атракције - "Забрањеног пушења". Пјесма се звала "Пклатови", а стихови су ишли, нешто као...

- Ноћас смо пробили обруч заједно, иза нас су магла, страх и зло. У дивљем бијегу без капи бензина. Коначно смо стигли на слободно тло", рекао је Карајлић.

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Тузла- Мирза

19.02.2015 11:18

Неле у праву си! По мени треба омогућит свакоме слободу кретања на територији цијеле бивше СФРЈ. Доста је ушанћених ликова који имају "своје градове", улице и квартове. Неле је већином у праву па и овога пута, по мени требао га је доћекати неко из бошњачког политчког водјства и коначно кренути ка помирењу и не само они него и остали лидер у својим "већинским" али сиромашним дијеловима. Нелету свака част ипак је дошао код пријатеља у родни град. Надам се да ће коначно кренути процес помирења, јер ко је шта рекао ко није у неком времену није ни битно, треба свако од нас да се присјети шта је говорио и када па ће видјети да ту има пуно материјала за дискутовање. Неле добро дошао као и сви остали људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коко

19.02.2015 11:19

Као да му је Додик рекао шта да исприча ! Добра реклама јер је ово већина медија у региону пренела а прича му је толико наивна са пуно рупа !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.02.2015 13:47

Изгледа као да се упискио.

Name

Рајко

19.02.2015 21:34

Види пи...це.

Name

фефер

21.02.2015 00:23

ма лудница.. није био 23 године у сарајеву, а прича као да све зна.. слушао режимски тв у рату у београду и сад конта то је све истина, а није ништа истина из фтв и бхт.. А у сваком случају неко ко је паметан ко он не би могао падат тако лако на некакве приче.. али ето и кустурица је пао.. сви су пали они што никад нису више дошли, а ови што јесу не причају..

Name

људи са мотикама???

21.02.2015 17:04

Хахаха..која је он умисљена фаца, да ти људи не знају да има други излаз из ресторана (мора да су из Бихаца).

Name

валтер

19.02.2015 11:25

Све сам некако могао преварити у овом тексту, али не могу ово о цркнутом Маршалу, овом си ријечију прешао границу, ти си ко и Куста, вијечити камелеон, пашеш уз сваку власт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фефер

21.02.2015 00:24

јест, нема више југе, сад мора да одабере државу из које ће да пљује све остале.. ко куста.

Name

пирмо

19.02.2015 11:44

Нешто се овдје не слаже. Сви са Јахорине и само њега не воле. И сви ови са Јахорине добише опкладу џаба иче и пиче и комодитет јер их нико и није нападао само он п...и? Што ли ? Ма то је сигурно што је Србин а други без нације 100%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

19.02.2015 13:05

А ту су мотике,сјекире,те гледао да су отрчали у другу улицу,те пјевао...

Name

бобан

19.02.2015 11:48

..пћина што није остао кад је толики манга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

19.02.2015 12:35

Ово је јос једини нацин да се појави у медијима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанбл

19.02.2015 12:42

Неле жив нам био. Највећи си човјек, не по висини, већ по чојству и доброти. Не дај мржњи и злу да те дотичу. Ти си створен за више циљеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло

19.02.2015 13:18

Какав је то цовјек да у свој родјени град не смије отици као цовјек?! Без обзира на све ста се десавало има пуно и вецих Срба који су цак се и борили у ВРС па несметано оду цесто у Сарајево и слободно сетају... Сам др. Креле би се требао добро запитати сто је то тако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

еее

19.02.2015 22:48

Ко се с Кустом друзи пролази као дозицни. Јос је добро просо мого је под његовим магарцом заврсити

Name

Јадо

19.02.2015 13:24

Који си ти јадо да те специјалци цувају ха ха ха пласљивко један

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

19.02.2015 13:33

Ви сви који окрецете прст доле, оцигледно не знате ко је Ненад Јанковиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фефер

21.02.2015 00:27

неко ко након 20 година није ни једном дошао у свој родни град да посјети родбину и пријатеље.

Name

Боле

19.02.2015 13:34

Неле је цар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

19.02.2015 14:06

Зашто Чолић и Бреговић не беже на задња врата из пицерије у Сарајеву . Неле се боји своје сене јер му савест није чиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕЛЕ

19.02.2015 14:07

Појео сам г**но ал правите се да немате појма

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.02.2015 14:28

Јеси богами одавно.

Name

босна

19.02.2015 14:35

Нико те није ни примјетио ба.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

19.02.2015 14:37

Морам признати да сам изненађен како га је неко научио да се "књижевно" изражава. Једини проблем је што ни Машал није био оволико нарцисоидан. Да није било рата не знам да ли би могао забављати и ретардиране особе пошто његова шанерска прича више никоме није била занимљива. Само ме занима какве је то он "обручеве" пробијао. П... која је одмах разгулила у БГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забавно

19.02.2015 15:20

Много с...ре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

19.02.2015 15:48

Примитивизму нигдје краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

19.02.2015 15:51

А јел це сад лазни доктор да постане несто као Краљевиц Марко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јадно

19.02.2015 15:53

Јадно је све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТЕ МРТЕ

19.02.2015 16:29

.....ОТИСЛИ СУ СВИ ЉУДИ ИЗ САРАЈЕВА, ОСТАЛА РАЈА....СУПЕР ИМ ЈЕ, НЕКА ТАКО ИМ И ТРЕБА......НЕ ВОЛИ РАЈА ИСТИНУ,......А ЦОЛУ ЈЕ ЦУВАЛО 100 ЉУДИ, БРЕГА ИМА ОЗБЕЗБЈЕДЈЕЊЕ....КО ГОД НИЈЕ ОТИСАО У ТАЈ ГРАД, НИЈЕ НИСТА ПРОПУСТИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

19.02.2015 17:33

Има ли овдје Срба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

21.02.2015 07:06

КО КАКВЕ ВЕЗЕ ИМА ДОДИК СА КАРАЈЛИЦЕМ-НИКАД СЕ НИСУ СРЕЛИ А АКО ТИ ДОДИК НЕ ВАЉА ИДИ ЗИВИ У ФЕДЕРАЦИЈУ И САРАЈЕВО

ОДГОВОРИТЕ
Name

моке

21.02.2015 08:45

Мржња се мржњом враћа

ОДГОВОРИТЕ
Name

цудна босна

21.02.2015 09:25

е ово је босна ,кад дезертери у р српској долазе ко хадзије и зиве ко богови ,а ови сто су били у војсци р српске иду нормално у федерацију ,дјецо драга ста це мо ја и ви,ово је само промоција књиге ,скуп је београд за зивити,и све це ово кањон дрине заборавити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психолог

21.02.2015 10:11

Јебога Неле фураш се погрешно. Нит си ти калибар папе нит си толико популаран и фаталан ко што мислиш. Па сваки дан на порталу има нека глупост која завриједи стотине коментара, али сваког чуда два три сата доста. Тако је то данас. Јучер био ти вијест, данас неки Анте из Мостара који препознаје бошњаке по боји коже. Хоћу да кажем да живиш у илузијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки

21.02.2015 12:30

Неле је нарцисоиднији од Лагумдзије и Додика заједно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

21.02.2015 21:51

Коментаре пису само Мује! Толико су вам кометари примитивни и као сто Зељка реце "папци". Бас сте прави "папци ". НЕЛЕ цар си био и остао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Рокија

21.02.2015 22:50

Кад немас ста да казес,ти уствари показујес примитивизам.Прави си Роки примитивац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за Мирзу из Тузле

21.02.2015 22:53

Имају Срби бољих Срба од Нелета који це помоци процесу помирења.Ми Срби не волимо бас издајице,јер смо кроз историју због издајица пуно патили.

ОДГОВОРИТЕ