BiH pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

“Trgovina donosi mir i bolje uslove života'', moto je dvodnevnog zasjedanja Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Ženevi, povodom 20 godina od njenog osnivanja. Na zasjedanju učestvuje i delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

Bosna i Hercegovina 17.02.2015 | 16:15
BiH pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji

,,Nakon obavljenih priprema i višegodišnjih pregovora, BiH je u završnoj fazi procesa pristupanju WTO”, izjavio je za BN televiziju Nenad Lalić, član Parlamentarne komisije za spoljnu trgovinu i carine.

,,Završene su pripreme u multilateralnom dijelu odnosa, priprema protokola o završetku procesa, a u bilateralnom dijelu preostaje finalizacija pregovora sa 2 zemlje članice WTO’’, kaže Lalić i dodaje da je od aktivnosti koje zavise isključivo od domaćih institucija, preostala obaveza da se u Parlamentu FBiH okonča postupak usvajanja izmjene zakona o trgovini FBiH.

,,Nadamo se da će se ovaj proces okončati sto prije i da će se tržište BiH uključiti u svjetski trgovinski sistem. To je u ekonomskom interesu domaće privrede, posebno sa aspekta otvoranja novih tržišta i privlačenja stranih partnera u BiH. Članstvo BiH u WTO je pozitivna poruka potencijalnim investitorima da je Bosna i Hercegovina, sa aspekta trgovine roba i kapitala, pravno uređena zemlja u kojoj se poštuju principi poslovanja koji su unaprijed poznati i u kojoj postoji garancija da se tokom trgovinskog procesa neće mijenjati pravila igre“, ističe Lalić i napominje da je za BiH članstvo u WTO posebno značajno jer nema članstva u Evropsku uniju bez punopravnog članstva u WTO.

Zasjedanju WTO prisustvuje i Oli Ren, potpretsjednik Evropskog parlamenta, kao i generalni direktor WTO Robert Azavedo.

Na kraju zasjedanja predviđeno je usvajanje završnog dokumenta kojim se definišu dalji pravci djelovanja i rada WTO, te približavanje uslova za razvijene i nerazvijene zemlje.

(BN TV)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

SRBOLJUB

17.02.2015 15:16

Baš me briga za BIH. Zanima me samo Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Mrzko

17.02.2015 15:50

Zatvori se u tor i uživaj !

Name

bih

17.02.2015 16:11

Poser... ti se na zanimaciju.