Шта нам доноси "дигитално мрачно доба"?

Винт Серф, којег многи сматрају оцем интернета, тврди како долази “дигитално мрачно доба”.

Информационе технологије 16.02.2015 | 12:27
Шта нам доноси "дигитално мрачно доба"?

Винтон Греј Серф, познатији као Винт Серф - један од оснивача модерног интернета и извршни директор компаније Гоогле за ББЦ је изјавио да нам се ближи “дигитално мрачно доба”.

Према његовим речима, једна од одлика тог доба биће недостатак сачуваних података из нашег времена.

Наиме, Серф сматра како се стална побољшања и апдејтовања софтвера и хардвера могу лоше одразити на наша дигитално сачувана документа и фотографије, јер нове верзије софтвера или хардвера не гарантују да ће подржавати и учитавање старих формата.

“Стари формати докумената које смо направили или презентације које смо креирали можда неће бити одговарајући за најновије верзије софтвера јер нико не гарантује компатибилност тих софтвера са фајловима претходне генерације”, сматра он.

Због тога би у једном тренутку могло да наступи “дигитално мрачно доба” у којем би било врло мало записа из 21. века који би у релативно скорој будућности могли да изгубе употребну вредност.

Признајући да га та идеја плаши, Серф промовише идеју очувања свих врста софтвера и хардвера како их време и технологија никада не би прегазили - нешто налик музејима у дигиталној форми, пише ББЦ.

Једна од могућих идеја јесте очување не само докумената на “цлоуд” платформама, већ и целих софтвера.

“Решење видим у томе да се скенирају заједно садржај, апликација и софтвер који све то подржава, са описом уређаја на којем је све то забележено, како бисмо све заједно сачували за будућност у којој ће ти дигитални снимци моћи да оживе прошлост”, наводи Серф.

“Отац интернета” је свој надимак зарадио учествовањем у изградњи ТЦП/ИП протокола и специфичне структуре интернета. Добитнике је и признања “Алан Тјуринг” које се сматра Нобеловом наградом у области технологије.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

П 3

16.02.2015 13:50

Значи, ова моја кршина ће бити скупља од нове машине? :)

ОДГОВОРИТЕ