БиХ приступа Свјетској трговинској организацији

“Трговина доноси мир и боље услове живота'', мото је дводневног засједања Свјетске трговинске организације (WТО) у Женеви, поводом 20 година од њеног оснивања. На засједању учествује и делегација Парламентарне скупштине БиХ.

Босна и Херцеговина 17.02.2015 | 16:15
БиХ приступа Свјетској трговинској организацији

,,Након обављених припрема и вишегодишњих преговора, БиХ је у завршној фази процеса приступању WТО”, изјавио је за БН телевизију Ненад Лалић, члан Парламентарне комисије за спољну трговину и царине.

,,Завршене су припреме у мултилатералном дијелу односа, припрема протокола о завршетку процеса, а у билатералном дијелу преостаје финализација преговора са 2 земље чланице WТО’’, каже Лалић и додаје да је од активности које зависе искључиво од домаћих институција, преостала обавеза да се у Парламенту ФБиХ оконча поступак усвајања измјене закона о трговини ФБиХ.

,,Надамо се да ће се овај процес окончати сто прије и да ће се тржиште БиХ укључити у свјетски трговински систем. То је у економском интересу домаће привреде, посебно са аспекта отворања нових тржишта и привлачења страних партнера у БиХ. Чланство БиХ у WТО је позитивна порука потенцијалним инвеститорима да је Босна и Херцеговина, са аспекта трговине роба и капитала, правно уређена земља у којој се поштују принципи пословања који су унапријед познати и у којој постоји гаранција да се током трговинског процеса неће мијењати правила игре“, истиче Лалић и напомиње да је за БиХ чланство у WТО посебно значајно јер нема чланства у Европску унију без пуноправног чланства у WТО.

Засједању WТО присуствује и Оли Рен, потпретсједник Европског парламента, као и генерални директор WТО Роберт Азаведо.

На крају засједања предвиђено је усвајање завршног документа којим се дефинишу даљи правци дјеловања и рада WТО, те приближавање услова за развијене и неразвијене земље.

(БН ТВ)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

СРБОЉУБ

17.02.2015 15:16

Баш ме брига за БИХ. Занима ме само Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрзко

17.02.2015 15:50

Затвори се у тор и уживај !

Name

бих

17.02.2015 16:11

Посер... ти се на занимацију.