Заплешите под маскама

Путевима фебруарских карневала - од Црне Горе до Бразила: Херцег Нови је у свечаном "оделу" још од почетка месеца. Треба видети фешту у Венецији, а Рио де Жанеиро је престоница највећег карневала.

Путовања 17.02.2015 | 08:45
Заплешите под маскама

Фебруар је месец под маскама. Мирише на песму, игру, љубав, експлозију боја, дефиле. Позива на весеље, навија за осмехе. Фебруар је месец карневала. И ето одговора на питање - зашто се ових дана празнује широм света.

Свечаним поворкама се некада најављивао почетак ускршњег поста, због чега је и изабран назив карневал, јер потиче од италијанских речи царне леваре, што значи уклонити месо или царне вале, односно збогом месо. Колевка ових свечаности је Италија, из које су машкаре стигле у Шпанију, Португалију и Француску, потом у Немачку, Њу Орлеанс, Латинску Америку... И тако редом. Иако је многима прва асоцијација на карневал Рио де Жанеиро, не морате да отпутујете на други крај света да бисте уживали у веселој паради, јер многа места у комшилуку традиционално фештају ових дана. Сви имају нешто заједничко - слику хедонизма на улицама.

Бока Которска - Неприкосновеној лепоти невесте Јадрана, како називају Боку Которску, тешко је одолети и у фебруару, када киша на мору уме да буде неумољива. А шта су мокре ноге спрам задовољства које ћете доживети у карневалској атмосфери залива, званично отвореној јуче. До следеће недеље Херцег Нови, Котор, Шкаљари, Прчањ и још многа бокељска места биће у знаку весеља, због чега туристичке агенције задовољно трљају руке. Већина посетилаца се на време досетила да резервише смештај, јер је фебруарска фешта на Јадрану доспела на листу догађаја који морају да се виде. Зима на мору је углавном "успаванка" за мештане, који се буде управо пред карневал, како би направили што атрактивније маске за параду, организовали приредбе, представе, концерте...

Сваког дана је неки други "специјалитет" на репертоару, па је тако после свечаног отварања у Котору, планирано карневалско вече са Арт групом Монтенегро, бендом Лунго Маре, потом концерт под маскама у Цркви Светог Духа, дечја поворка, машкаре ђака... Мештани се највише радују "папалади", када карневалске групе спремају разноврсне ђаконије, испробавају их уз игру и вино, а жири пресуђује ко је најбољи мајстор у свету "бокешке кужине". Завршница ће овде бити у стилу, јер је најављено да ће последњег дана главном градском улицом продефиловати карневалска поворка, када се "суди и спаљује" главни кривац за све лоше у Котору.

Херцег Нови је у свечаном "оделу" још од почетка месеца, када су почели Дани мимозе, који се затварају у суботу. Ово је забава у част мирисног, жутог, паперјастог цвећа, која се обележава још од 1969. године. Иако се мимозе у Србији продају много пре овог празника, зна се да "ваљају" само оне које у фебруару стижу из лепог града на Јадрану. Туристи из Европе хрле да виде дефиле згодних мажореткиња, поворку девојака које у цветним костимима крећу из Кумбора и пролазећи поред гостију бацају мимозе, љиљане и гербере, док свира плех музика... Овим делом јадранске обале ових дана господари весела атмосфера, клапе су најтраженија музичка забава, глумци су на позорници, пуне су и галерије и књижевне вечери... И како бити на мору, а не уживати у рибљим специјалитетима, поготово после тешких зимских оброка. Новљани су одлучили да ће најукусније шпеције правити последњег дана карневала, па ако сте ту, не заборавите да пропустите Рибље вече.

Венеција - Зову га најекстравагантнијим карневалом на свету, а како га је из Србије лако посетити, може се рећи да је нама баш такав - на дохват руке. Неколико сати вожње колима или за 23 евра, колико без ноћења кошта излет до Венеције у време фебруарске феште, и стижете на бал под маскама. Сами бирате - да ли ћете бити само посматрач или ће вас костимирани учесници увући у игру и из новчаника "избити" бар 100 евра, колико кошта изнајмљивање маске за комедију дел арте. Наравно, увек можете да се прошетате са оном коју сте понели или купили на улици за десетак евра, а једна од опција је и да се препустите рукама вештих уметника, који ће вам на лицу осликати оно што желите.

Сви се утркују да баш њихова маска буде проглашена за најбољу, али је оштра конкуренција и на избору за најлепши костим. Све оно што будете видели у шармантном италијанском граду, вратиће вас у неку романтичну прошлост када су машкаре биле готово реалност. Истина је да ће вам требати много стрпљења док се будете пробијали кроз огромну гужву, али не пропустите да љубазним Венецијанцима отпоздравите са речима "Буонгиорно, сиора масцара". Ово је изрека из Моцартове опере и представља култни поздрав маски. Мештани се с једне стране радују овим данима, јер су цене вртоглаве високе, па за неколико дана могу много да зараде, а с друге стране, једва чекају да се маске скину и река људи повуче, јер је њихов град иначе "окупиран", а камоли током карневала. Славље је већ почело и трајаће до 17. фебруара, када ће се Венеција на тренутак примирити.

Рио де Жанеиро - Ако и има лепших и већих, за најпопуларнији карневал свакако важи онај бразилски. Рио де Жанеиро је од петка, па све до 17. фебруара, епицентар света. Он је престоница врућег карневала, јер је фебруар најтоплији управо на овом делу хемисфере. А ту су и згодне плесачице, које тешко кога могу да не загреју. Све је у знаку самбе и мноштва веселих боја, најлепше жене Јужне Америке шире позитивну енергију, шарене конфете бацају се у небо...

Сви чекају смотру најбољих школа бразилског плеса "Самба парада", јер је то јединствени призор сачињен од врхунских плесача, музике која диже на ноге,атрактивних костима и урнебесне гужве. Не заборавите да је ово и идеална прилика за лопове, па чувајте новац и документа.
Процене су да ће и ове године више од пет милиона људи и 50.000 полицајаца учествовати у овом спектаклу. Улазнице су распродате, осим оних за најлошији сектор које коштају 150 евра. Како су већ резервисане карте за 2016. годину, пожурите да се осигурате, уколико имате жеље и могућности да заплешете самбу на бразилском корзу. За Бразилце је ово више од карневала, то је део њихове традиције и темперамента, а за туристе - више од забаве.

Ница - И Азурна обала има своје адуте, а онима који воле луксуз карневал у Ници је најлепши од свих забава. Наравно, на њу могу да рачунају само они са дубљим џепом, јер су цене смештаја и услуга у ресторанима врло папрене. Од 19. века машкарање је овде постала улична фешта, а до тада се све одигравало у приватним салонима. Сваке године је сценарио исти - краљ карневала узима кључеве града на тргу Масена, на корзу су позорнице, а на њима костимиране лутке које публици бацају на хиљаде и хиљаде прелепих цветова. Каже се да овом поворком цвећа Ница промовише француску лепоту, елеганцију и шарм.

Најбољи аранжери и цвећари су укључени у израду ових маштовитих декорација за мирисну параду, због чега је град на Азурној обали постао престоница цвећарства. Туристи са нестрпљењем очекују ватромет, којим се фешта традиционално затвара, а како је сваке године друга тема карневала, организатори увек имају нови, узбудљиви задатак. Овог пута све треба да буде у складу са темом "Краљ музике", што значи да ће сигурно бити распевано и разиграно.

КУРЕНТОВАЊЕ У ПТУЈУ - Птуј је мали град, али карневалски велик. Сваке године у фебруару он постаје "позорница" за око 20.000 "гледалаца" дневно, који посматрају параду под маскама са етно карактером. И тако већ више од пола века, од када је први пут почело да се организује "курентовање", како се назива карневалска фешта у овом словеначком градићу.

У САЛВАДОРУ ЈЕ НАЈВЕЋА ЗАБАВА НА СВЕТУ - У Гинисову књигу рекорда, у поглављу - највећа забава на планети, уписан је седмодневни карневал у Салвадору. Интересантан је већ због чињенице да се одржава на простору од 25 километара, када улице, тргове и авеније испуни око четири милиона људи који плешу самбу. Велики камиони "трио-елетрико", са озвучењем и позорницом, круже градом док их прати река веселих људи.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар